• Ενέργεια

    Goldman Sachs: Η ζήτηση για πετρέλαιο θα εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό – Ώθηση στις τιμές

    • NewsRoom
    O επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman Sachs, Daan Struyven

    O επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman Sachs, Daan Struyven


    Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ζήτηση ρεκόρ που θα εκδηλωθεί στις αγορές πετρελαίου θα οδηγήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα βραχυπρόθεσμα.

    «Αναμένουμε αρκετά σημαντικά ελλείμματα το δεύτερο εξάμηνο, σχεδόν 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση φτάνει στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman, Daan Struyven, στο CNBC.

    Πρόσθεσε πως το brent θα αυξηθεί από λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι που βρίσκεται τώρα, στα 86 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύθηκαν νωρίτερα κατά 0,39% χαμηλότερα στα 80,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 0,42% στα 76,75 δολάρια το βαρέλι.

    Αυξημένη αβεβαιότητα

    Αν και ο Daan Struyven αναγνώρισε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά το περασμένο έτος στα 12,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σημείωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί για το υπόλοιπο του 2023.

    «Περιμένουμε ότι η αύξηση της προσφοράς αμερικανικού αργού θα επιβραδυνθεί αρκετά σημαντικά σε έναν διαδοχικό ρυθμό μόλις 200 βαρελιών την ημέρα από εδώ και πέρα», είπε, επισημαίνοντας τη μείωση του αριθμού των γεωτρήσεων.

    Αυτή η μέτρηση, η οποία υπολογίζει τον αριθμό των ενεργών εξέδρων πετρελαίου, χρησιμοποιείται ως δείκτης της δραστηριότητας γεώτρησης και της μελλοντικής παραγωγής.

    Ο αριθμός των εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ έφθασε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, μειωμένος κατά 15% από την κορύφωσή του στα τέλη του 2022, σύμφωνα με report της Goldman Sachs.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Baker Hughes ανέφερε ότι οι εξέδρες πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7 στις 530, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.

    Ο αναλυτής της Goldman Sachs εκτιμά ότι η αποτυχία των υπουργών ενέργειας της G20 να φτάσουν σε συμφωνία αποτυπώνει την «πολύ ουσιαστική» αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου.

    Η ομάδα των 20 υπουργών ενέργειας συναντήθηκε στην Ινδία το Σαββατοκύριακο, αλλά αποχώρησε χωρίς να καταλήξει σε συναίνεση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, περιπλέκοντας τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ξεπερνώντας την περυσινή αύξηση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας Joseph McMonigle είχε προβλέψει ότι τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα θα αυξήσουν τη ζήτηση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ευρωβαρόμετρο: Οι πολίτες εξακολουθούν να στηρίζουν συντριπτικά την ενεργειακή μετάβαση

    Χάιθαμ αλ-Γκάις (ΟΠΕΚ): Βρισκόμαστε σε αναζήτηση νέων μελών

    Πετρέλαιο: Η Ρωσία μειώνει τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ