• Πολιτική

    H Ιβάνκα Τραμπ υποψήφια για πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας;

    • NewsRoom
    Ιβάνκα Τραμπ


    Η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, φέρεται να είναι ένα από τα ονόματα που φέρονται ως υποψήφια μεταξύ των κύκλων της Ουάσινγκτον για τη θέση του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, οι οποίοι τονίζουν πως μεταξύ των άλλων ονομάτων που «ακούγονται» για ως υποψήφιοι από την πλευρά των ΗΠΑ για τη θέση του παραιτηθέντος Τζιμ Γιονγκ Κιμ περιλαμβάνονται ο οικονομολόγος  David Malpass, η πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley και ο Mark Green, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής για την Διεθνή Ανάπτυξη.

    Μεταξύ των μη-Αμερικανών υποψηφίων οι Financial Times συμπεριλαμβάνουν τον Νιγηριανό οικονομολόγο Ngozi Okonjo-Iweala, τον οικονομολόγο  Donald Kaberuka από τη Ρουάντα και τον υπουργό Οικονομικών της Ινδονησίας Sri Mulyani Indrawati.

    Είθισται πάντως την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναλαμβάνει Αμερικανός ενώ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προέρχεται από την Ευρώπη. Όμως αυτός ο διακανονισμός αμφισβητείται πλέον έντονα από τις αναδυόμενες χώρες.

    Όπως διαβεβαίωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, η διαδικασία επιλογής θα είναι «διαφανής, ανοιχτή και βασισμένη στην αξιοκρατία», ενώ θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των τριών επικρατέστερων προέδρων, με τη σύμφωνη γνώμη τους. Όσοι διεκδικήσουν τη θέση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν εμπειρία στη διοίκηση μεγάλου διεθνούς οργανισμού, διπλωματικές ικανότητες και να διακρίνονται από αμεροληψία.



    ΣΧΟΛΙΑ