• Business

    Ποιοι είναι οι δανειστές της MLS, που παίζει… κρυφτούλι με τον «ξαφνικό θάνατο»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Καματάκης, MLS

    Γιάννης Καματάκης, MLS


    Παλαιότερα στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου υπήρχε ο «ξαφνικός θάνατος». Όταν ένα ματς έληγε ισόπαλο, ακολουθούσε η διαδικασία της παράτασης. Κι εκεί, όλα τελείωναν με το πρώτο γκολ. Όποια ομάδα το πετύχανε πήγαινε στον «παράδεισο» της νίκης. Η άλλη έπεφτε καταγής «κεραυνοβολημένη» από την ήττα.

    Μπορεί όλα αυτά να έχουν πάψει να αποτελούν μέρος ενός κρίσιμου ποδοσφαιρικού αγώνα, αλλά απ’ ότι φαίνεται εξακολουθούν να… στοιχειώνουν την MLS. Καθώς 12 μήνες μετά από την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολογιακών της εκδόσεων, δείχνει να παίζει κρυφτούλι με τον επιχειρηματικό αυτήν τη φορά, «ξαφνικό θάνατο».

    Έχοντας απέναντί της το… μακρύ δόρυ των πιστωτών, αλλά και μια αρμαθιά δυσκολίες, που ανα πάσα στιγμή ενδέχεται να επιφέρουν το τελικό πλήγμα στη θεσσαλονικιώτικη  τεχνολογική εταιρεία. Κόντρα σε αυτά που επιμόνως πιστεύει ο ιδρυτής της, βασικός μέτοχος και δεδηλωμένος Παοκτζής Γιάννης Καματάκης. Δηλώνοντας το επικό για το μέλλον της MLS: «Χάνουμε, αλλά το παιχνίδι δεν έχει λήξει ακόμη…»

    Στον ισολογισμό της χρήσης του 2019, που πέρασε από 40 κύματα μέχρι να εκδοθεί, ο ορκωτός λογιστής Νικόλαος Παγώνης, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την κρισιμότητα της κατάστασης. Τονίζοντας ότι το οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας εγείρει ουσιώδεις αμφιβολίες για τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Αν και η λογιστική κατάσταση έχει συνταχθεί με την παραδοχή της συνέχισης της λειτουργείας, που υπερασπίζεται σθεναρά η Διοίκηση της MLS. Παρά το γεγονός ότι την περσινή χρονιά τα οικονομικά της στοιχεία επιδεινώθηκαν, με τον κύκλο εργασιών να καθίσταται αρνητικός, όπως η ίδια λέει… Γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε επιστροφές προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες, εξ αιτίας την αρνητικής δημοσιότητας που έχει χρεωθεί η MLS.

    Η ακτινογραφία των πιστωτών

    Εκ των πραγμάτων πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση εκείνων που έχουν δανείσει την εταιρεία. Τράπεζες και χρηματοοικονομικοί φορείς, ομολογιούχοι, προμηθευτές, ακόμη και ο ίδιος ο Γιάννης Καματάκης…

    Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό η μεγαλύτερη δανειακή εισφορά το 2019 έγινε από την Procredit Bank Bulgaria, που έχει έξι καταστήματα στη γειτονική χώρα και ένα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτουργεί από το 2015. Από την εν λόγω τράπεζα, η μητρική της οποίας είναι στη Γερμανία, χορηγήθηκε πρόπερσι δάνειο 3,3 εκατ. ευρώ. Με αποπληρωμή σε 72 ισόποσες δόσεις (των 45.833,34 ευρώ η μία) που ξεκινούν από τον Νοέμβριο του 2020 και καταλήγουν τον Οκτώβριο του 2026. Το ύψος του επιτοκίου δεν αναγράφεται, αλλά η ίδια τράπεζα εμφανίζεται να έχει και 950.000 ευρώ υπόλοιπο από χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι το κατάστημα της Θεσσαλονίκης της Procredit Bank ενίσχυσε τις χορηγήσεις του κατά περίπου 51 εκατ. ευρώ το 2019 (όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία) τότε το 8,3% εξ αυτών κατευθύνθηκε στην MLS.

    Πέραν τούτων στα δανειακά υπόλοιπα συγκαταλέγονται τα 825.000 ευρώ που οφείλονται στη CNL Capital, τα 1,7 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, τα 648.577 της Εθνικής, καθώς επίσης και τα 748.533 της Societe Generale Κύπρου. Τα δανειακά αυτά υπόλοιπα των περίπου 8,2 εκατ. ευρώ έχουν μέν εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς δεν εξυπηρετούνται.

    Από εκεί και πέρα μεγάλο αγκάθι συνιστά και το ομόλογο των 4 εκατ. ευρώ που «έσκασε» καθώς αθετήθηκε η αποπληρωμή του, ενώ άλλες δύο σειρές ομολόγων ονομαστικής αξίας 12,7 εκατ. ευρώ είναι σε αθέτηση πληρωμής των «κουπονιών» τους.

    Σαν να μη φτάνουν αυτά, η εταιρεία έχει ένα υπόλοιπο περίπου 7 εκατ. ευρώ από χρέη στους προμηθευτές της, ενώ στο λογαριασμό «πιστωτές διάφοροι» περιλαμβάνεται κι άλλο ένα κονδύλιο 5 εκατ. ευρώ. Από το οποίο τα 4 εκατ. ευρώ είναι οι εισπράξεις προκαταβολών από έργα που είναι ενταγμένα σε αναπτυξιακούς νόμους, ενώ το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ αφορά υποχρεώσεις της εταιρείας προς συνεργάτες παροχής υπηρεσιών.

    Το πάζλ συμπληρώνεται με τα 3,291 εκατ. ευρώ τα οποία έχει παράσχει ώς χρηματική διευκόλυνση στην MLS o Γιάννης Καματάκης. Στο χαρτοφυλάκιο του οποίου, πέρα από το 50,46% των μετοχών της εταιρείας, βρίσκονται και ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.

    Οι ανάγκες για φρέσκα κεφάλαια και τα σενάρια

    Με όλα αυτά καθίστανται προφανείς οι οριακές καταστάσεις που βιώνει η εταιρεία. Με αρνητική καθαρή θέση 12,2 εκατ. ευρώ ( που αναμένεται να διευρυνθεί κι άλλο με τη χρήση του 2020) απαιτείται να γίνει…τριπλό θαύμα προκειμένου να επιβιώσει. Να μπουν δηλαδή φρέσκα κεφάλαια, να εκπονηθεί ένα ορθολογικό επιχειρηματικό σχέδιο και να υπάρξει η συναίνεση των πιστωτών σε ένα «βαθύ» κούρεμα των απαιτήσεών τους.

    Εν αναμονή βεβαίως του πώς θα κινηθούν δικαστικά οι ομολογιούχοι της αθετημένης έκδοσης, αλλά και των κινήσεων που μπορεί να γίνουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον (δικαστικό) ορισμό νέων μελών στη Διοίκηση της MLS.

    Έχοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα η εταιρεία ποντάρει πολλά στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, που θα εισφέρει 17,2 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο, από τη στιγμή βέβαια θα επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους. Κάτι που ούτε εύκολο είναι, ούτε και λύνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ειδικά μάλιστα όταν ο συγκεκριμένος στρατηγικός επενδυτής (Corinth Investments με επικεφαλής τον Κύπριο οικονομολόγο Χριστάκη Ενωτιάδη) δείχνει να είναι ένα…μυστήριο τρένο. Αν και έλεγε ότι θα προσλάβει τη Whitetip για την αναδιάρθρωση χρέους, εν τούτοις η σχετική σύμβαση υπεγράφη από την ίδια την MLS. H οποία αναμένεται να συμφωνήσει και με τη Mazars για την εκπόνηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

    Το αν θα φτάσει μέχρι τέλους η Corinth Investments  δεν είναι καθόλου βέβαιο, ενώ μέσα στα σενάρια υπάρχουν και ιστορίες με δυνητικά ενδιαφερόμενους Άραβες επενδυτές… Ένας τέτοιος μυστηριώδης Άραβας ήταν και ο σεΐχης του Κατάρ (γόνος της πολυπληθούς οικογένειας των Αλ Θανί) που προ 8ετίας διέθεσε 2,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 5,36% της MLS, μέσω κυπριακής of sore. Αυτό το  ωραίο επιχειρηματικό «παραμύθι» δεν φαίνεται να έχει συνέχεια, καθώς ο σεΐχης έφυγε αιφνιδίως απ’ τη ζωή, πριν από λίγους μήνες. Εκτός κι αν οι κληρονόμοι του αποφασίσουν να «στοιχηματίσουν» εκ νέου στην ελληνική εταιρεία…

    Μια εταιρεία, που αν και στεγνή από ρευστότητα, κατάφερε να διαθέσει περί τα 20.000 ευρώ που απαιτήθηκαν προκειμένου να λάβει τη «σφραγίδα» του ορκωτού για τη χρήση του 2019. Την οποία από πλευράς εταιρείας υπογράφουν εκτός του Προέδρου Γιάννη Καματάκη, ο νέος CEO Γιώργος Βακάρος και ο οικονομικός διευθυντής Κώστας Παπαδόπουλος. Υποδειγματικός στο να απαντά σε κάθε δημοσιογραφικό ερώτημα, για το οποίο εξ ίσου άμεση είναι και η ανταπόκριση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Όχι πως και ο Γιάννης Καματάκης δεν έχει την ίδια επικοινωνιακή διάθεση.

    Αυτά βεβαίως και από μόνα τους δεν αρκούν για να τιθασεύσουν τις επιπτώσεις της «ψυχρής λίμνης» των προβλημάτων που απειλούν ευθέως την ΜLS. Στην οποία έχουν απομείνει πλέον περί τους 30 εργαζόμενους (από τους 160 πού ήταν στα τέλη του 2019, ενώ δυσκολεύεται τα μέγιστα στο να ανακτήσει τα 4,9 εκατ. ευρώ των απαιτήσεων που έχει από πελάτες της. Ανάμεσα σ’ αυτούς και πρωτοκλασάτες αλυσίδες του λιανεμπορίου… Που δεν πληρώνουν, ελπίζοντας ότι θα τα γλυτώσουν αν η εταιρεία καταρρεύσει…

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ