• First Top Stories

    Πώς ο Βαρουφάκης μας έκανε πειραματόζωα. Και δεν του έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη. Γιατί;

    Γιάνης Βαρουφάκης

    Γιάνης Βαρουφάκης


    Ανήμερα της επετείου των δύο χρόνων από το κωμικοτραγικό δημοψήφισμα του 2015 και το εκκωφαντικό ΟΧΙ που έγινε ψιθυριστό “ναι” ήρθαν οι αποκαλύψεις από τον πρώην σύμβουλο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ, για τα σχέδια που είχαν καταστρωθεί και προέβλεπαν το… λανσάρισμα ενός νέου παράλληλου νομίσματος (”δημοσιονομικό νόμισμα” το χαρακτήρισε) που θα έμοιαζε με κουπόνι εφημερίδων (!) και θα χρησίμευε για να πληρώνει το κράτος μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

    Πρόκειται για ένα σχέδιο που μέχρι χθες ήταν κάτι σαν αστικός θρύλος. Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει παραδεχθεί σε συνεντεύξεις του ότι υπήρχε ένα “Σχέδιο Β” στην περίπτωση που όλα πήγαιναν στραβά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όμως ποτέ δε μάθαμε πόσο κοντά φτάσαμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Έπρεπε να ανοίξει το στόμα του ο σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών για να το μάθουμε.

    Ο Γκλεν Κιμ, λοιπόν, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, αποκάλυψε ότι το παράλληλο νόμισμα αρχικά θα αφορούσε μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα λάμβαναν βάσει του σχεδίου το 10% του μισθού τους με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να πληρώσουν την εφορία, σε μία περίοδο που τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια.

    Το παράλληλο νόμισμα θα είχε τη μορφή κουπονιών που στο πίσω μέρος θα ανέγραφαν την αντιπροσωπευτική τους αξία, ενώ θα είχαν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, μετά την οποία θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία.

    Ο σχεδιασμός μάλιστα προέβλεπε ότι η όλη διαδικασία θα ήταν πιλοτική, δηλαδή αν δεν απέδιδε καρπούς, απλά θα την έπαιρναν πίσω. Λες και είναι κάτι τόσο απλό που μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να υλοποιηθεί ή να “ξηλωθεί”.

    Εγκληματικό σχέδιο

    Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, πρόκειται για ένα σχέδιο επιπόλαιο και αποκρουστικό: γιατί να λανσάρουν ένα νέο νόμισμα, αν ο μοναδικός σκοπός του είναι να πληρώσουν την εφορία οι δημόσιοι υπάλληλοι (προφανώς ο πραγματικός στόχος ήταν να κυκλοφορήσει ευρέως το παράλληλο νόμισμα); Και πώς θα αντιμετώπιζαν οι πολίτες μία τέτοια κίνηση; Πώς θα αντιμετώπιζαν οι αγορές και οι πιστωτές της χώρας την Ελλάδα μετά από μία τέτοια κίνηση; Ποιος θα επέλεγε να συναλλαγεί σε ένα τέτοιο “νόμισμα” χωρίς αξία αντί του ευρώ;

    Πιθανότατα ο Γκλεν Κιμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είχαν καν σκεφτεί τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Κι όμως, ήταν έτοιμοι να… πατήσουν το κουμπί και να εκδώσουν αυτά τα κουπόνια, προκαλώντας το απόλυτο χάος. Το αποτέλεσμα, λογικά, θα ήταν μακροπρόθεσμα κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στην Κούβα, όπου υπάρχει ένα “καλό” νόμισμα που χρησιμοποιούν κυρίως οι τουρίστες και έχει υψηλή αξία, και ένα “κακό” νόμισμα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της χώρας και η αξία του είναι καταβαραθρωμένη. Ένα οικονομικό μοντέλο-Φρανκενστάιν που κανένα υγιές μυαλό δεν μπορεί να διανοηθεί.

    Με λίγα λόγια, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχείρησε να μας κάνει πειραματόζωα, βάζοντάς μας μέσα σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και ρίχνοντας μέσα τοξικές ουσίες. Ευτυχώς, τελικά επικράτησε η λογική και αντικαταστάθηκε από τον (σαφώς πιο μετριοπαθή) Ευκλείδη Τσακαλώτο, κι έτσι γλιτώσαμε μία περιπέτεια που θα μπορούσε να καταλήξει στην απόλυτη καταστροφή.

    Το παράδοξο είναι ότι δεν έχει υπάρξει έστω μία ποινική δίωξη κατά του Γ. Βαρουφάκη για το σχέδιο αυτό, παρότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχεδόν… εκλιπαρεί να στήσουν ειδικό δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Γιατί κανείς δεν αποδέχεται αυτήν την πρόκληση;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Όλο το παρασκήνιο από την αιφνιδιαστική του παρέμβαση στη Βουλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γεωργιάδης επιτίθεται στο Μαξίμου για την υπόθεση Μπογδάνου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έως 30 Ιουνίου 2018 η έκτακτη επιχορήγηση για τις εκκρεμείς συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ