• Business

    Πιο ακριβά οι online αγορές από e-Bay, Amazon και άλλες μεγάλες πλατφόρμες

    • του Βασίλη Τσεκούρα


    Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι θέλουν να αγοράσουν προϊόντα από το εξωτερικό, καθώς από την 1η Ιουλίου, οι on-line παραγγελίες αποκτούν ΦΠΑ.

    Πρόκειται για το νέο πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ, σύμφωνα με το οποίο μικροδέματα που παραγγέλνουν οι πολίτες από τρίτες χώρες θα υπόκειται πλέον και σε ΦΠΑ.

    Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως η καταβολή του ΦΠΑ θα γίνεται στη χώρα που καταναλώνεται το προϊόν, καθώς έως σήμερα δεν προβλεπόταν η επιβολή του φόρου, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ και τρίτων χωρών.

    Έως σήμερα, εταιρείες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν επιβαρύνονταν με ΦΠΑ, παρά μόνο με τα μεταφορικά.

    Αυτό έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των κερδών σε επιχειρήσεις, όπως το e-Bay, η Amazon, η Alibaba στην Κίνα και άλλες γνωστές πλατφόρμες.

    Σημειώνεται πως πλέον, ως τρίτη χώρα για την ΕΕ θεωρείται και η Μεγάλη Βρετανία, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τι αλλάζει

    Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό.

    Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%),αναλόγως του είδους του αγαθού.

    Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στο μικροσκόπιο της Εφορίας όσοι πήραν τις επιστρεπτέες

    Έλληνες εφοπλιστές: Αγορές πλοίων 3,45 δισ. δολαρίων στη second hand αγορά – Οι τελευταίες κινήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ