• Pharma & Health

    Ερρίκος Ντυνάν: Ανάκαμψη και break even εντός του έτους

    • Έφη Τσιβίκα


    Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα μεγέθη του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον «ανοιχτό» ακόμη διεθνή διαγωνισμό για την πώλησή του. Κι ενώ η διαδικασία πώλησης βρίσκεται σε εξέλιξη, η διοίκηση  του νοσοκομείου επενδύει στην ανεξάρτητη πορεία του και επιτυγχάνει πρωτοφανή, για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, οικονομικά μεγέθη.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταγράφηκε αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης κατά 20% και αύξηση εσόδων κατά 23%. Η αυξητική πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με χαμηλότερο όμως ρυθμό, που διαμορφώθηκε στο 19%. Το 2018 έκλεισε με ζημίες 3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών (EBITDA) περίπου 7 εκατ. του 2017, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 57,1%.

    Με το «δίδυμο» Γεράσιμος Τσιαπάρας (πρόεδρος) και Θέμος Χαραμής (διευθύνων σύμβουλος) στο τιμόνι, κατά το 2019 το Ερρίκος Ντυνάν συνεχίζει να διαγράφει ανοδική πορεία και η φετινή χρονιά αναμένεται, μάλιστα, να είναι χρονιά ορόσημο για το νοσοκομείο, καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες του εκτιμούν πως -με την πληρότητα να φτάνει το 45%- το «Ντυνάν» θα καταφέρει να ισοσκελίσει έσοδα με έξοδα (break even).

    Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η διοίκηση («ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς), «ποντάρει» στη συνεχή ενδυνάμωση των συνεργασιών με ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και με επιχειρήσεις με πολυπληθές προσωπικό, με τις οποίες συνάπτει ομαδικά συμβόλαια.

    Αυτή τη στιγμή, ο ασφαλιστικός κλάδος καλύπτει το 32%-33% του τζίρου του νοσοκομείου, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό των ασθενών. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και από τα ομαδικά συμβόλαια.

    Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, το Ντυνάν πλησίασε το «νεκρό σημείο» και κατά το προηγούμενο έτος, αλλά η πορεία του ανακόπηκε εξαιτίας των εξελίξεων. Αφενός η εξεταστική για την υγεία, αφετέρου η διαδικασία πώλησης του νοσοκομείου, δημιούργησαν κλίμα ανασφάλειας στους γιατρούς, οδηγώντας τους σε αναζήτηση εργασίας και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της πληρότητας, με αποτέλεσμα να επέλθει και μείωση των εσόδων.

    «Φρένο» στην  πορεία του προς το break even έβαλε και η αποπληρωμή 3,2 εκατ. ευρώ αναδρομικών στο προσωπικό, που είχαν συσσωρευτεί από το 2012, υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία.

    Επενδύσεις σε εξοπλισμό

    Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.» έχει επενδύσει στο νοσοκομείο συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο την τελευταία διετία, το ποσό των επενδύσεων για την ανανέωση του βιοϊατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού του ανήλθε περίπου στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή όλος ο βασικός εξοπλισμός του νοσοκομείου έχει αντικατασταθεί με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν κατά το τελευταίο έτος.

    Το Ερρίκος Ντυνάν έχει δυναμικότητα 462 κλινών, από τις οποίες σήμερα λειτουργούν οι 280. Στις λειτουργούσες θέσεις, νοσηλεύονται περίπου 140 – 150 ασθενείς, εμφανίζοντας πληρότητα 44%. Διαθέτει 25 υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες και ένα από τα μεγαλύτερα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στην Ελλάδα.

    Απασχολεί περισσότερους από 600 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και περισσότερα από 400 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

    Στελέχη του νοσοκομείου εκτιμούν ότι οι γιατροί που προσλήφθηκαν από το τέλος του 2017 έως το τέλος του 2018 διαμόρφωσαν το 30% του τζίρου του προηγούμενου έτους, ενώ τους τελευταίους 2 μήνες, παρά το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί λόγω της επικείμενης πώλησης, από το νοσοκομείο έχει αποχωρήσει μόνο ένας γιατρός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι βελτιωμένες προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν και το παρασκήνιο στον κλάδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο οι δεσμευτικές προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για το Ντυνάν: Το έντονο παρασκήνιο και ο ρόλος Φλαμπουράρη λίγο πριν την τελική ευθεία



    ΣΧΟΛΙΑ