• Business

    Pharmathen: Επενδύσεις 450 εκατ. και «άνοιγμα» στην αγορά της Κίνας

    • Έφη Τσιβίκα

    Ο group ceo της Pharmathen κ. Βασίλειος Κάτσος


    Επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας Pharmathen για την επόμενη πενταετία, με τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και ένα νέο εργοστάσιο, σε συνέχεια ενός επενδυτικού πακέτου άνω των 200 εκατ. ευρώ που διέθεσε σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Μετά την αγορά της Αμερικής, όπου αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα προϊόντα της τους επόμενους μήνες, στο στόχαστρο της Pharmathen μπαίνει και η κατάκτηση της αγοράς της Κίνας αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή της σε άλλες διεθνείς αγορές, σε ορίζοντα δεκαετίας.

    Με τον Βασίλη και τη Νέλλη Κάτσου στο τιμόνι της και τη συνδρομή του βασικού της μετόχου BC Partners, η Pharmathen οδεύει τα τελευταία χρόνια προς την κορυφή του κόσμου, προσεγγίζοντας με σταθερά βήματα τον στρατηγικό της στόχο να καταστεί global leader, μια προοπτική που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του βρετανικού private equity να προχωρήσει στην επένδυση, το 2015, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

    Ήδη, η Pharmathen, διαθέτει σήμερα περισσότερα από 100 προϊόντα της σε περισσότερες από 85 χώρες, σε 6 ηπείρους (βόρεια Αμερική, νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αφρική) και έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές παγκοσμίως και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει ένα προϊόν της Pharmathen.

     «Δεν εξάγουμε απλά φάρμακα, εξάγουμε τεχνολογία made in Greece. Ήταν ένα ταμπού, το οποίο με σκληρή δουλειά το ανατρέψαμε και πλέον, η Pharmathen είναι ένας διεθνής παίκτης με πραγματική παρουσία, ουσία και τεχνογνωσία, σε πάνω από 85 χώρες και με πάνω από 60 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας», σημείωσε ο Βασίλης Κάτσος, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Pharmathen.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συστατικά της επιτυχίας ήταν και είναι η καινοτομία που βρίσκεται στο DNA της εταιρείας, η διαφορετικότητα που αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής φιλοσοφία της, η επιχειρηματική τόλμη που επέδειξε σε δύσκολες συνθήκες και το ανθρώπινο δυναμικό της.

    “Δεν ακολουθήσαμε ποτέ άλλους. Πάντα ηγηθήκαμε των εξελίξεων. Αυτό είναι που μας χαρακτηρίζει και έτσι θα συνεχίσουμε”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κάτσος.

    Επενδύσεις και νέοι στόχοι

    Τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια της Pharmathen, με ορίζοντα δεκαετίας, ανέπτυξε ο CEO, Δημήτρης Καδής. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη άνω των 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Ήδη, στο pipeline της Pharmathen υπάρχουν πάνω από 30 νέα προϊόντα που είναι έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο, ενώ η εταιρεία προετοιμάζεται για το επόμενο τεχνολογικό βήμα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και το λανσάρισμα της πρώτης καινοτόμου τεχνολογίας LAI-Long Acting Injectables (Eνέσιμα Bραδείας Αποδέσμευσης), η οποία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της  Pharmathen, από Έλληνες ερευνητές.

    Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι άνω των 250 εκ. ευρώ προς επένδυση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την αντιστροφή του brain drain και την ολοκλήρωση ενός δεύτερου εργοστασίου LAI στην Σάπες.

    Η Pharmathen είναι ήδη global  leader σε ανάπτυξη σε LAI και στοχεύει με τα προϊόντα της σε μια αγορά μεγαλύτερη των 12 δις..

    Επιπλέον, η εταιρεία έχει ανοίξει ήδη την μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται το λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ θέτει ως νέο στρατηγικό της στόχο την κατάκτηση της αγοράς της Κίνας και παράλληλα ένα πλάνο επεκτάσεων σε αγορές, στις οποίες θα αναπτύξει περισσότερο την παρουσία της όπως η Λατινική Αμερική και η Ασία.

    «Σχεδιάζουμε και παίρνουμε αποφάσεις με ορίζοντα δεκαετίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιτυχίες και οι επενδύσεις του παρελθόντος αποτελούν των πυρήνα των μελλοντικών μας σχεδίων. Τα 200 εκατ. επενδύσεων μεταφράζονται σε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία, ενώ πάνω από 30 προϊόντα είναι έτοιμα να λανσαριστούν στις παγκόσμιες αγορές. Οι επενδύσεις αυτές μας έχουν καταστήσει global leaders σε ένα πεδίο το οποίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, και πολύ λίγοι τα έχουν καταφέρει, στο πεδίο ενέσιμων  προϊόντων βραδείας αποδέσμευσης», σημείωσε ο CEO της Pharmathen.

    (από αριστερά): Βασίλης Κάτσος, Νίκος Σταθόπουλος, Νέλλη Κάτσου, Δημήτρης Καδής

    Προσηλωμένη στο στρατηγικό σχέδιο η BC Partners

    Εκ μέρους της BC Partners, ο Ελληνας Managing Partner, Νίκος Σταθόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το βρετανικών συμφερόντων fund αποφάσισε το 2015 να υλοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, σε μια εποχή αποεπένδυσης για τη χώρα.

    Κύριος λόγος ήταν τα «μοναδικά για την ελληνική επιχειρηματικότητα επιτεύγματα» της Pharmathen, καθώς έχει καταστεί μια απ’ τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδος (ανεξαρτήτως κλάδου), μια από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης, συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως και αποτελεί τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη ή και στον κόσμο.

    Επιπλέον, είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας στην Ελλάδα, βάσει επενδύσεων και παράλληλα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το European Scoreboard.

    Σημαντικό επίτευγμα θεωρείται και η δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην ύφεση, εκτινάσσοντας το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της σε περισσότερα από 1000 άτομα. Μόνο ο 2018, περισσότερα από 200 νέοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν παγκοσμίως.

    Τέλος, οι εξαγωγές της Pharmathen αποτελούν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

    Ο Νίκος Σταθόπουλος τόνισε με έμφαση ότι αυτό που έκρινε την απόφαση της BC Partners να προχωρήσει την επένδυση στη Pharmathen ήταν η προοπτική της εταιρείας να γίνει global leader στους τομείς που ήδη διακρίνεται.

    «Η Pharmathen είναι χτισμένη σε πάρα πολύ γερές βάσεις και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της BC Partners, σε συνδυασμό με τα καινοτόμα προϊόντα και το ανθρώπινο δυναμικό, είμαι σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει άλλη μία χρυσή πενταετία στην εταιρεία», σημείωσε ο κος Σταθόπουλος.

    Υπογράμμισε, δε, ότι για την επίτευξη των μελλοντικών στρατηγικών στόχων της εταιρείας ήταν απαραίτητη η συνδρομή της BC Partners στην εξεύρεση των πόρων για την σχεδιασμένες επενδύσεις αλλά και η τεχνογνωσία της για το άνοιγμα των τεράστιων αγορών του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    «Ο στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας: Να γίνει η Pharmathen από ηγέτιδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παγκόσμια ηγέτιδα εταιρεία. Έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο δημιουργήσαμε μαζί με τη διοίκηση και θα το υλοποιήσουμε με ακρίβεια», ανέφερε ο Ελληνας Managing Partner, σημειώνοντας ότι στο άμεσο μέλλον αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

    Η Pharmathen είναι μια εταιρεία που κατόρθωσε να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας πριν 50 χρόνια με 35 εργαζόμενους στο δυναμικό της και με τζίρο 30.000 ευρώ. Σήμερα απασχολεί 1000 εργαζόμενους σε 7 σημεία της γης, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία της οποίας η καρδιά συνεχίζει να χτυπάει στην Ελλάδα.

    Η παγκόσμια ανάπτυξή της στηρίζεται στους δύο πυλώνες της: την έρευνα και ανάπτυξη και την καθετοποιημένη παραγωγική της δυναμικότητα, με περισσότερους από 200 κορυφαίους ερευνητές στο δυναμικό της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτει, μία στις Σάπες Ροδόπης η οποία από το 2017 είναι πιστοποιημένη από τον οργανισμό Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και μία στην Παλλήνη Αττικής που αποτελεί μια ιστορική και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμένη παραγωγική μονάδα, δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες με έδρα την Ευρώπη και να είναι 1η  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εταιρεία σε Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα (EU Industrial R&D Investments Scorecard).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Σουλιώτης: «Η οικογένεια Κάτσου πίστεψε στο όραμα της Παλίρροιας, γι’ αυτό και επένδυσε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άρωμα γυναίκας» στα φάρμακα με τζίρο μισό δισ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέλλη Κάτσου: Πώς εξελίξαμε την Pharmathen σε πολυεθνική εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ