• Ενέργεια

    Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τα… ήξεις αφήξεις της Κομισιόν, οι τηλεδιασκέψεις και το στοίχημα της αυριανής Συνόδου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο φαίνεται διατεθειμένη η Κομισιόν, στο βαθμό που δε θα απειληθεί η ενεργειακή ασφάλεια, είπε χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

    Τον δύσκολο αυτό γρίφο καλούνται να λύσουν οι χώρες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς και να πείσουν την Κομισιόν και τη Γερμανία ότι μπορεί αυτό να γίνει εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου από τους προμηθευτές της Ευρώπης.

    Το θέμα αυτό απασχόλησε χθες τις δύο τηλεδιασκέψεις, στις οποίες συμμετείχε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

    Στην πρώτη συμμετείχαν Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο και Ιταλία.

    Στη δεύτερη, οι 4 παραπάνω χώρες μαζί με Ισπανία και Γερμανία.

    Η τελική αναμέτρηση και αξιολόγηση των προτάσεων για το γενικό πλαφόν, ωστόσο, θα γίνει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Το στοίχημα είναι να είναι πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ του πλαφόν, ότι δεν απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Όπως τόνισε χθες στην επιστολή της η Πρόεδρος της Κομισιόν, ο δρόμος είναι οι διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της Ευρώπης, χώρες όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή.

    Ναι μεν δηλαδή συζήτηση για το πλαφόν, αλλά με διασφαλίσεις και συμφωνίες με τους προμηθευτές…

    Το αν αυτό είναι εφικτό και σε πόσο χρόνο, μένει να αποδειχθεί.

    Κοινές αγορές φυσικού αερίου και νέος δείκτης τιμών

    Την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και επιχειρήσεις και για να έχουμε  ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα, υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

    Τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε την ενιαία μας αγορά,  και ότι χρειαζόμαστε μια ενωμένη και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενισχυμένης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών  και παρουσίασε τον οδικό μας χάρτη για τις επόμενες δράσεις.

    Σχετικά με τα μέτρα μείωσης της  τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας τα σύνδεσε με την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας του εφοδιασμού. Και ενώ φάνηκε σαν να είναι ανοιχτή στις συζητήσεις για γενικό πλαφόν, ουσιαστικά έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις για μακροπρόθεσμες συμφωνίες σε καλύτερες τιμές.

    Και ακολούθως έκανε λόγο για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές της Ευρώπης, για τη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου που εισάγεται.

    «Χάρη σε έμπιστους συνεργάτες όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο του αγωγού με ταχύτητα ρεκόρ. Μια διαπραγμάτευση που θα μείωνε το κόστος των προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, προσφέρει μια προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παρούσας κρίσης», είπε.

    Κοινή πλατφόρμα αγορών

    Πρόταση της Κομισιόν είναι να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ενεργειακή πλατφόρμα  μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται η πρόσβασή μας σε ανταγωνιστικές προμήθειες φυσικού αερίου παγκοσμίως και στην οποία θα συμμετέχουν τα κράτη μέλη και η βιομηχανία.

    Η πλατφόρμα της ΕΕ θα συντονίζει την κοινή διαχείριση πλήρωσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, ώστε τα κράτη μέλη να μην ανταγωνίζονται το ένα το άλλο και ανεβάζουν τις τιμές.

    Παρέμβαση στην τιμή

    Για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου, πρότεινε να ξεκινήσουν εργασίες για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών της ΕΕ για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές.

    Το (TTF), όπως είπε, δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της τιμής του εισαγόμενου αερίου. Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε μια τιμή μικρότερη από το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να εξασφαλίζει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και αυτό θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να το κάνει πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο.

    Για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου  χρειάζεται περισσότερη μείωση της ζήτησης και αλληλεγγύη στην προσφορά, σημείωσε. Έδωσε έμφαση  στους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και επεσήμανε την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις. Και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι πιο απαιτητικές οι υποχρεώσεις εξοικονόμησης αερίου που καταρτίστηκαν, μέσω δημοπρασιών μείωσης της ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και δεσμευτικής αλληλεγγύης οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών.



    ΣΧΟΛΙΑ