• Business

    Box Now: Αυξάνει το δίκτυο «έξυπνων θυρίδων» – Επέκταση και σε Κύπρο

    • Άννα Διανά

    Δημήτρης Ανδριώτης, Chief Executive Officer (CEO) at Box Now


    Κυρίαρχη θέση στην αγορά του δικτύου των lockers (αυτόματες θυρίδες παραλαβής δεμάτων) στη Ν.Α Ευρώπη επιδιώκει να κατακτήσει η Box Now, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο last mile delivery.

    Η θυγατρική του Emma Capital Group, του γνωστού Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς, στην  οποία πρόσφατα επένδυσε ο όμιλος Olympia συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό, προχωρά σε ταχεία ανάπτυξη του δικτύου των lockers επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητά της εκτός συνόρων.

    Διπλασιάζει τζίρο κάθε δεύτερο μήνα

    «Η εταιρεία κάθε δεύτερο μήνα διπλασιάζει τον τζίρο της. Από τις 600.000 παραδόσεις πάμε σε περισσότερες από 2,5 εκατ. στο τέλος του έτους» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Ανδριώτης σε χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση.

    Σήμερα η Box Now ελέγχει ένα δίκτυο 1.400 lockers και έως το τέλος του 2023 ο αριθμός θα αυξηθεί στα 2.000-2.500 δηλαδή σε περισσότερες από 70.000 θυρίδες. Στόχος είναι από 85% της χώρας που καλύπτει τώρα να αγγίξει το 90% μέσα στο 2023. Παράλληλα διευρύνει την παρουσία σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές. Ετσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνει στην Κρήτη με lockers και στους τέσσερις νομούς και δύο hubs.  Η παρουσία των lockers της Box Now θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά με προτεραιότητα τα μεγάλα ενώ Ιόνιο και Κυκλάδες προγραμματίζονται από το 2024.

    Παράλληλα η δυναμική της ελληνικής θυγατρικής της δίνει σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη την δυνατότητα να μπει στην Κύπρο  μέχρι το τέλος του έτους.

    Το επενδυτικό πλάνο

    Η αρχική επένδυση άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδυθούν άλλα 7+ εκατ. ευρώ. Εκτός από τα lockers που θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδιάζονται από την εταιρεία, κατασκευάζονται στην Κίνα και έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα lockers των άλλων εταιρειών, η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία νέου κέντρου logistics στην Αττική. Σήμερα το hub στεγάζεται σε έναν χώρο 1.700 τ.μ και θα μεταφερθεί σε περιοχή στον άξονα της Εθνικής Οδού σε ένα κτίριο μισθωμένο 7.000 τ.μ. προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Συνολικά η εταιρεία έχει επτά αποθήκες, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Τρίπολη, Λάρισα , Καβάλα και σύντομα θα λειτουργήσουν και οι άλλες δυο στην Κρήτη. Η εταιρεία απασχολεί 150 εργαζόμενους. Από τα 35 στελέχη οι 15 είναι IT. Μάλιστα η Box Now Ελλάδας λειτουργεί και ως advisory hub στο ΙΤ και στο Marketing για τις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος (Κροατία, Βουλγαρία).

    Public, Zara στους στρατηγικούς συνεργάτες

    Η Box Now συνεργάζεται με περισσότερα από 600 eshops και όπως είπε ο κ. Ανδριώτης κάθε μήνα προστίθενται 50 eshops. Στις στρατηγικές συνεργασίες που αποτελούν και τους top πελάτες συμπεριλαμβάνεται το Public, η Inditex Greece και όλα τα καταστήματα (Zara, Massimo Dutti κ.α.), tofarmakeiomou, wecare, ofarmakopoiosmou, Intersport, Galerie de Beaute, Celestino, Funky Budda, Politeianet,κ.α. Ωστόσο σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς της προέρχεται και από τους καταναλωτές. Με την υπηρεσία «Στείλε δέμα σε δευτερόλεπτα» καταναλωτές ή μικρές επιχειρήσεις που αποστέλλουν καθημερινά έγγραφα κτλ. Χρησιμοποιούν την επιλογή αποστολής & παράδοσης ιδιωτικών δεμάτων από Locker σε Locker ή σε διεύθυνση σπιτιού.

    Σχεδιάζεται να αναπτύξει συνεργασία και με αλυσίδες λιανεμπορίου τροφίμων κάτι που αναμένεται να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα της εταιρείας στην αγορά. Ηδη βρίσκονται σε τελικές συζητήσεις με αλυσίδες σούπερ μάρκετ για εξυπηρέτηση και μεταφορά προϊόντων που δεν χρειάζονται ψυγείο. (ξηρού φορτίου).

    Ως προς τα σημεία που τοποθετούνται τα lockers η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ώστε να επιλέγει τις περιοχές με συγκεκριμένα κριτήρια σε κομβικά σημεία για την εξυπηρέτηση των πελατών. Μάλιστα είναι σε συζητήσεις και με τη ΣΤΑΣΥ για την τοποθέτηση lockers στο Μετρό.

    Ο ανταγωνισμός  με ACS και Skroutz

    Η αγορά των έξυπνων θυρίδων, όπως ονομάζονται τα lockers έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Όπως είπε  ο κ. Ανδριώτης σε μία ώριμη αγορά υπολογίζεται ένα Locker ανά 5.000-7.000 κατοίκους.

    Στην εγχώρια αγορά χωρούν περί τα 5.000 lockers σε βάθος χρόνου. Η Box Now στοχεύει στο να ελέγχει πολύ περισσότερα από τα μισά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας.

    Αναφορικά με τον ανταγωνισμό σημείωσε ότι οι βασικοί παίκτες είναι η ACS που έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 100 lockers και η Skroutz με 14.000 θέσεις και 800 lockers.



    ΣΧΟΛΙΑ