Menu
-0.16%
Τζίρος: 215.79 εκατ.

Συναγερμός στην Κυψέλη: Ρωγμές σε πάνω από 15 πολυκατοικίες μετά τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό (φωτογραφίες)

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα scrubbers

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τις εκπομπές ρύπων, τον Ιανουάριο του 2020, έχει αρχίσει και οι απόψεις των εφοπλιστών για τον ιδανικότερο τρόπο συμμόρφωσης προς αυτούς διίστανται. Μία από τις λύσεις που προτιμούν αρκετές εταιρείες είναι η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού καυσαερίου (Exhaust Gas Cleaning System – EGCS), […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση scrubbers στο BLUE STAR MYCONOS
Οικογένεια Αλαφούζου: H Okeanis Eco Tankers πούλησε τρία τάνκερ έναντι 120 εκατ. δολαρίων
Γιώργος Προκοπίου: Μυθοπλασία η υιοθέτηση νέων καυσίμων στη ναυτιλία στο εγγύς μέλλον 
Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τις εκπομπές ρύπων, τον Ιανουάριο του 2020, έχει αρχίσει και οι απόψεις των εφοπλιστών για τον ιδανικότερο τρόπο συμμόρφωσης προς αυτούς διίστανται.

Μία από τις λύσεις που προτιμούν αρκετές εταιρείες είναι η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού καυσαερίου (Exhaust Gas Cleaning System – EGCS), ευρύτερα γνωστό ως Scrubber, στα πλοία τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση scrubbers στα πλοία δεν αποτελεί λύση, δεδομένου ότι αυτό που κάνουν είναι να μεταφέρουν τη ρύπανση από τον αέρα στη θάλασσα. Μία λύση υπέρ της οποίας έχει ταχθεί και ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου είναι η μείωση της ταχύτητας των πλοίων-Slow steaming. 

Αρκετοί, ωστόσο, Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ταχθεί υπέρ των scrubbers, προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξοπλίσουν ανάλογα τα πλοία τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Γιώργος Οικονόμου, ο ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι ο όμιλος των εταιρειών του (στις οποίες περιλαμβάνονται οι  TMS Cardiff και Dryships) έχει αποφασίσει να τοποθετήσει scrubbers στα περισσότερα πλοία του, με εξαίρεση δύο. Μάλιστα τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει κόστος 350 εκατ. δολάρια.

Η περίπτωση της Seanergy 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings, Σταμάτης Τσαντάνης, επέλεξε μεν τη λύση των scrubbers, ωστόσο, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την τοποθέτηση τους.

Συγκεκριμένα προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με τους ναυλωτές της εταιρείας για την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) σε πέντε από τα πλοία της, τύπου Capesize. Μάλιστα, έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη προμήθεια του εξοπλισμού από την Hyundai Materials της Ν. Κορέας και έχει ήδη κλείσει ημερομηνίες εγκατάστασης σε μεγάλο ναυπηγείο της Κίνας.

Το έργο αναμένεται να εκτελεσθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ μετά την ολοκλήρωση του θα ξεκινήσουν οι χρονοναυλώσεις των σχετικών πλοίων διάρκειας μεταξύ τριών έως πέντε ετών με τρεις ναυλωτές ξηρού φορτίου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύνταξη πριν από τα 62: Ποιοι μπορούν να φύγουν έως και 8,5 χρόνια νωρίτερα – Οι κερδισμένοι των μεταβατικών διατάξεων

Πώς βούλιαξε η SpaceX, το ισχυρό «buy» από Goldman και Morgan για ΟΤΕ, Alpha και Eurobank, το bid για το 11% της ΕΥΔΑΠ, η προκλητική απόφαση του Κοντόπουλου, οι happy Βαρδινογιάννης-Σιάμισιης, τo next big thing Παπαλέκα στη Μύκονο, και το επικό Βατερλό των αναλυτών στην Jumbo

Αυτό είναι το σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη για το ιστορικό Ξενία στη Χαλκιδική – Η αρχιτεκτονική μελέτη για το Παλιούρι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταμάτης Τσαντάνης (Seanergy): Όραμα μου ήταν πάντα να γίνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ένα από τα οικονομικά κέντρα για την Ελληνική Ναυτιλία
Cosmos Sport: Πάνω από 212 εκατ. ευρώ ο τζίρος και άλμα 55% στα κέρδη
ΕΨΑ: Επιστροφή σε κερδοφορία το 2026 και νέα τριετής συμφωνία με την PepsiCo
Minerva Dry (Ανδρέας Μαρτίνος): Παρήγγειλε άλλα τέσσερα πλοία μεταφοράς κοντέινερ
Πρόταση εξαγοράς-μαμούθ για την PayPal – Stripe και Advent προσφέρουν πάνω από 53 δισ. δολάρια
Αυξήθηκε η διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν από τον αμερικανικό αποκλεισμό – Πέρασε κι ένα Suezmax ελληνικών συμφερόντων
Αλαφούζος VS Μαρινάκης: Η ΕΠΟ κρατά πλέον το «κλειδί» της Super League μετά το νέο αδιέξοδο
CrediaBank: Όλο το παρασκήνιο για το placement των 300 εκατ. ευρώ – O Εξάρχου, οι μυστικές συναντήσεις της Βρεττού και η BlackRock
Ποια είναι η τουριστική επένδυση της ONYX στη Χαλκιδική που αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ
Αντώνης Κεραστάρης στο mononews: Μεγαλύτερη αυτονομία σημαίνει ένας ΟΑΣΑ πιο παραγωγικός και ικανός να επανεπενδύει στις υπηρεσίες του