• Pharma & Health

    Νέλλη Κάτσου: Πώς εξελίξαμε την Pharmathen σε πολυεθνική εταιρεία

    Νέλλυ Κάτσου. Pharmathen


    Στο τρίπτυχο «έρευνα – εξωστρέφεια – επενδύσεις» αποδίδει την επιτυχία της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen στο εξωτερικό η κ. Νέλλυ Κάτσου, εκτελεστική αντιπρόεδρος της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτό ακριβώς το τρίπτυχο η Pharmathen κατάφερε από μία πολύ μικρή οικογενειακή επιχείρηση να εξελιχθεί σε μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, η καρδιά της οποίας εξακολουθεί να χτυπά, όμως, στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κ. Κάτσου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιτυχία της Pharmathen αποδεικνύει ότι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη μιας εταιρείας στο εξωτερικό είναι να διαθέτει ένα προϊόν με υψηλή διαφοροποίηση, γι’ αυτό και η Pharmathen δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει χρήματα στην έρευνα.

    «Κάθε χρόνο επενδύαμε όλο και περισσότερα χρήματα στην έρευνα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς για την Pharmathen αποτελεί τον κεντρικό μοχλό ανάπτυξης.

    Η Pharmathen επενδύει κάθε χρόνο στην έρευνα 30-35 εκατ. ευρώ, τόνισε η κ. Κάτσου, συμπληρώνοντας ότι οι διεθνείς αγορές αποτελούν το διαβατήριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

    Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στον παράγοντα «εξωστρέφεια», η κ. Κάτσου ανέφερε ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και «μονόδρομος για να κρατήσουμε τα ελληνικά μυαλά στον τόπο μας, το μόνο που δεν πρέπει να εξάγουμε».

    Να σημειωθεί ότι η Pharmathen συνεισφέρει σήμερα το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, όντας μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, η μοναδική στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη.

    Διαθέτει δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια στην Ελλάδα και τρία state-of-the-art ερευνητικά κέντρα, ενώ συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο.

    Όπως τόνισε δε η κ. Κάτσου, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό, θωρακισμένο όμιλο με 220 εκατ. ευρώ σε τζίρο, το 80% του οποίου προέρχεται από εξαγωγές, ενώ από αγορές του εξωτερικού προέρχεται και το 95% της κερδοφορίας της εταιρείας.

    Νέλλυ Κάτσου. Pharmathen



    ΣΧΟΛΙΑ