• Pharma & Health

    ΕΟΦ: Ξεκίνησαν οι συναντήσεις με φαρμακευτικές για τις ελλείψεις φαρμάκων

    ΕΟΦ: Απαγόρευση διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής

    Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων


    Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ξεκίνησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και εμβολίων που πλήττει την ελληνική αγορά.

    Στην πρώτη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή, η διοίκηση του ΕΟΦ συναντήθηκε με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρίας MSD και των φαρμακαποθηκών.

    Ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων της MSD παρατηρούνται εδώ και αρκετό καιρό. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρία απέδωσε το φαινόμενο στην παγκόσμια κυβερνο-επίθεση η οποία επηρέασε τα συστήματα πληροφορικής της παγκοσμίως, στην εποχική αυξημένη ζήτηση καθώς και σε προβλήματα που προέκυψαν σε εργοστάσια παραγωγής στο Πουέρτο Ρίκο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στη διακίνηση συγκεκριμένων προϊόντων και η εταιρεία MSD δεσμεύτηκε να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες για την επίλυση τους.

    Στα μέσα Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), είχε εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι εκλείπουν από την ελληνική αγορά, 202 φάρμακα, τα οποία αφορούν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες και καλύπτουν πολλές ενδείξεις.  Μάλιστα, απέδιδε το φαινόμενο –μεταξύ άλλων- στην τακτική ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών να διοχετεύουν στην αγορά ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ΕΟΦ δεσμεύεται να συνεχίσει τον κύκλο συναντήσεων και με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Στην πρώτη συνάντηση προσεκλήθη και  ο ΠΦΣ, οι εκπρόσωποι του οποίου επέλεξαν να μη συμμετάσχουν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ ,  το ΔΣ του αποφάσισε να μην παραστεί ο Σύλλογος, διότι έκρινε ότι κατά την συνάντηση  που προηγήθηκε με την διοίκηση του ΕΟΦ , διάρκειας πλέον της  μιας ώρας,  προέβαλε όλη την έκταση του προβλήματος και έδωσε όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν για την διερεύνηση του.

    Επιπλέον, η ανακοίνωση τονίζει ότι με βάση την στοιχειοθετημένη εισήγηση  του ΠΦΣ, ο ΕΟΦ έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα να πάρει όποιο μέτρο κρίνει σκόπιμο για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προβλημάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε έλλειψη 202 φάρμακα (λίστα) – Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο «τιμόνι» του ΣΦΕΕ

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ