Παρά την αύξηση 8% που καταγράφουν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ο επικεφαλής της εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς τις εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας χρήση.  

Μιλώντας  χθες στους μετόχους κατά την τακτική γενική συνέλευση, ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση δεν σκοπεύει να δώσει guidance εκφράζοντας μόνο την άποψη ότι η διοίκηση θα είναι ευχαριστημένη αν η Jumbo καταγράψει την ίδια κερδοφορία με το 2024 όπου και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 320 εκατ. ευρώ.

1

Κερδοφορία στα επίπεδα του 2024

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αν είμαστε τυχεροί, θα έχουμε την ίδια κερδοφορία με το 2024», επισημαίνοντας ότι ακόμη και η ανάπτυξη που καταγράφεται σήμερα έχει επιτευχθεί με την εταιρική «μηχανή» να λειτουργεί σχεδόν στο 100%, την ώρα που τα κόστη συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Θα έπαιρνα ρίσκο αν έλεγα ότι προσδοκώ σημαντική αύξηση ή γενικότερα αύξηση με βάση τα πράγματα ως έχουν σήμερα παρότι ορισμένοι δείκτες παραμένουν αισιόδοξοι, ωστόσο τα κόστη τρέχουν πιο πολύ από τους δείκτες» σημείωσε.

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην δώσει guidance λέγοντας ότι κανείς δεν είναι σε θέση να έχει ευκρινή εικόνα για το τι θα γίνει σε γεωπολιτικό επίπεδο τόσο με τα θέματα της αμερικανικής πολιτικής και τους δασμούς όσο και τους πολέμους που είναι σε εξέλιξη.

«Δεν θέλω να δώσω guidance. Δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να παρασύρω κάποιον σε λάθος κατεύθυνση».

Επανέλαβε ότι δεν είναι μελλοντολόγος για να προβλέψει τι θα συμβεί αλλά και το γεγονός ότι δεν του αρέσει να ρισκάρει. «Ειμαι εμετικά, χολερικά φοβικός» είπε με χαρακτηριστικό τόνο, προσθέτοντας πάντως ότι είναι φύσει αισιόδοξος.

Σε διαφήμιση το κέρδος από τη συναλλαγματική διαφορά

Σε ό,τι αφορά την αγορά  χαρακτηριστικά ότι ο Ιούνιος ήταν δύσκολος για το λιανεμπόριο με τη Jumbo να γράφει θετικό πρόσημο (+6%)  κάτι το οποίο ο ίδιος απέδωσε στην ώθηση που δόθηκε μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας.  «Εχουμε κόντρα τον άνεμο και για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε την καλοκαιρινή τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια για να δουλέψει η… μηχανή». Το κόστος μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από το όφελος που έχει η Jumbo από τις συναλλαγματικές διαφορές που προκύπτουν από την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ. «Πήραμε την απόφαση να μην αποθεματοποιήσουμε τα κέρδη αλλά να τα ξοδέψουμε για την ανάπτυξη».

Διατήρηση στην πολιτική διανομής μερισμάτων μέχρι νεοτέρας

Αναφορικά με την επιστροφή στην πολιτική διανομής μερισμάτων ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι είχε προκριθεί ως εναλλακτική η επαναγορά μετοχών, επιλογή που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε σωστή.

«Η εταιρεία στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης παραμείνουμε στην πολιτική μερισμάτων εφόσον δεν έρθει νέα κρίση» ανέφερε ο κ. Βακάκης προσθέτοντας ότι « δεν είμαστε μελλοντολόγοι, είμαστε ευέλικτοι και βλέπουμε την εταιρεία ως ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό εργαλείο.  Η φιλοσοφία είναι ότι η εταιρεία αυτή πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό κομμάτι για κάποιον επενδυτή που θέλει να συμπορεύεται με τη λογική της αποταμίευσης».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι δεν είναι συνετό για κάποιον να βάζει την αποταμίευσή του μόνο σε μία μετοχή έστω και αν αυτή είναι η Jumbo που έχει τη φιλοσοφία της αποταμίευσης: «Συνιστώ πάντα στο μείγμα να μπαίνουν και άλλες εταιρείες με εξίσου και καλύτερο προφίλ από τη δική μας. Οσοι δεν έχουν την αποταμιευτική προδιάθεση θα αντιμετωπίσουν προβλήματα να διατηρήσουν την αγοραστική δύναμη. Δυστυχώς οι ανάγκες διαφοροποιούνται και κατ’ επέκταση κάποιος πρέπει να είναι πολύ υπέρ της αποταμίευσής αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει αδιέξοδα».

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος ύψους 68 εκατ. ευρώ, ή  0,50 ευρώ ανά μετοχή, επί συνόλου 136.059.759 ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, από τα κέρδη της χρήσης 2024.  Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ιδίων μετοχών που κατέχει σήμερα η εταιρεία, η διανομή συνολικού ποσού 68 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε μικτό ποσό 0,5063 ευρώ ανά μετοχή με την καθαρή διανομή μερίσματος στα 0,48 λεπτά ανά μετοχή και με έναρξη καταβολής στις 24 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου 2025 η Jumbο προχώρησε στην καταβολή της έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 63,50 εκατ. ευρώ.

«Δεν ψάχνουμε τον τίτλο του καλού εργοδότη αλλά καλούς εργαζόμενους»

Σχετικά με την απόφαση να δοθεί bonus για πρώτη φορά στους εργαζομένους (σ.σ. 200 εργαζόμενοι και στελέχη) είπε ότι δεν το διαφημίζουμε αλλά είναι απαραίτητο γιατί λόγω του δημογραφικού οι καλοί εργαζόμενοι σπανίζουν.  Οι εταιρείες πρέπει να αμείβουν τους καλούς εργαζόμενους.

«Δεν ψάχνουμε τίτλο του καλού εργοδότη αλλά  καλό εργαζόμενο» είπε χαρακτηριστικά.  «Δεν έχουμε έμμεσες παροχές γιατί θέλουμε αυτό που ξοδεύουμε σε κάθε εργαζόμενο να αποτυπώνεται σε ένα νούμερο.

Πάντα αξιολογούμε τους εργαζόμενους και οι άριστοι και πολύ καλοί παίρνουν προαγωγή. Δεν έχουμε καμία διάθεση για κοινωνικούς αυτοματισμού» είπε προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι από αυτές που πληρώνουν καλά. «Τα ποσά επιβράβευσης δεν ξεπερνούν το 1% των κερδών. Είναι το μάξιμουμ του μίνιμουμ» ωστόσο δεν ήταν σε θέση να υποσχεθεί ότι η τακτική bonus θα είναι μόνιμη. «Δεν είναι τέτοιες οι συνθήκες και να υποσχεθούμε ότι θα το επαναλάβουμε» τόνισε.

Στόχος ο διπλασιασμός των καταστημάτων στη Ρουμανία

Αναφορικά με την ανάπτυξη του franchise και σημείωσε ότι είναι μια πρακτική που αποδίδει και έχει όφελος η εταιρεία χωρίς να παίρνει ρίσκο ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις προθέσεις επέκτασης εκτός συνόρων είπε ότι είναι εκτός βεληνεκούς χώρες εκτός ΕΕ. Αναφέρθηκε δε στη ρουμανική αγορά όπου η Jumbo διαθέτει 21 καταστήματα τονίζοντας ότι αποτελεί χώρα που η εταιρεία θα αναπτυχθεί σημαντικά.

Με 20 εκατ. καταναλωτές δίνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ο στόχος είναι ο διπλασιασμός των καταστημάτων χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί το χρονικό πλαίσιο. «Ο στόχος είναι να διπλασιαστούν στο μέλλον ο ρυθμός και το πότε αυτό θα γίνει  είναι σε αλληλοεξάρτηση με τις αξίες των καταστημάτων» ανέφερε χωρίς να αναφερθεί στο πόσα ακίνητα έχει αγοράσει η εταιρεία.

Lidl και Zara έχουν πολλά να μας διδάξουν

Tέλος, με το χαρακτηριστικό ύφος που τον διακρίνει είπε ότι η βασική στρατηγική του Jumbo είναι να επιβιώσει έναντι του ανταγωνισμού. Ανέφερε απαντώντας σε ερώτημα για το ποιοι είναι οι ανταγωνιστές  «μας ενδιαφέρει σαν ανταγωνιστής τι κάνει το Lidl, τι κάνουν οι μεγάλοι, έχει  πολλά να μας διδάξει στον τομέα της λιανικής, όπως και το Zaraή κάποιες άλλες εταιρείες που είναι … σχολή». Σε αυτές δεν συμπεριέλαβε πάντως καμία ελληνική.

Διαβάστε επίσης

Πλαίσιο: Πωλήσεις ρεκόρ 480 εκατ. ευρώ – Σημαντική κάμψη στα κέρδη

Lucia’s Farm: Στον πρωτογενή τομέα η νέα επένδυση του ομίλου Καράτζη

ΑΒ Βασιλόπουλος: Turnaround με τζίρο πάνω από 2 δισ. και στόχο τα 900 καταστήματα