• Business

    Ποιες είναι οι startups που κάνουν πρωταθλητισμό με ξένα funds

    • Άννα Διανά
    Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

    Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου


    Τις πόρτες για τη διασύνδεση σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας και ξένα επενδυτικά κεφάλαια ανοίγει το ΕΒΕΑ σε δέκα ελληνικές startups.

    Η πρώτη λίστα με τις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις, που υποστηρίζονται από τη Θ.Ε.Α (Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων) του ΕΒΕΑ έχει ήδη σταλεί στην Plug & Play Tech Center.

    Η Plug & Play με έδρα τη Silicon Valley αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πλατφόρμες καινοτομίας στον κόσμο, δραστηριοποιείται σε αρκετά σημεία του πλανήτη και εξειδικεύεται στο να εντοπίζει νεοφυείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις συνδέει με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων και συνεργειών.

    Η δυνατότητα σύνδεσης των εταιρειών με μεγάλες εταιρείες και ξένα funds δόθηκε μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το ΕΒEΑ με την Plug & Play Tech Center τον περασμένο Ιανουάριο, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

    Ήδη έξι από αυτές έχουν ανέβει στην πλατφόρμα και αναμένονται και οι υπόλοιπες τέσσερις.

    Οι εταιρείες

    1.Dataphoria: Η startup παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων εξειδικευμένες γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη, που δείχνουν τα αποτελέσματα των δράσεων και των πολιτικών που εφαρμόζουν οι οργανισμοί προς το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG). Συγκεκριμένα, η Dataphoria  με τη μεθοδολογία ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων για τη βιωσιμότητα, που έχει αναπτύξει, συνδέεται με τα εταιρικά συστήματα, ανακτά τα δεδομένα, τα καθαρίζει, τα μεταμορφώνει και τα ετοιμάζει για χρήση. Η διαδικασία αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί μία φορά, δημιουργεί μια διαδρομή δεδομένων τα οποία και ανανεώνονται αυτόματα.

    2.Disigec: Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η οποία πέρυσι αναδείχτηκε ως startup της χρονιάς από το Elevate Greece, έχει αναπτύξει ένα σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες. Συνδυάζει ένα λογισμικό υψηλής τεχνολογίας και λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης και προστατεύει την άγρια πανίδα γύρω από τα αιολικά πάρκα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των ΑΠΕ.

    3.iDNA Genomics: Η εταιρεία έχει αναπτύξει πρωτότυπες γενετικές αναλύσεις τόσο στο τομέα Medical Genomics όσο και στον τομέα Scientific Wellness Genomics. Γενετικά τεστ με πιστοποίηση in vitro diagnostics, τα οποία εξετάζουν γενετικές προδιαθέσεις ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, προδιαθέσεις μεταβολισμού φαρμάκων, καθώς και αναλύσεις DNA που αφορούν το διατροφογενετικό και το αθλητικό προφίλ ενός ατόμου. H εταιρεία βρέθηκε μεταξύ των 10 βραβευθέντων νεοφυών επιχειρήσεων από το «Elevate Greece» το 2022.

    4.Inteligg: Η ελληνική start up, ιδρύθηκε το 2018 και δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, περιβάλλοντος και αγροτικών εφαρμογών για έξυπνες πόλεις και κοινότητες.

    5.Kleesto: H startup διαθέτει  ένα λογισμικό διαχείρισης προορισμών που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους tour operators να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες και τη διαχείριση των εσόδων τους, δημιουργώντας και ψηφιοποιώντας τουριστικά οικοσυστήματα. Απευθύνεται στον κλάδο των επίγειων ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1.627 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027. Το λογισμικό υποστηρίζει πάνω από 2.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Κεντρική Αμερική, Αφρική).

    6.H Rhoé είναι μια νεοφυής επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο πεδίο της κινητικότητας και πράσινης τεχνολογίας που φιλοδοξεί να ηγηθεί της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Ασχολείται με έναν καινούργιο τομέα στη βιομηχανία της ναυτιλίας όπως είναι η ανάπτυξη λογισμικού για αποσπώμενες μπαταρίες σε ηλεκτρικά πλοία.

    7.Η SafeSize, η οποία πρόσφατα άντλησε 14 εκατ. ευρώ σε γύρο χρηματοδότησης στον οποίο συμμετείχε το Ταμείο Φαιστός, είναι μια αναπτυσσόμενη τεχνολογική εταιρεία που φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα παπούτσια παράγονται, πωλούνται και αγοράζονται. Εχει αναπτύξει το σύστημα 3D foot scanner, μέσω του οποίου δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να βρουν το κατάλληλο μέγεθος στα παπούτσια τους βοηθώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου να περιορίσουν τα κόστη από τις επιστροφές υποδημάτων.

    8.Η TicketSeller είναι ένα βραβευμένο με τρία βραβεία ως το καλύτερο online travel agency και το πρώτο host travel agency στην Ελλάδα όπου με την υπηρεσία του Ανεξάρτητου Ταξιδιωτικού Πράκτορα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό να βγάλουν εισόδημα από όπου και αν βρίσκονται. Έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων αρχικός στόχος είναι η πώληση εξατομικευμένων ταξιδιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά.

    9.Η Traqbeat Technologies είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία με αναγνωρισμένη αριστεία στη διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων στον τομέα της ιατρικής ανίχνευσης, της ψηφιακής υγείας και του Διαδικτύου των Ιατρικών Πραγμάτων.

    10.Vivestia: Είναι μια  τουριστική startup που απεικονίζει ψηφιακά τους χώρους καταλυμάτων με virtual περιηγήσεις ώστε να αποφεύγει ο καταναλωτής δυσάρεστες εκπλήξεις από παραπλανητικές φωτογραφίες.

     Η λίστα με τις επόμενες startups θα σταλεί στην Plug and Play μετά τo Πάσχα και περιλαμβάνει και γυναικείες συμμετοχές, κομμάτι στο οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα η κ. Εφραίμογλου.

    Ανοιχτή πρόσκληση για γυναικείες startups

    Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της γυναικείας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας η Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών – Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε., επικεφαλής του οποίου είναι η κ. Εφραίμογλου, απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε καινοτόμες μικρές και μεσαίες γυναικείες startups από όλη την Ελλάδα.

    Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου,  με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσκλησης δήλωσε:

    «Παρότι η θέση των γυναικών στον εργασιακό στίβο και το επιχειρείν είναι σήμερα σημαντικά καλύτερη από το παρελθόν, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Για αυτό παρά την πρόοδο, δεν εφησυχάζουμε. Το ΕΒΕΑ στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν απευθύνει πρόσκληση σε γυναικείες start ups να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία τους μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσω της πρόσβασης στην υλικοτεχνική υποδομή του ΕΒΕΑ, προγραμμάτων εκπαίδευσης, καθώς και μέσω ευκαιριών χρηματοδότησης και δικτύωσης.»

    Η πρόσκληση αφορά νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες στις οποίες τα μέλη τους αποτελούνται από γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και νεοφυείς καινοτόμες ΜμΕ με γυναίκες ιδρύτριες ή και συνιδρύτριες, καθώς και επιχειρήσεις στις οποίες οι γυναίκες κατέχουν την πλειοψηφία των μεριδίων/μετοχών της επιχείρησης και συμμετέχουν με ποσοστό πάνω από το 50% στην εκτελεστική διοίκηση/διαχείριση της επιχείρησης.

    Τα οφέλη που εξασφαλίζουν όλες οι νεοφυείς γυναικείες επιχειρηματικές ομάδες και οι νεοφυείς καινοτόμες γυναικείες ΜμΕ από τη συμμετοχή τους στη Θ.Ε.Α., περιλαμβάνουν:

    • Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα διοίκησης, μάρκετινγκ – προώθησης πωλήσεων, νομικών και φοροτεχνικών θεμάτων κ.ά.
    • Προώθηση συνεργειών μεταξύ των επιχειρηματικών ομάδων.
    • Υποστήριξη για την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια που αφορούν στη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχείρησης.
    • Συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια.
    • Δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
    • Διαμόρφωση κοινών ενδιαφερόντων και στόχων σε επιχειρησιακό επίπεδο.

    Η προθεσμία υποβολής πρότασης είναι μέχρι και την 28η Απριλίου, 2023 και η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ιστοσελίδα www.theathensincube.gr .

    Διαβάστε επίσης

    Box Now: Αυξάνει το δίκτυο «έξυπνων θυρίδων» – Επέκταση και σε Κύπρο

    HelleniQ Energy: Συμμετοχή Π. Δαβέρου σε Ημερίδα του ΣΒΕ για τη Φορολογική Συμμόρφωση Επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ