• Business

    Ομολoγιούχοι MLS: Έδωσαν εξουσιοδότηση για περαιτέρω νομικές ενέργειες – Όλες οι απαντήσεις του Γιώργου Βακάρου

    • NewsRoom
    Γιώργος Βακάρος

    Γιώργος Βακάρος


    Την έγκρισή τους για ανεύρεση και ορισμό νομικού συμβούλου για περαιτέρω νομικές ενέργειες αποφάσισαν οι ομολογιούχοι της MLS (ΜΛΣ 2) στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε στις 4 Ιουνίου η εταιρία.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε η MLS στη συνέλευση συμμετείχε το 53,55% συμπληρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων  μόνο για το θέμα 6 της ημερήσιας διάταξης που αφορά «την ανεύρεση και ορισμό νομικού συμβούλου για εισήγηση περαιτέρω νομικών ενεργειών σύμφωνα ιδίως με τους όρους 9.3., 11.4. και 11.20 του προγράμματος». Αντίθετα δεν υπήρξε η απαιτούμενη για τους όρους του προγράμματος αυξημένη απαρτία ύψους  66,7% για τα θέματα 3,4 και 5 της ημερήσιας διάταξης.

    Η MLS εκπροσωπήθηκε από τον CEO της Γεώργιο Βακάρο. Ο κ. Βακάρος υποστήριξε πως έχουν ήδη διενεργηθεί δύο έλεγχοι στην εταιρία από την Deloitte και τη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός του 2020 με θετικό πόρισμα ως προς την αξιοπιστία της εταιρίας. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου της Deloitte άλλαξαν τα ΔΛΠ και κατά συνέπεια υπήρξαν αντίστοιχες αλλαγές και στα νούμερα των οικονομικών καταστάσεων.

    Αναφορικά με τις οικονομικές καταστάσεις που δεν έχουν δημοσιευθεί, ο κ. Βακάρος απάντησε στους ομολογιούχους, πως θα συμβουλευτούν την νομική υπηρεσία και θα απαντήσουν. Απάντησε επίσης ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 έχουν περάσει από το ΔΣ και θα δημοσιευθούν σύντομα. Ανέφερε μάλιστα πως η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων καταστάσεων ενδιαφέρει και την ίδια της εταιρία καθώς συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης όπου τα στοιχεία αυτά αποτελούν προ απαιτούμενα για τη λήψη κονδυλίων. Υποστήριξε ότι η καθυστέρηση δημοσίευσης των καταστάσεων του 2019 οφείλεται στην πίεση που υφίσταται η ελεγκτική εταιρία PFK και στο ότι ο ορκωτός είναι νέος στης εταιρία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των σχετικών δημοσιευμάτων.

    Αναφορικά με την διευθέτηση της κατάστασης που έχει προκύψει με το ομολογιακό δάνειο και τις αναβολές πληρωμής των τοκομεριδίων η ομολογιούχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τον εάν η MLS επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζήτηση με κάποιον στρατηγικό επενδυτή. Ο κ. Βακάρος απάντησε πως υπάρχει μεν στρατηγικός επενδυτής ωστόσο η συζητήσεις με αυτόν αφορούν άμεσα την εταιρία και δεν είναι αρκετά ώριμες ώστε να αγγίξουν το θέμα των ομολογιούχων και γενικότερα του χρέους.

    Ο κ. Βακάρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και πως επιθυμία της MLS είναι το να υπάρξει συμφωνία με τους ομολογιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εταιρία σκοπεύει να φτάσει σε παραγραφές αρχικά των τοκομεριδίων και στη συνέχεια του χρέους ο κ. Βακάρος βεβαίωσε πως η εταιρία δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Βακάρος απάντησε πως η εταιρία διαθέτει business plan, το οποίο θα προωθηθεί στους ομολογιούχους μέσω της Euroxx,  και πως θεωρεί πως το 2021 θα είναι κερδοφόρο. Ανέφερε πως υπήρξε μεγάλη μείωση εξόδων, μείωση του προσωπικού της εταιρία από 165 σε 35, ενώ προέβλεψε ότι το 2021 θα υπάρξει και λόγω Covid αυξημένη ζήτηση για tablets. Το 2020 ήταν καταστροφικό για την εταιρία, παραδέχτηκε καθώς η MLS δεν διέθετε αντανακλαστικά για να ανταπεξέλθει στην αγορά. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του για επάνοδο εντός το 2022.

    Ο CEO της MLS ανέφερε ότι η εταιρία πρόκειται να υπογράψει σύντομα σύμβαση ως συνέπεια ενός διαγωνισμού του υπ. Παιδείας, τόνισε ότι τα voucher των 200 ευρώ θα κινητοποιήσουν αγορά tablets, ότι η εταιρία συμμετέχει σε 15 ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι το πρόγραμμα «MAIC» έχει πολλές προοπτικές.

    Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή ΑΜΚ ανέφερε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω του στρατηγικού επενδυτή και πως θεωρεί ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο, καθώς το κεφάλαιο θα επέλθει από τον στρατηγικό επενδυτή. Ωστόσο τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό του μεγαλομετόχου και του υπόλοιπου ΔΣ σχετικά με αυτό το ζήτημα.

    Ο κ. Βακάρος απαντώντας σε ερώτηση ομολογιούχου, ανέφερε πως η ΜLS θα χρειαστεί μία οικονομική «ένεση» με ένα ποσό μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ