• Pharma & Health

    Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υψηλών προστίμων η φαρμακοβιομηχανία


    Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους της φαρμακευτικής αγοράς, η οποία καλείται να δημοσιοποιήσει τις παροχές της προς τους επαγγελματίες υγείας και φορείς του κλάδου για το έτος 2017, «σκοντάφτοντας» για μια ακόμη φορά σε νομικά προσκόμματα.

    Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ως προς το ποια οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρίες, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι  επιλογές, μάλιστα, αντικρούονται μεταξύ τους, θέτοντας τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο να κληθούν να καταβάλλουν υψηλά πρόστιμα. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο εφέτος, δεδομένης της ισχύος του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής του.

    Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του 2014, η αναλυτική δημοσιοποίηση των στοιχείων των επαγγελματιών και φορέων υγείας που συμμετέχουν σε συνέδρια με χορηγία φαρμακευτικών εταιριών γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Εντούτοις, την εφαρμογή του νόμου έχει «μπλοκάρει» από τον Ιούνιο του 2017, η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) η οποία, ύστερα από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), απεφάνθη ότι μπορούν να δημοσιοποιηθούν μόνο τα στοιχεία των γιατρών που συμμετέχουν σε προωθητικά και όχι  σε επιστημονικά συνέδρια, και μάλιστα υπό προϋποθέσεις.

    Και αυτή η απόφαση, όμως, προσκρούει στον «νεοαφιχθέντα» GDPR, ο οποίος προβλέπει ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.  Έτσι, εάν κάποιος επαγγελματίας υγείας προσφύγει δικαστικά για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του χωρίς τη συγκατάθεσή του (όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος), οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο πολύ αυστηρών κυρώσεων για μη συμμόρφωση στον ευρωπαϊκό Κανονισμό.

    Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με πρόσφατη ανακοίνωσή του, καλεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, επισημαίνοντας ότι  για το χρονικό διάστημα από 1-1-2017 έως 31-8-2017 η δημοσιοποίηση αφορά μόνο επιστημονικές εκδηλώσεις προώθησης πωλήσεων από τις εταιρίες, ενώ για το χρονικό διάστημα από 1-9-2017 έως 31-12-2017,  αφορά οποιαδήποτε παροχή σε επιστημονικές εκδηλώσεις/επιτροπές εμπειρογνωμόνων.

    Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση και τονίζουν ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, ο κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων παραμένει.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) προς τα μέλη της –μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)-  τα στοιχεία των επαγγελματιών υγείας πρέπει να δημοσιοποιούνται αναλυτικά μόνον εφόσον δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Διαφορετικά, τόσο στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ όσο και στις ιστοσελίδες των εταιριών, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά.  Σε αυτήν την περίπτωση το ενδεχόμενο πρόστιμο θα έρθει από τον ΕΟΦ, αλλά θα είναι πολύ χαμηλότερο.

    Η μόνη αναλυτική δημοσιοποίηση που πραγματοποιείται από τις φαρμακευτικές εταιρίες χωρίς «κολλήματα»  και κινδύνους φαίνεται ότι είναι αυτή των δωρεών και χορηγιών σε ιατρικές και άλλες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρίες ή συλλόγους ασθενών.

    Βάσει των στοιχείων από άλλες χώρες της Ευρώπης, το ποσοστό των γιατρών που θα συμφωνήσουν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους στην Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το 10%.

    Σημειώνεται, ότι ο ΕΟΦ έχει ήδη όλα τα στοιχεία αναλυτικά στη διάθεσή του, καθώς για να διεκπεραιωθεί η οποιαδήποτε παροχή  φαρμακευτικής εταιρείας, είτε σε επαγγελματία, είτε σε φορέα υγείας, ζητείται πρώτα η έγκριση του Οργανισμού.

    Τόσο μεμονωμένα στελέχη της αγοράς όσο και επίσημα ο ΣΦΕΕ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον περιορισμό της εφαρμογής του νόμου (2014) , τον οποίο  «έβλεπαν» ως μια ευκαιρία για να αντιστρέψουν, μέσω της απόλυτης διαφάνειας, την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για τον κλάδο.

    Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη καλέσει την Πολιτεία σε 3μερή συνάντηση (Πολιτεία-ΣΦΕΕ-Επιστημονικές Εταιρίες), ώστε να συνδιαμορφώσουν το συντομότερο δυνατό το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, προτείνοντας, μεταξύ άλλων την κατοχύρωση της διαφάνειας και της δημοσιοποίησης στις σχέσεις επαγγελματιών υγείας και φαρμακευτικών εταιριών.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: UNI-PHARMA: Ανάπτυξη η απάντηση στην παρατεταμένη ύφεση– Τι λένε τα νούμερα και η CEO Ιουλία Τσέτη

     ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη μάχη για το Ντυνάν και η Ευρωκλινική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντίθετος στους κλειστούς προϋπολογισμούς σύσσωμος ο φαρμακευτικός κλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ