Pharma & Health

Διονύσης Φιλιώτης προς Σταϊκούρα: Ενισχύστε τη φαρμακευτική δαπάνη- αποτυχημένος ο προϋπολογισμός φαρμάκου

  • NewsRoom

Διονύσης Φιλιώτης


Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Διονύσης Φιλιώτης εκ μέρους του Φαρμακευτικού Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών   (ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team – ΕphForT)  για την πλήρη ανεπάρκεια του ισχύοντος προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως τονίζει «ο δεδομένος προϋπολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε αυθαίρετα στα χρόνια του μνημονίου, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη το επιδημιολογικό προφίλ και οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας ενώ από το 2016 παραμένει σταθερός. Στο μεταξύ, αφενός διευρύνθηκε η ασφαλιστική κάλυψη, εφαρμόστηκε καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, προστέθηκαν πάνω από 200.000 νέα ΑΜΚΑ, καταβάλλεται ορθώςπροσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, αφετέρου δε εισήλθαν νέες ελπιδοφόρες θεραπείες στην αγορά.Όλα αυτά όμως, χωρίς ουδεμία απολύτως πρόνοια για ενίσχυση του προϋπολογισμού, συνθήκη που ξεπερνάει τα όριατης λογικής.»

Ο προϋπολογισμός είναι αποτυχημένος

Αναφέρει επίσης στην επιστολή «στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη η συνολική υπέρβαση (Clawback μόνο) για το 2019 εκτιμάται (από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ) ότι θα φτάσει στο 42% του προϋπολογισμού, ενώ στη φαρμακευτική δαπάνη για τα προϊόντα ΦΥΚ 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ η υπέρβαση (Clawback μόνο) εκτιμάται στο 182% καταδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία στον έλεγχο και στον ορισμό των προϋπολογισμών!

Ένας προϋπολογισμός, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται μέσα σε κάποια λογικά όρια +/- 15% είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένος και ως προς τον έλεγχό του και ως προς την πρόβλεψή του. Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, ότι αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα από το υπερβολικά υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως υπερβολικές επιστροφές μέσω rebates και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. To γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες & παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, οι αντοχές τους, που κακώς θεωρούνται δεδομένες, έχουν στην πραγματικότητα από καιρό εξαντληθεί πλήρως».

Υπενθυμίζει  ότι «κοινός στόχος όλων μας είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής Υγείας των Πολιτών και ηπρόσβασή τους στα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα τους εξασφαλίσουν μεγαλύτερη επιβίωση και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Άλλωστε, η Υγεία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη μιας χώρας και πρακτικά αποτελεί επένδυση για μία χώρα.Ο κλάδος του φαρμάκου μπορεί να συνεισφέρει επιπρόσθετα στην πραγματική οικονομία μέσω της διεξαγωγής Κλινικής Έρευνας και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Όμως, για να μπορέσουν όλα αυτά να προχωρήσουν και να μπορέσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπουν σε μία νέα τροχιά επενδύσεων καιανάπτυξης που τόση ανάγκη έχει η χώρα, θα πρέπει καταρχήν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή.Για την κατηγορία των φαρμάκων 3816 ΦΥΚ 1Α η ενίσχυση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού για το τρέχον έτος είναι απολύτως αναγκαία (όπως ίσχυσε για τα έτη 2017 & 2018) ώστε τουλάχιστον το clawback για την κατηγορία αυτή να μην υπερβεί ποσοστιαία τα επίπεδα του 2018 και πριν τα γεγονότα μας ξεπεράσουν.Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια και να διασφαλιστεί κατά αυτόν τον τρόπο η ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους που έχουν ανάγκη.

Ζητούμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση του θέματος και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση».


ΣΧΟΛΙΑ