• Business

    Πληγή για τα ελληνικά ομόλογα η κρίση σε Ιταλία, Τουρκία και Αργεντινή

    • NewsRoom
    BlackRock


    Παγιδευμένη στην κρίση των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η νέα αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων, η συνεχιζόμενη κρίση στην Τουρκία αλλά και οι εξελίξεις στην Αργεντινή έστειλαν αυτήν την εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα σε νέο κλοιό πιέσεων και σε επίπεδα που επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο πρέπει να αναβάλει την υπόθεση «έξοδος στις αγορές» για τους επόμενους μήνες.

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται τελικά στις χώρες υψηλού οικονομικού ρίσκου, αφού κάθε φορά που συμβαίνει κάτι αρνητικό στην οικονομία κάποιας άλλης αναδυόμενης χώρας, τα ελληνικά ομόλογα ξαναπέφτουν στη συνείδηση των αγορών στο επίπεδο των ανεπιθύμητων σκουπιδιών. Τα ελληνικά assets φαίνονται εξαιρετικά ευάλωτα στις εξελίξεις που σημειώνονται στο εξωτερικό και το γεγονός ότι αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά για τα funds.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στα υψηλά σχεδόν δυόμιση μηνών και στο 4,373%, έχοντας ενισχυθεί από την αρχή της εβδομάδας κατά 4,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 3,409% με άνοδο 7,1% από τη Δευτέρα.

    Η απόδοση στο 7ετές ομόλογο κινείται στο 4,027%, με αύξηση της τάξης του 15% από την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο όπου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ