• Business

    Πωλητήριο στα ξενοδοχεία του ομίλου Αγγελόπουλου

    • Δημήτρης Κατακουζηνός


    Σε συζητήσεις με ξένα επενδυτικά κεφάλαια για την ενδεχόμενη πώληση των ξενοδοχείων της φέρεται να βρίσκεται η Aldemar, συμφερόντων του ομίλου Ν. Αγγελόπουλου.

    Ειδικότερα, εξετάζεται η πώληση μέρους ή του συνόλου των οκτώ μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων που ελέγχει η Aldemar.

    Οι σχετικές πληροφορίες έρχονται ενάμιση έτος μετά τη συμφωνία με το αμερικανικό private equity HIG, η οποία αφορούσε στα συγκροτήματα Amilia Mare (5*) και Paradise Village (4*) στην Καλλιθέα της Ρόδου, η οποία όμως τελικά κατέληξε στην ολοκληρωτική έξοδο της Aldemar από τα εν λόγο ξενοδοχεία.

    Το deal για τη Ρόδο προέβλεπε αύξηση κεφαλαίου που κάλυψε η HIG, ανάληψη δανεισμού 25 εκατομμυρίων και επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 5 εκατομμυρίων για την ανακαίνιση τους.

    Η Aldemar από την συναλλαγή  αποκόμισε και ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων που αφορούσε σε δανεισμό της προς την Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., όπως ονομάζεται η εταιρεία που ελέγχει τα Paradise Village και Amilia Mare.

    Όμως η HIG επέλεξε τελικά να δώσει την διαχείριση των δυο ροδιακών μονάδων σε μεγάλη ξένη αλυσίδα και να μην προχωρήσει στην υπό την Aldemar διαχείριση τους.

    Ο όμιλος Aldemar είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους της Ελλάδας με βάση των αριθμών δωματίων μετά από τους ομίλους Mitsis Group και Grecotel, με συνολική δυναμικότητα 5.500 κλινών, 1.400 εργαζομένους, και ένα χαρτοφυλάκιο 8 πολυτελών ξενοδοχείων και 2 κέντρων θαλασσοθεραπείας σε τρεις στρατηγικούς προορισμούς: Κρήτη, Ρόδο και Πελοπόννησο.

    Ο Δρ Νικόλαος Σ. Αγγελόπουλος είναι ο ιδρυτής της, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σήμερα είναι ο γιος του Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

    Το πωλητήριο έχει αναρτηθεί τόσο λόγω της εκτιμώμενης θετικής συγκυρίας για την εκποίηση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μονάδες του ομίλου απαιτούν εκτενέστατο πρόγραμμα ανακαίνισης και αναβάθμισης τη χρηματοδότηση του οποίου ο όμιλος δεν μπορεί να εξασφαλίσει από τράπεζες ή ίδια κεφάλαια.

    Ο όμιλος σύμφωνα με τραπεζικές πηγές εξυπηρετεί κανονικά τις ρυθμισμένες υποχρεώσεις του αλλά η επερχόμενη ανάγκη αναχρηματοδότησής τους πιθανώς να καταστήσει τα βάρη δυσβάσταχτα…



    ΣΧΟΛΙΑ