• Business

    Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας;

    • NewsRoom


    Από τις 9 Απριλίου αναλαμβάνει τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Ντέιβιντ Μάλπας, που αναδείχθηκε ο «εκλεκτός» του διοικητικού συμβουλίου για την προεδρία του παγκόσμιου οργανισμού.

    Παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη φημολογία περί ανάληψης των εν λόγω καθηκόντων από την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ Ιβάνκα, τελικά ο γνωστός οικονομολόγος θα είναι στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Είθισται την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναλαμβάνει Αμερικανός ενώ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προέρχεται από την Ευρώπη.

    Ο Μάλπας θα υπηρετήσει στη θέση αυτή για μια πενταετία.

    Ποιος είναι όμως ο Ντέιβιντ Μάλπας;

    Πασίγνωστος οικονομολόγος, ο 63χρονος νέος επικεφαλής του οργανισμού υποστηρίζει με θέρμη τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Οικονομικών με χαρτοφυλάκια που αφορούσε τις διεθνείς σχέσεις.

    Απολάμβανε και απολαμβάνει της αμέριστης στήριξης των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ διαδέχεται τον παραιτηθέντα Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

    Ο ίδιος, έχει διατελέσει αναπληρωτής βοηθός στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εξωτερικών επί θητειών των Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους του νεότερου, ενώ υπήρξε πρώην οικονομολόγος της Bear Stearns.

    Μετά την κατάρρευση της Bear Stearns στην κρίση του 2008 ο Μάλπας, ίδρυσε την Encima Global, μια εταιρεία οικονομικών ερευνών, ενώ υπήρξε σχολιαστής σε εφημερίδες και τηλεόραση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρετανός ΥΠΟΙΚ για Brexit: Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση



    ΣΧΟΛΙΑ