Ναυτιλία

Ποια ελληνική ναυτιλιακή πούλησε και το τελευταίο από τα παλιά της πλοία

safe bulkers

Το πλοίο “Venus Heritage” τύπου post-panamax της Safe Bulkers


To τελευταίο της πλοίο που έχει κατασκευαστεί πριν το 2000 πούλησε η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dalnave Navigation, σύμφωνα με Αμερικανούς ναυλομεσίτες.

Το panamax Flipper (χωρητικότητας 73.000 dwt, κατασκευής 1999) φέρεται να πωλήθηκε σε εταιρεία από τη Μέση Ανατολή έναντι 6,3 εκατ. δολαρίων, τιμή αισθητά χαμηλότερη από τα 6,85 εκατ. δολάρια στα οποία φέρεται να πωλήθηκε πρόσφατα ένα πλοίο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, το Energy Midas (χωρητικότητας 77.000 dwt, κατασκευής 1998).

Εξάλλου, σύμφωνα με τη VesselsValue, η αξία του Flipper, που τον Μάρτιο πρόκειται να περάσει από ειδική επιθεώρηση, ανέρχεται στα 7,4 εκατ. δολάρια, ενώ η Maritime Strategies International την υπολογίζει στα 6,1 με 7,6 εκατ. δολάρια.

Η Dalnave είχε αποκτήσει το πλοίο έναντι 17,3 εκατ. δολαρίων από ιαπωνική εταιρεία (η προηγούμενη ονομασία του ήταν Global Guardian), το 2002, κι έτσι το πλοίο απέφερε κέρδη στην εταιρεία πριν τη μεγάλη κρίση στην αγορά ξηρού φορτίου το 2008.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πώληση του Flipper, η Dalnave θα μείνει με έναν στόλο αποτελούμενο από τέσσερα πλοία, δύο kamsarmaxes και δύο ultramaxes. Τα Andromeda (κατασκευής 2016) και Atlas (κατασκευής 2017), αμφότερα χωρητικότητας 63.000 dwt, τα είχε παραγγείλει από τα κινεζικά ναυπηγεία Chengxi, έναντι περίπου 25,5 εκατ. δολαρίων το καθένα, και η σημερινή τους αξία υπολογίζεται στα 21 με 23 εκατ. δολάρια το καθένα.

Τα πρωτα πλοία που είχε παραγγείλει η εταιρεία, το 2010, ήταν τα δύο kamsarmaxes που της ανήκουν: τα Naias και Pegasus (αμφότερα χωρητικότητας 81.000 dwt, κατασκευής 2012), τα οποία παρήγγειλε από τα ναυπηγεία Daewoo Mangalia Heavy Industries στη Ρουμανία, έναντι 37 εκατ. δολαρίων το καθένα, σύμφωνα με αναφορές της εποχής. Η αξία τους σήμερα εκτιμάται στα 19 εκατ. δολάρια περίπου, όπως αναφέρει το TradeWinds.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Delnave έχει “αδειάσει” τον στόλο της από αρκετά γηραιά πλοία, όπως το Myron N (χωρητικότητας 70.000 dwt, κατασκευής 1990), το οποίο πούλησε τον Φεβρουάριο του 2015 προς διάλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς οι εφοπλιστές Αγγελικούσης και Κυριακού αιφνιδίασαν την αγορά των VLCC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στ. Τσαντάνης: Mία αγορά και δύο πωλήσεις πλοίων για τη Seanergy Maritime. Τα σχέδια της εταιρίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αδ. Λαιμός: Στο σφυρί πλοίο της Diamlemos. Το μυστήριο με τον αγοραστήΣΧΟΛΙΑ