• Business

    Πoλ Ευμορφίδης: Ο… μεγάλος αιρετικός στο Προεδρικό Μέγαρο, με τα 34,7 εκατ. ευρώ μετοχικό πλούτο και 6,5 εκατ.  ευρώ φετινά έσοδα

    Ο Πωλ Ευμορφίδης με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, στο Προεδρικό Μέγαρο

    Ο Πωλ Ευμορφίδης με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, στο Προεδρικό Μέγαρο


    Καιρός του κλαίειν και καιρός του γελάν. Καιρός του φυτεύειν και καιρός του εκριζόνειν το πεφυτευμένον…

    Σε ηλικία 64 ετών σήμερα ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης, θα μπορούσε ίσως να διατρέξει με άνεση, όλη τη γκάμα των στίχων του Εκκλησιαστή. Το επιτρέπει άλλωστε και η ταχυδυναμικά μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, που θρυμματίζει τις όποιες παραδοχές και τα «σινικά τείχη» ευκολότερα από ποτέ.

    Ανεμίζοντας επί χρόνια την παντιέρα του αντισυμβατικού ο συνιδρυτής coco-mat, μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Μπλε Κέδρος», αλλά και ηχηρός προπαγανδιστής των ξύλινων ποδηλάτων, πρόσθεσε πρό ημερών άλλη μια φανταχτερή πινελιά στο πορτρέτο του. Αυτήν του…μεγάλου αιρετικού στη λαμπερή δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου. Προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους την Ολλανδίας.

    Η φαινομενικά ατημέλητη εμφάνιση του Πολ Ευμορφίδη με σήμα κατατεθέν τα οικολογικά σανδάλια, προκάλεσε και προκαλεί ακόμη πολλές συζητήσεις. Διχαστικές, καθώς άλλοι τον κατακρίνουν και άλλοι υπεραμύνονται της λογικής που «σπάει» τον καθωσπρεπισμό. Εικονομάχοι και εικονολάτρες για χάρη του λιτοδίαιτου και ρέκτη Παύλου, που όλοι αποκαλούν Πολ.

    Λένε ότι το χρήμα ενίοτε αυθαδιάζει. Με διάφορες μορφές και σε διάφορες περιστάσεις. Και τουλάχιστον σε ότι αφορά τον Πολ Ευμορφίδη το χρήμα δεν του λείπει.

    Στην εταιρεία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία «Μπλε Κέρδος» κατέχει το 37,5% που μεταφράζεται σε μετοχικό πλούτο 34,7 εκατ. ευρώ.

    Κι αν αυτό συνιστά μια μεταβαλλόμενη λογιστική αποτίμηση, υπάρχουν και τα χειροπιαστά έσοδα. Τα οποία από την αρχή της εφετινής χρονιάς και έως τώρα, υπολογίζονται με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία στα επίπεδα των 6,5 εκατ. ευρώ…

    Καθόλου λίγα για να χρηματοδοτήσουν μια στάση ζωής που εκφεύγει των συμβατικών κανόνων, αλλά λίγοι μπορούν να την υπηρετήσουν εκ του ασφαλούς. Έχοντας την εναλλακτική λύση των ισχυρών περιουσιακών πόρων.

    Που ούτε ουρανοκατέβατα ήρθαν, ούτε και κληροδοτήθηκαν. Οφειλόμενοι πρωτίστως στην οξυδερκή επιχειρηματική δράση.

    Παρά το γεγονός ότι ο Πολ Ευμορφίδης δείχνει να έχει μια Αριστοτελική αντίληψη περί πλούτου. Ότι δηλαδή όλη η αξία του έγκειται στη χρήση και όχι στην απόκτησή του…

    Ξύλινα ποδήλατα και ενοικιάσεις αυτοκινήτων

    Η μονοπρόσωπη εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ξύλινων ποδηλάτων δεν ανήκει στο ίδιο αλλά στον γιό του Βίλεμ. Το ένα από τα τέσσερα παιδιά που έχει αποκτήσει με τη Ολλανδέζα σύζυγό του.

    Στη χρήση του 2021 η εταιρεία αυτή έκανε πωλήσεις 389.392 ευρώ, το κόστος των οποίων ανήλθε στα 182.079 ευρώ. Πούλησε δηλαδή σε τιμές…118,8% άνω του κόστους. Όταν με τρέχοντα δεδομένα ένα ξύλινο ποδήλατο για ενήλικες πωλείται από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Μάλλον απαγορευτικό για τους μισθοσυντήρητους, που θέλουν να δείξουν ότι έχουν οικολογική συνείδηση στις μεταφορές.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία με την προσθήκη και άλλων εσόδων που χαρακτηρίζονται συνήθη αλλά δεν εξειδικεύονται και μετά από την αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων, έβγαλε πέρσι καθαρά κέρδη 172.152 ευρώ. Με τις μέσες ετήσιες αποδοχές των 17 εργαζόμενων να είναι στα 13.233 ευρώ μικτά.

    Στον έλεγχο του Πολ Ευμορφίδη όμως υπάρχει και μια εταιρεία…ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Προφανώς όχι και τόσο οικολογική στις μεταφορές, αν και στις μπίζνες δεν υπάρχει διακριτό όριο για τον αν κάποιος θα πρέπει να είναι με τον Ιησού ή τον Μαμωνά…

    Η εν λόγω εταιρεία (to end fro όπως λέγεται) που έχει στο καταστατικό της ευρύτερη δραστηριότητα και για ενοικιάσεις σκαφών και ποδηλάτων, έκανε πέρσι τζίρο 166.012 ευρώ. Από τα οποία προέκυψαν καθαρά κέρδη 18.612 ευρώ.

    Από την cocomat στον χρυσοφόρο Μπλε Κέδρο

    Σε κάθε περίπτωση η κεντρική επιχειρηματική δράση του Πολ Ευμορφίδη είναι ταυτισμένη με τη συμπόρευση του κατά 8 χρόνια μικρότερου αδελφού του Μιχάλη. Μάικ όπως το ξέρουν όλοι κι ένας από τους λιγοστούς σε όλον το κόσμο, που έχουν ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ…

    Οι δυό τους ξεκίνησαν το 1989 την coco-mat, με την οικολογική φιλοσοφία στα προϊόντα ύπνου. Πλέον μέτοχος στην εταιρεία με 50% είναι μόνο ο Μάικ Ευμορφίδης, ενώ το υπόλοιπο 50%  φέρεται να ελέγχεται από τον  πολυσυζητημένο Γιώργο Λογοθέτη ( της Libra) και τον Δημήτρη Γουλανδρή.

    Ο Πολ Ευμορφίδης δεν φαίνεται να έχει ούτε μετοχική ούτε και διοικητική παρουσία, ενώ άγνωστο παραμένει το τίμημα παραχώρησης του ποσοστού του.

    Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ η Coco-mat έχει δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα χρήσης του 2019, αφήνοντας στο σκοτάδι τις δύο επόμενες χρονιές. Από τα τελευταία αναρτημένα στοιχεία φαίνεται ότι το 2019 έκλεισε με ζημιές 5,9 εκατ. ευρώ και με καταβολή 1,95 εκατ. ευρώ  σε  δύο εταιρείες του Λογοθέτη , για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Υπήρξε ακόμη αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου της Πειραιώς. Με κεφαλαιοποίηση των μη καταβεβλημένων τόκων και σύναψη νέου δανείου 23 εκατ. ευρώ, λήξεως το 2028.

    Και με το επιτόκιο να ξεκινά αρχικά από το 3,5% ( έναντι του προηγούμενου 6,75%) και να φτάνει βαθμιαία μέχρι το 4,25%. Ενώ η εταιρεία έχει υποθηκεύσει στην τράπεζα ακίνητα αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.

    Πολ και Μάικ Ευμορφίδης είναι μαζί μετοχικά και στην σχετικά πρόσφατα εισηγμένη «Μπλε Κέδρος».

    Ο Πολ Ευμορφίδης δεν έχει ούτε εδώ διοικητική ανάμειξη, δίνοντας την αίσθηση του ελεύθερου σκοπευτή στο επιχειρείν, καθώς ο χαμηλών τόνων και εξαιρετικά προσηνής αδελφός του, είναι εκείνος που επωμίζεται το βάρος της μπίζνας.

    Τον Μάιο της εφετινής χρονιάς και πριν η εταιρεία μπει στο χρηματιστήριο τα δύο αδέλφια εκποίησαν 3.600.000 μετοχές της «Μπλε Κέρδος» που αγοράστηκαν από τρείς επενδυτές (χωρίς να δημοσιοποιηθεί ποιοι είναι ) έναντι 9.748.000 ευρώ.

    Τα μισά από αυτά ( 4.874.000) είναι το μερίδιο του Πολ Ευμορφίδη. Ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε εισπράξει άλλα 315.000 από μερίσματα και προσφάτως επίσης από μερίσματα έλαβε άλλα 1.334.880 ευρώ.

    Προσωπική ρευστότητα ικανή να σε φέρει χωρίς πρόβλημα, ακόμη και με τα σανδάλια στο Προεδρικό Μέγαρο… Έτσι κι αλλιώς η αμφίεση είναι δευτερεύον ζήτημα ακόμη και για τον δαιμόνιο Μακιαβέλι, που υποστήριζε χαιρέκακα ότι «η αρετή και ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο»…

    Διαβάστε επίσης:

    Πωλ Ευμορφίδης: Ποιος είναι ο αντισυμβατικός επιχειρηματίας που πήγε με σανδάλια στο Προεδρικό Μέγαρο

    Πωλ Ευμορφίδης: Τι κακό έχουν τα σανδάλια; Δεν ξέρω τι είναι viral (video)

    Μπλε Κέδρος: Στα 43 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο – Τα ποσοστά των Mιχάλη και Παύλου Ευμορφίδη



    ΣΧΟΛΙΑ