• Business

    Ποιοι αγοράζουν Autohellas;

    Ευτύχης Βασιλάκης

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Air


    Άλλα δύο πακέτα έγιναν νωρίτερα την Τρίτη στη μετοχή της Autohellas, στα 6,84 ευρώ και μάλιστα χωρίς premium ή discount.

    Άλλαξαν χέρια δύο πακέτα, συνολικού αριθμού 94.445 τεμαχίων.

    Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον εκ μέρους εγχώριων θεσμικών επενδυτών, δεδομένης της μεγάλης διείσδυσης της εταιρείας στις αγορές της Αν. Ευρώπης, αλλά και της εδραιωμένης θέσης της στην ελληνική αγορά.

    Κατά το πρώτο 6μηνο η Autohellas κατέγραψε πωλήσεις €259 εκατ., έναντι €227 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 13,9% και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕBITDA) να διαμορφώνονται στα €68,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 12,7%, παρά το γεγονός ότι το α΄ εξάμηνο κάθε έτους παραμένει εποχικά πιο αδύναμο σε επίπεδο δραστηριότητας.

    Αυξητική ήταν η πορεία και στα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ), τα οποία ανήλθαν σε κέρδη €21 εκατ. έναντι κερδών €19 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 10,6%, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων (ΕΑΤ) ανήλθαν σε κέρδη €18 εκατ., σε σχέση με κέρδη €13,8 εκατ. στο Α’ εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 30%.

    Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου κατά την 30/06/2019, μετά και την καταβολή μερίσματος €18 εκατ. για την χρήση του 2018, έφτασαν τα €250 εκατ. έναντι €227 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκε επένδυση σε αγορές νέων αυτοκινήτων ύψους €106 εκατ., με τον συνολικό στόλο του Ομίλου να έχει αυξηθεί κατά 2.400 αυτοκίνητα σε σχέση με την 30/6/2018, φτάνοντας τα 46.700 αυτοκίνητα.

    Η κύρια δραστηριότητα των μισθώσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό συνολικά σημείωσε αύξηση 6,2%. Ειδικότερα, οι μακροχρόνιες μισθώσεις, στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες του εξωτερικού, παρουσίασαν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σημείωσαν σχετική επιβράδυνση, επηρεαζόμενες και από την πορεία των αεροπορικών αφίξεων που ήταν οριακά θετική στην Ελλάδα. Η δραστηριότητα της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ως παρεπόμενη δραστηριότητα των μισθώσεων, ήταν ενισχυμένη κατά 19.6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Παράλληλα, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων και υπηρεσιών, με την ανάκαμψη της αγοράς, συνεισέφερε συνολικά €147 εκατ. στον κύκλο εργασιών του Ομίλου από τα €124 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και συνέβαλε σημαντικά στο λειτουργικό αποτέλεσμα του ασθενούς λόγω εποχικότητας Α΄ εξαμήνου.



    ΣΧΟΛΙΑ