• Business

    Πόλεμος λιανεμπόρων για τα καταστήματα της Μαρινόπουλος που θα πουληθούν. Όλο το παρασκήνιο


    Θέση μάχης παίρνουν οι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου καθώς η απόφαση της της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος προβλέπει ότι θα πρέπει να πουληθούν  από 20 έως 23 καταστήματα σε Αττική και Κρήτη. Η  σχετική εισήγηση κοινοποιήθηκε στα εμπλεκόμενα μέρη  το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ την επόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, όπου και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής, θα υπάρχει το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων ή άλλων παρατηρήσεων. Πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι τουλάχιστον δυο μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποια από αυτά. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν και άλλοι.

    Συγκεκριμένα τα καταστήματα που βαίνουν προς εκποίηση, και τα οποία μπορεί να ανήκουν είτε στη Μαρινόπουλος είτε στη Σκλαβενίτης, βρίσκονται 19 στην Αττική και 3 στην Κρήτη. Ειδικότερα, πρέπει να εκποιηθούν 2 καταστήματα που βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης και ένα στο Λασίθι. Στην Αττική πρέπει να εκποιηθούν καταστήματα που βρίσκονται στις εξής περιοχές: Ηράκλειο, Αθήνα (2 καταστήματα), Αγιο Δημήτριο (3 καταστήματα), Πειραιά (4 καταστήματα), Νέα Σμύρνη, Αγιο Ιωάννη Ρέντη, Ταύρο, Παλαιό Φάληρο, Ασπρόπυργο, Νίκαια, Βριλήσσια, Παλαιό Φάληρο και Καλλιθέα.

    Σε ότι αφορά τους προμηθευτές, η εισήγηση ορίζει τη διατήρηση συγκεκριμένων προμηθευτών, μικρών και τοπικών, είτε κοινών, είτε τοπικών του ομίλου Μαρινόπουλος. Η περίοδος διατήρησής της συνεργασίας ορίζεται για 3 έτη.

    Η απόφαση της Επιτροπής που είναι ιδιαιτέρως θετική για το Deal προβλέπει μια σειρά μέτρων προστασίας για τους μικρούς και τοπικούς παραγωγούς με τους οποίους έως τώρα συνεργαζόταν η Μαρινόπουλος, με την Επιτροπή να θέτει ως προϋπόθεση ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί για ακόμη τρία χρόνια.

    Νωρίτερα το mononews.gr έγραφε 

    Με το… γεφύρι της Άρτας μοιάζει πλέον η συμφωνία για τη διάσωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος: ολημερίς τη “χτίζουν” Σκλαβενίτης και τράπεζες, και το βράδυ τη “γκρεμίζει” η καθυστέρηση έκδοσης της δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου, εξαιτίας της οποίας πρακτικά το deal βρίσκεται στον αέρα, έστω κι αν η πρόθεση όλων των εμπλεκομένων είναι να ξεπεραστεί με κάποιον τρόπο το πρόβλημα χωρίς να κινδυνεύσει η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

    Όπως γράφαμε χθες στο mononews.grη απόφαση του Πρωτοδικείου (που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Παρασκευή 20 Ιανουαρίου) είναι μεν θετική για το deal, όμως ουσιαστικά περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού άργησε πολύ να εκδοθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί εκ των πραγμάτων η προθεσμία της 14ης Φεβρουαρίου που είχε θέσει ο Σκλαβενίτης για την ολοκλήρωση της συμφωνίαςαφού η διαδικασία των τριτανακοπών θα διαρκέσει βάσει νόμου για ένα μήνα, και άρα θα τελειώσει μετά τις 14 Φεβρουαρίου.

    Και μπορεί από το περιβάλλον του Σκλαβενίτη να διαρρέει ότι η εταιρεία δεν έχει καμία διάθεση υπαναχώρησης από τη συμφωνία και θα δεχθεί μία σιωπηρή παράταση της προθεσμίας για λίγες μέρες, ώστε να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα, όμως το θέμα είναι ότι, ακόμα και έτσι, με την καθυστέρηση αυτή η συμφωνία ενδεχομένως να έχει ήδη καταπέσει αυτοδικαίως, αφού η μη ολοκλήρωσή της εντός της εν λόγω προθεσμίας αποτελεί διαλυτική αίρεση της συμφωνίας, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, και επομένως αυτή τη στιγμή, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι σαν να μην υπάρχει συμφωνία!

    Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών σε επίπεδο νομικών συμβούλων για το πώς θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, με νομικές πηγές να αναφέρουν πως πρόθεση όλων είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας να γίνει το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι θα υπογραφεί μία τροποποίηση της συμφωνίας, η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχεια του deal, ώστε να αρθεί η όποια αβεβαιότητα που και πάλι ταλαιπωρεί τους χιλιάδες εργαζομένους της Μαρινόπουλος, αλλά και τους προμηθευτές της, για τους οποίους η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρινόπουλος: Τα χαμόγελα της επόμενης μέρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wilbur Ross: Από μεγαλοεπενδυτής…υπουργός του Trump. Παραιτείται από την Τρ. Κύπρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλάτων Μαρλαφέκας: Βrand name «Ελλάδα»: Από τη συζήτηση στην πράξη



    ΣΧΟΛΙΑ