• Business

    Ποιος είναι ο χρυσός Γκλεν Κιμ των 800.000 ευρώ;


    Ο Γκλεν Κιμ, ο πρώην σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρώην στέλεχος της «Lehnman Brothers» ήταν η…ψυχή της  ελληνικής αποστολής, που συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών, στις Βρυξέλλες από 11-2-2015 μέχρι 17-2-2015 αλλά και σημερινός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου. Ο περίεργος ρόλος του και η υψηλή αμοιβή του προκάλεσε ερώτηση στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.

    Ο Ν. Κακλαμάνης ζητούσε  να ενημερωθεί για την θεσμική σχέση, δια της οποίας φέρεται να συνδέεται ο Κορεάτης οικονομικός σύμβουλος με την κυβέρνηση, αφού μετά από τη “βοήθεια που προσέφερε” στον πρώην Υπουργό Υπ. Οικ., Γ. Βαρουφάκη, παρουσιάζεται και “στο πλευρό” του Ε. Τσακαλώτου.
    Η αμοιβή του Γκλεν Κιμ ανέρχεται  σε 800.000 ευρώ ενώ   αρχικά υπηρεσίες στον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αφού σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που προβλέπει πως η εταιρεία του Γκλεν Κιμ θα λάβει το ποσό των 800.000 ευρώ για τις υπηρεσίες της στα θέματα διαπραγμάτευσης.

    Η  αμοιβή του Γκλεν Κιμ απαίτησε τη ψήφιση ειδικής διάταξης η οποία περιελήφθη στην ΠΝΠ της 31 Ιουλίου 2015, η οποία κυρώθηκε με το ν.4350/2015.Η σχετική διάταξη προβλέπει πως με αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ωστόσο,  ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνεται και με τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιων αποζημιώσεων του Γκλεν Κιμ και των συνεργατών του Κιμ Μπράιν και Πίτερ Λεγκλέρ που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

    Το  υπουργείο Οικονομικών κάλυψε τα έξοδα για την αεροπορική μετάβαση του Γκλεν Κιμ από τη Βοστώνη στην Αθήνα και από την Αθήνα στο Λονδίνο, αλλά και τη μετάβαση του Πίτερ Λεγκλέρ από το Λονδίνο στην Αθήνα και από την Αθήνα στο Μιλάνο. Καταβλήθηκε για αυτές τις μετακινήσεις το κόστος μεταφοράς, διαμονής και η ημερήσια αποζημίωση, χωρίς ωστόσο σε καμία από τις περιπτώσεις η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αναφέρεται συγκεκριμένα στο συνολικό κόστος.

    Σημειώνεται πως η ομάδα του Γκλεν Κιμ, συναποτελείται από τους συμβούλους Κιμ Μπράιν και Πίτερ Λεγκλέρ, οι οποίοι τους τελευταίους 11 μήνες επικουρούν την κυβέρνηση Τσίπρα σε θέματα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νόμο για το ΤΧΣ, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ