• Business

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Στην τελική ευθεία η Genco για τη συμφωνία με τους πιστωτές της

    Πήτερ Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Οι συζητήσεις του ναυτιλιακού κολοσσού Genco Shipping & Trading, συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Πήτερ Γεωργιόπουλου, με τις πιστώτριες τράπεζες φαίνεται να βαίνουν καλώς, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε προθεσμία δύο εβδομάδων για να ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί η συμφωνία που είχε υπογράψει τον Ιούνιο με τους δανειστές της, όπως είχε γράψει το mononews.gr εκείνη την περίοδο.

    Η Genco, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του ξηρού φορτίου, ανακοίνωσε ότι πλέον έχει περιθώριο μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων. Ακόμη, τονίζεται ότι αυτή η χρονική επέκταση που δόθηκε στην εταιρεία συνδέεται άρρηκτα με τη συμφωνία αναχρηματοδότησης που είχε υπογράψει με τους πιστωτές της στις 8 Ιουνίου με αντικείμενο τη δανειοδότηση ύψους 400 εκ. δολαρίων, ώστε να αναχρηματοδοτηθούν έξι δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις με υπολειπόμενο ποσό αρχικού κεφαλαίου κοντά στα 450 εκ. δολάρια.

    Η συμφωνία εκείνη έδωσε “ανάσα” στο ναυτιλιακό γίγαντα, παρέχοντάς του διευκολύνσεις όπως χαμηλότερες πληρωμές τόκων (χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους με όριο στα 100.000 δολάρια ανά τρίμηνο, όταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Genco πλήρωνε 7,1 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους) και κατάργηση της ρήτρας μέγιστης μόχλευσης με βάση την αγοραία αξία των πλοίων της Genco.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο αναχρηματοδότησης που συμφωνήθηκε προϋποθέτει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 125 εκ. δολαρίων, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις για περίπου 62 εκ. δολάρια από τις Centerbridge Partners, Apollo Global Management and Strategic Value Partners, που μαζί κατέχουν το 62% των κοινών μετοχών της Genco.

    Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι, μέχρι η ναυτιλιακή να λάβει αυτή τη χρονική επέκταση διάρκειας δύο εβδομάδων, η προθεσμία της ήταν να λήξει σήμερα Τετάρτη, 31 Αυγούστου του 2016. Σύμφωνα με το TradeWinds, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Nordea Bank, Skandinaviska Enskilda Banken, DVB Bank, ABN Amro, Credit Agricole Corporate and Investment Bank, Deutsche Bank, Credit Industriel et Commercial και BNP Paribas είναι εκείνα που έχουν συμφωνήσει να χορηγήσουν το δάνειο στη Genco.

    Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι, όπως έγραφε το mononews.gr στις 1 Ιουλίου 2016, η συμφωνία του ναυτιλιακού κολοσσού με τις πιστώτριες τράπεζες έχει και ένα “αγκάθι” και δεν έγινε… άνευ όρων, καθώς περιλαμβάνει και την πώληση ή διάλυση δέκα πλοίων της (ήδη τον Μάιο δόθηκε προς διάλυση το Genco Marine), με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας κατά 16 εκ. δολάρια περίπου.

    Η Genco Shipping & Trading αποτελεί μια διεθνή ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου. Διαθέτει και διαχειρίζεται ένα στόλο 70 φορτηγών πλοίων διαφόρων τύπων (μετά και από την παραλαβή δύο νεότευκτων ultramax) όπως capesize, panamax, ultramax, supramax, handymax και handysize μέσης ηλικίας 8,8 ετών συνολικής χωρητικότητας 5.159.000-dwt και αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-pos-tha-epireasi-ti-navios-maritime-partners-katarrefsi-tis-hanjin-shipping/70382



    ΣΧΟΛΙΑ