• Business

    PIF: Ο ρόλος του νέου φορέα στο φάρμακο και οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει

    Από αριστερά Ελένη Χουλιάρα (γραμματέας ΔΣ), Άκης Αποστολίδης (μέλος ΔΣ), Μάκης Παπαταξιάρχης (πρόεδρος ΔΣ), Χρήστος Δάκας (αντιπρόεδρος ΔΣ), Γιάννης Βλόντζος (μέλος ΔΣ) και Σπύρος Φιλιώτης (ταμίας ΔΣ)


    Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο χώρο του φαρμάκου με την προ μηνός θεσμοθέτηση του PhRMA Innovation Forum (PIF), το οποίο έρχεται να ενισχύσει τη φωνή της  καινοτομίας στον κλάδο. Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ως θεσμικός πλέον φορέας, τα μέλη του ΔΣ του ξεκαθάρισαν το ρόλο του  και  τοποθετήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

    Εκπροσωπώντας 23 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης (άλλες 6 βρίσκονται προ των πυλών), το PIF αποτελεί τον τρίτο θεσμικό φορέα του φαρμακευτικού κλάδου που μπαίνει στο διάλογο με το υπουργείο Υγείας,  μαζί με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

    «Το PhRMA Innovation Forum ξεκινά τη νέα διαδρομή του με επίσημο τρόπο, θωρακίζοντας, οριοθετώντας και παράλληλα προσδιορίζοντας την προετοιμασία για το μέλλον. Η επικείμενη έξοδος από τα Μνημόνια και η προετοιμασία της επόμενης μέρας, μας βρίσκουν θεσμικούς συνομιλητές, συνεργάτες, συνοδοιπόρους και συνδιαμορφωτές των λύσεων και των προτάσεων που θα περιγράψουν το αφήγημα του αύριο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΣ του PIF, κος Μάκης Παπαταξιάρχης.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αντιπαλότητας μεταξύ του PIF και του  ΣΦΕΕ, ο οποίος απαρτίζεται από 36 διεθνείς εταιρίες και 28 ελληνικές,  και υπό του οποίου την «ομπρέλα» τελεί, ωστόσο το Forum διαθέτει μεγαλύτερη ευκινησία, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την ταχύτερη εξεύρεση του σημείου ισορροπίας μεταξύ των επιμέρους αιτημάτων και αναγκών των μελών του.

    «Η ύπαρξη του PIF είναι η απάντηση σε μια ανάγκη ενίσχυσης της φωνής της καινοτομίας στην Ελλάδα», τόνισε ο κος Παπαταξιάρχης.

    Η διοίκηση του PIF, έχει ήδη αποστείλει επιστολές τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με αίτημα τη συμμετοχή του σε συναντήσεις και συσκέψεις, όπως συμβαίνει με τον  ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ.

    Οι «κόκκινες γραμμές» προς την Κυβέρνηση

    Ένα από τα θέματα που έθεσαν μεταξύ άλλων μέλη του  PIF  είναι το γεγονός  ότι πολλά καινοτόμα φάρμακα έχουν μείνει εκτός της ελληνικής αγοράς, εξαιτίας των επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι  φαρμακευτικές εταιρίες. Ορισμένα από αυτά έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά οι μητρικές εταιρίες δεν διατίθενται να τα φέρουν στην Ελλάδα, ενώ άλλα έχουν πάρει τιμή στη χώρα μας αλλά οι εταιρίες δεν έχουν υποβάλλει αίτημα για ένταξη στη λίστα με τα αποζημιούμενα.

    Το «μπλόκο» στα νέα καινοτόμα φάρμακα  έρχεται ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του συστήματος «9-6-3» στην αποζημίωση των φαρμάκων και του τέλους εισόδου 25% στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

    Αναφερόμενος στην Επιτροπή HTA, ο κος Γιάννης Βλόντζος, μέλος ΔΣ του PIF, τόνισε ότι η σύστασή της οφείλει να συνοδεύεται από την κατάργηση τόσο της αναφοράς σε χώρες της ΕΕ ως κριτήριο ή ως προϋπόθεση όσο και  του 25% ως οριζόντιου μέτρου, ανεξάρτητα από τη θεραπευτική αξία του εκάστοτε φαρμάκου. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν και τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει το PIF προς  την Κυβέρνηση, ως προς την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας.

    «Η αναφορά σε χώρες της Ευρώπης, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα, και όχι ως εμπόδιο ή καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες. Η ύπαρξη του 25% – αμφισβητούμενου δημοσιονομικού οφέλους, ωστόσο βαρύνουσας και καθοριστικής σημασίας στην εισαγωγή νέων θεραπειών στην Ελλάδα- έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ακυρώνει την όποια αξιολόγηση» τόνισε ο κος Βλόντζος.

    Από την πλευρά του, ο κος Παπαταξιάρχης, μίλησε για την αποτυχία του τέλους εισόδου 25% , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Πολιτεία το έχει αντιληφθεί και ψάχνει δικαιολογία να το αποσύρει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Clawback: 5+1 Προτάσεις και λύσεις για τα 6 χρόνια επιδείνωσης και ανεπάρκειας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: PIF: Ώρα να αποσυρθεί το «χαράτσι» εισόδου (25%) στα νέα φάρμακα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δ. Σπυρίδης: Ο «τυφώνας» που… σάρωσε (και) το «Υγεία»

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ