• Business

    Ποιοι διεκδικούν τη βιομηχανία τροφίμων Μινέρβα – Όλα τα ονόματα

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Χρύσα Μπόνου, CEO Μινέρβα Ελαιουργική

    Χρύσα Μπόνου, CEO Μινέρβα Ελαιουργική


    Η βιομηχανία ζυμαρικών «Μέλισσα – Κίκιζας», η κονσερβοποιία «Παλίρροια» και το επενδυτικό fund ελληνικών συμφερόντων Deca Investments είναι οι τρεις διεκδικητές της βιομηχανίας τροφίμων «Μινέρβα», για την οποία ο όμιλος PZ Cussons, που εισήλθε στη βιομηχανία το 1977, αναζητεί αγοραστή.

    Η διαδικασία πώλησης εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης του ομίλου PZ Cussons, ο οποίος έχει ως πυρήνα των δραστηριοτήτων του τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς και άλλες κατηγορίες προϊόντων που ανήκουν στην ομάδα των μη τροφίμων να αποχωρήσει από τον κλάδο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις υποψήφιοι αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές περί τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες και το τίμημα για το σύνολο της δραστηριότητας της «Μινέρβα» προσδιορίζεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.

    H «Μέλισσα – Κίκιζας» είναι μία από τις ιστορικές βιομηχανίες που ιδρύθηκε το 1947 από τον Αλέξανδρο Κίκιζα και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των ζυμαρικών.

    Η «Παλίρροια – Σουλιώτης ΑΕ» που ιδρύθηκε το 1957 και έχει έδρα τα Πολιτικά Εύβοιας είναι ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο των τροφίμων με σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό και στις αρχές του 2019 εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η VNK Capital αποκτώντας το 36%.

    Τέλος η Deca Investments, είναι επενδυτικό κεφάλαιο και αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar με κεφάλαια 135 εκατ. ευρώ που έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στη βιομηχανία πλαστικών Lariplast, στην εταιρεία παραγωγής αυτοκόλλητων ταινιών Atlas Tapes, στη βιομηχανία τοματοειδών Damavand, στην InternetQ, στη Viva Wallet, στην εταιρεία ειδών ένδυσης και αξεσουάρ Axel, στην Adam Pack κ.α.

     



    ΣΧΟΛΙΑ