Menu
0.19%
Τζίρος: 229.84 εκατ.

Ο Τζος Χακ και επίσημα νέος επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα scrubbers

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τις εκπομπές ρύπων, τον Ιανουάριο του 2020, έχει αρχίσει και οι απόψεις των εφοπλιστών για τον ιδανικότερο τρόπο συμμόρφωσης προς αυτούς διίστανται. Μία από τις λύσεις που προτιμούν αρκετές εταιρείες είναι η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού καυσαερίου (Exhaust Gas Cleaning System – EGCS), […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση scrubbers στο BLUE STAR MYCONOS
Οικογένεια Αλαφούζου: H Okeanis Eco Tankers πούλησε τρία τάνκερ έναντι 120 εκατ. δολαρίων
Γιώργος Προκοπίου: Μυθοπλασία η υιοθέτηση νέων καυσίμων στη ναυτιλία στο εγγύς μέλλον 
Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τις εκπομπές ρύπων, τον Ιανουάριο του 2020, έχει αρχίσει και οι απόψεις των εφοπλιστών για τον ιδανικότερο τρόπο συμμόρφωσης προς αυτούς διίστανται.

Μία από τις λύσεις που προτιμούν αρκετές εταιρείες είναι η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού καυσαερίου (Exhaust Gas Cleaning System – EGCS), ευρύτερα γνωστό ως Scrubber, στα πλοία τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση scrubbers στα πλοία δεν αποτελεί λύση, δεδομένου ότι αυτό που κάνουν είναι να μεταφέρουν τη ρύπανση από τον αέρα στη θάλασσα. Μία λύση υπέρ της οποίας έχει ταχθεί και ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου είναι η μείωση της ταχύτητας των πλοίων-Slow steaming. 

Αρκετοί, ωστόσο, Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ταχθεί υπέρ των scrubbers, προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξοπλίσουν ανάλογα τα πλοία τους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Γιώργος Οικονόμου, ο ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε ότι ο όμιλος των εταιρειών του (στις οποίες περιλαμβάνονται οι  TMS Cardiff και Dryships) έχει αποφασίσει να τοποθετήσει scrubbers στα περισσότερα πλοία του, με εξαίρεση δύο. Μάλιστα τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει κόστος 350 εκατ. δολάρια.

Η περίπτωση της Seanergy 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings, Σταμάτης Τσαντάνης, επέλεξε μεν τη λύση των scrubbers, ωστόσο, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την τοποθέτηση τους.

Συγκεκριμένα προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με τους ναυλωτές της εταιρείας για την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) σε πέντε από τα πλοία της, τύπου Capesize. Μάλιστα, έχει εξασφαλίσει την έγκαιρη προμήθεια του εξοπλισμού από την Hyundai Materials της Ν. Κορέας και έχει ήδη κλείσει ημερομηνίες εγκατάστασης σε μεγάλο ναυπηγείο της Κίνας.

Το έργο αναμένεται να εκτελεσθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ μετά την ολοκλήρωση του θα ξεκινήσουν οι χρονοναυλώσεις των σχετικών πλοίων διάρκειας μεταξύ τριών έως πέντε ετών με τρεις ναυλωτές ξηρού φορτίου.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νίκος Καρβέλας: Πόσο κοστολογούν οι μεσίτες τη βίλα των 520 τετραγωνικών μέτρων με πισίνα στην Εκάλη

Δικαστικό πλήγμα στον ΣΚΑΪ από τη δικαίωση της Ευλαμπίας Ρέβη και του Γιώργου Κουρδή

Αποκλειστικό mononews: Ο Νίκος Καρβέλας αγόρασε βίλα 520 τ.μ. με πισίνα στην Εκάλη – Ποιος πλήρωσε και τι αποκαλύπτει το συμβόλαιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Icon Energy (Ισμήνη Παναγιωτίδη): Συμμετοχή σε containerships με ποσοστό 2,8%
Lamda Development: Στο The Ellinikon η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία – Νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Υπόστεγο Β
Μυτιληναίος: Η αποθήκευση ενέργειας θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια – Το έργο των 330 MW με τον όμιλο Καράτζη
ΓΕΚ Τέρνα: Διευρύνει την παρουσία στις διεθνείς αγορές ομολόγων
EuroDry (Αριστείδης Πίττας): Παρήγγειλε άλλο ένα νεότευκτο στη Hengli αξίας 37 εκατ. δολαρίων
Πλαστικά Θράκης: Επενδύσεις και συνεργασίες ενισχύουν τον ρόλο του στο HoReCa
Lufthansa: Εξαγόρασε το 44,9% της TAP Air Portugal με 1,2 δισ. ευρώ
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις – Οι τρεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη
Τράπεζα Κύπρου: Ανανεώθηκε η θητεία του Πανίκου Νικολάου έως το 2031
Netflix: Η επιβράδυνση της ανάπτυξης φέρνει απολύσεις – Μείωση του προσωπικού κατά 6%