• Business

    Πήτερ Λιβανός: Ποια είναι η συμφωνία μαμούθ που έκανε ο εφοπλιστής

    Πήτερ Λιβανός GasLog ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Partners


    Στην υπογραφή συμφωνίας-μαμούθ προχώρησε η ναυτιλιακή GasLog Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, με τη μητρική της εταιρεία GasLog Ltd., όπως είχε προαναγγείλει το mononews.gr από τις 21 Οκτωβρίου, καθώς προχώρησε στην πρώτη της εξαγορά πλοίου μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

    Συγκεκριμένα, η ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξαγορά του χωρητικότητας 155.000-cbm δεξαμενόπλοιου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου GasLog Seattle (κατασκευής 2013) για το εντυπωσιακό ποσό των 189 εκατ. δολαρίων, το οποίο έχει χρονοναυλώσει η Shell μέχρι το έτος 2020. Παράλληλα, στο εν λόγω ναυλοσύμφωνο συμπεριλαμβάνεται και η option ανανέωσής του για έως και 10 έτη.

    Η GasLog Partners ισχυρίζεται ότι το νέο δεξαμενόπλοιο που πρόσθεσε στο στόλο της πρόκειται να φέρνει στα ταμεία της ετήσια λειτουργικά έσοδα της τάξεως των 20 εκατ. δολαρίων καθώς και έξτρα 10 εκατ. δολάρια στα ταμειακά της διαθέσιμα.

    Με βάση αυτές τις προβλέψεις, η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο μιας αύξησης της τάξεως του 5% ανά μετοχή στις ετήσιες διανομές μετρητών στους μετόχους, κάτι που θα εξαρτηθεί σαφώς από τις συνθήκες που θα επικρατούν μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

    gaslog
    Το δεξαμενόπλοιο “GasLog Seattle” της GasLog Partners

    Η συμφωνία αυτή που υπέγραψε η GasLog Partners με τη μητρική της εταιρεία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2016, ενώ ο αναλυτής Ben Nolan της Stifel είχε ήδη προβλέψει ότι η εταιρεία ήταν καθόλα έτοιμη να προχωρήσει στην εξαγορά αυτή.

    O Andy Orekar, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής, δήλωσε ότι “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι με την εξαγορά αυτού του δεξαμενόπλοιου καθώς και με το πολυετές ναυλοσύμφωνο του με τη Shell, οι ταμειακές μας ροές θα ενισχυθούν σημαντικά. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς, η GasLog Partners θα διαθέτει έναν στόλο 13 πλοίων και έναν ισχυροποιημένο ισολογισμό”.

    Από τη μεριά του ο Paul Wogan, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας, σχολιάζοντας τη συμφωνία υποστήριξε ότι “Είμαι ενθουσιασμένος ότι, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζει η αγορά, θα συνεχίσουμε τη στρατηγική πώλησης πλοίων μας στη θυγατρική GasLog Partners και της επαναφοράς των κεφαλαίων που θα προκύπτουν στη GasLog. Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τον ισολογισμό μας και μας παρέχει περαιτέρω χρηματοδότηση για τη μελλοντική μας ανάπτυξη”.

    Το "GasLog Seattle
    Το “GasLog Seattle” έχει χωρητικότητα 155.000-cbm και είναι κατασκευής του 2013

    Παράλληλα με την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, η GasLog Partners ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2016 εμφάνισε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις προβλέψεις της Wall Street.

    Ωστόσο, τα κέρδη της ναυτιλιακής το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρουσίασαν μικρή πτώση και διαμορφώθηκαν στα 18,87 εκατ. δολάρια, έναντι κερδών ύψους 19,23 εκατ. δολαρίων που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,54 δολάρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 26,12 εκατ. δολάρια, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγγελική Φράγκου: Αντί για αύξηση των παραγγελιών, προβλέπει αύξηση των διαλύσεων τάνκερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aγγ. Φράγκου: Έκπληξη τα αποτελέσματα της Navios Midstream

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ