• Business

    Ο Κόκκαλης, τα Zara, η Ερμού και τα «τρελά» ενοίκια για καταστήματα

    • Contributor


    Ο διπλασιασμός στα έσοδα από τα ενοίκια που θα εισπράττει η Ιντρακόμ Properties του Σωκράτη Κόκκαλη από την εταιρεία Inditex που διαχειρίζεται το κατάστημα Zara στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού, όπως αποκάλυψε το mononews.gr, φέρνει στην επικαιρότητα τον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας.

    Κι έναν από τους 15 πιο εμπορικούς σε όλο τον κόσμο, βεβαίως, αν και πριν από μερικά χρόνια, πριν τη μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, η Ερμού είχε φτάσει να βρίσκεται μέσα στην πρώτη 8άδα παγκοσμίως με τους πιο «χρυσούς» δρόμους του πλανήτη.

    Τα τελευταία χρόνια, μετά την απομάκρυνση της Ελλάδας από την κρίση και το τέλος των μνημονίων, ήρθε και η έκρηξη του εμπορίου, κυρίως στους πιο προβεβλημένους δρόμους της χώρας.

    Η Ερμού συνεχίζει να κρατά τα πρωτεία της ζήτησης και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας, τα καταστήματα στον δρόμο αυτό είναι περιζήτητα.

    Ανάλογα βεβαίως με τη θέση που βρίσκεται κάθε κατάστημα στην Ερμού αλλά και τη χωρητικότητά του, οι τιμές ενοικίασης διαφοροποιούνται.

    Για το κατάστημα που ανήκει στην Ιντρακόμ Properties του Κόκκαλη το μίσθωμα ήταν περί τις 40.000 ευρώ το μήνα και σχεδόν θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 800 χιλ. ευρώ ετησίως. Βρίσκεται στην Ερμού 47 και διαθέτει 1.500 τ.μ. ισόγειο, το μεγαλύτερο εμπορικό ισόγειο σε όλη την πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της BNP Paribas Real Estate, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με τη γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, τα ενοίκια στην Ερμού για τα καλά καταστήματα, διαμορφώνονται γύρω στα 275 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Στις άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι ανώτατες τιμές καταγράφονται στο Παρίσι, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με 1.333 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πάνω από τα 500 ευρώ ανά τ.μ. στα 567 ευρώ είναι τα καλά ενοίκια στην Oxford Street στο Λονδίνο. Η Αθήνα είναι πολύ κοντά με Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, ενώ η χαμηλότερες τιμές, κάτω των 150 ευρώ ανά τ.μ. καταγράφονται στο Οσλο, τη Βαρσοβία, την Στοκχόλμη, το Ελσίνκι, τη Βουδαπέστη και τη Λισαβώνα.

    Άλλη έρευνα της της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, αναφέρει ότι στα ενοίκια των εμπορικών δρόμων οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην Ερμού, όπου τα μισθώματα αγγίζουν τα 285 ευρώ ανά τ.μ. Ακολουθεί, η Γλυφάδα με ενοίκια ύψους 145 ευρώ ανά τ.μ., η Κηφισιά με 110 ευρώ ανά τ.μ. και το Κολωνάκι με 105 ευρώ ανά τ.μ.

    «Η ζήτηση για νέα καταστήματα παραμένει απτή για τα λεγόμενα καλά εμπορικά σημεία, με μικρή τη διαθεσιμότητα κενών χώρων σε περιοχές όπως η Ερμού, η Βουκουρεστίου, η Γλυφάδα, το κέντρο του Πειραιά και την οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει στην τελευταία ανάλυση για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων η BNP Paribas Real Estate.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι προ κρίσης υπήρχαν ενοικιάσεις καταστημάτων που ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ δίνοντας και «αέρας» ή «καπάρο» πολλών χιλιάδων ευρώ.

    Επιχειρηματίας είχε δώσει προ 20ετίας για να «κλείσει» κατάστημα στην οδό Ερμού πολλές χιλιάδες ευρώ στον ιδιοκτήτη σε… μαύρες σακούλες.

    Διαβάστε επίσης:

    Κόκκαλης: Μέχρι 800.000 ευρώ τον χρόνο θα παίρνει από το Zara στην Ερμού

    Η ανάπλαση της Ερμού υπό συζήτηση – Διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κατάργηση στάθμευσης

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ