• Business

    Πλαστικά Θράκης: Πώς διαψεύδει τους αναλυτές ο Κώστας Χαλιορής

    Κωνσταντίνος Χαλιορής, επικεφαλής της Πλαστικά Θράκης

    Κωνσταντίνος Χαλιορής, επικεφαλής της Πλαστικά Θράκης


    Με το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ που τρέχουν φέτος τα Πλαστικά Θράκης και σε συνδυασμό με τον σταθερό δανεισμό, παρά την άνοδο των επιτοκίων και την αύξηση του κόστους αποπληρωμής χρηματο/οικονομικών εξόδων (τόκων), εισέρχονται στο τέταρτο τρίμηνο σε πλήρη ετοιμότητα.

    Με βάση τα αποτελέσματα του 6μήνου, παρατηρείται σταθερότητα και παραγωγή κερδοφορίας σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον, πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων, ανασφάλειας και επιφυλακτικότητας και συνάμα σφοδρής ανησυχίας να κυλίσει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

    Με εξαγωγική δραστηριότητα και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η διοίκηση του Κώστα Χαλιορή, βλέπει ότι παρά τις διαφαινόμενες δυσκολίες υ εκτιμά ότι -αν και η ζήτηση σε αρκετές προϊόντικές ομάδες παραμένει μειωμένη- και το τρίτο τρίμηνο θα επιτευχθεί σημαντική κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA, επομένως γίνεται η εκτίμηση ότι η κερδοφορία EBITDA του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί στα αντίστοιχα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2022, γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου, σε έντονες και δυσμενείς συνθήκες, να παραμένει προσηλωμένος και να επιτυγχάνει τους στόχους του.

    Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου και το συναλλακτικό κύκλο των θυγατρικών, δεν υπήρξε οιαδήποτε αρνητική επίδραση λόγω των δυσχερών συνθηκών που επικρατούν.

    Αντιθέτως, ο Καθαρός Δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε €21,7 εκατ., συγκριτικά με €21,5 εκατ. στο τέλος του προηγούμενου έτους, παρά το γεγονός ότι στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω εποχικότητας πωλήσεων, το κεφάλαιο κίνησης βαίνει αυξανόμενο, ενώ στον υπολογισμό του Καθαρού Δανεισμού δεν περιλαμβάνεται εννεάμηνη προθεσμιακή τραπεζική κατάθεση ύψους €3,5 εκατ.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα για την συγκρίσιμη κερδοφορία.

    Τα καθαρά κέρδη μπορεί να κατήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ και να εμφανίζονται μειωμένα κατά 43,6% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2022, αλλά το συγκρίσιμο εξάμηνο είναι αυτό του 2019 που η καθαρή κερδοφορία ήταν 4,5 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή, ο όμιλος εξακολουθεί και γράφει διπλάσια κερδοφορία και έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια.

    Ισχυρά τα EBITDA στα 24,1 εκατ. ευρώ στο ά 6μηνο και παρά την υποχώρηση 15%, ισχυρός κύκλος εργασιών της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.

    Η αλήθεια είναι ότι οι αναλυτές περίμεναν χαμηλότερα αποτελέσματα.

    Ωστόσο, η καλύτερη επίδοση οφείλεται στο γεγονός ότι οι μειωμένες τιμές πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορικού κόστους και οι μεγάλες επενδύσεις που διενήργησε ο όμιλος αντιστάθμισαν την πίεση στα περιθώρια από τη μειωμένη ζήτηση για προϊόντα κατασκευών, αγροτικού τομέα καθώς και τον μηδενισμό της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19.

    Σταθερός ο καθαρός δανεισμός (21,7 εκατ. ευρώ).

    Διαβάστε επίσης:

    Bruce Galloway vs Χάρη Βαφειά: Έτσι έχασα τα κεφάλαια που επένδυσα στην Imperial Petroleum

    Ο Κόκκαλης, τα Zara, η Ερμού και τα «τρελά» ενοίκια για καταστήματα

    Mytilineos: Θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο

    ______________________                                                                         

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ