• Business

    Πέτρος Τζανετάκης: «Η Motor Oil μεγαλώνει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα στη Ελλάδα»

    Πέτρος Τζαννετακης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil

    Πέτρος Τζαννετακης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil


    Ανοίγει η ‘’βεντάλια’’ των δραστηριοτήτων  της Motor Oil. Ο αναπληρωτής CEO της εταιρείας Πέτρος Τζανετάκης, φρόντισε να δώσει το στίγμα των εξελίξεων, τονίζοντας στη χθεσινή, έκτακτη, Γενική Συνέλευση των μετόχων: « Ήρθε η ώρα να ανοιχτεί η Motor Oil σε κλάδους που βοηθάνε στην ευρύτερη ισχυροποίηση της θέσης της στην Ελληνική αγορά. Δρομολογώντας με τον τρόπο αυτό, την  αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας στην ‘’επόμενη μέρα’’. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ή μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλο το επιχειρηματικό μας αποτύπωμα στη χώρα.»

     Η διεύρυνση του εταιρικού σκοπού της Motor Oil έγινε αποδεκτή από το 88,2% των παρισταμένων μετόχων, οι οποίοι με εφάμιλλη συντριπτική πλειοψηφία, έδωσαν το  «πράσινο φως» και για μια νέα εξαγορά. Πρόκειται για την εξειδικευμένη  εταιρεία  Τallon, που διαθέτει δύο «βραχίονες» προσφερόμενων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αφ ενός μεν στον τομέα διαχείρισης ρίσκου  και αντιστάθμισης κινδύνων από τις μεταβολές των  πετρελαϊκών τιμών και αφ’ ετέρου στις συναλλαγές εμπορευμάτων, δικαιωμάτων ρύπων, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις προθεσμιακές αγορές. Το 76% της Tallon έχει συμφωνηθεί να εξαγοραστεί από κοινού, από τη Motor Oil και από εταιρεία αποκλειστικών συμφερόντων του Αντιπροέδρου του επιχειρηματικού ομίλου Γιάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη. Οι δύο πλευρές θα λάβουν ίσο μετοχικό μερίδιο ( από 38%) με το συνολικό τίμημα του πλειοψηφικού «πακέτου» να ανέρχεται σε 912.000 ευρώ. Οι υπάρχοντες μέτοχοι της Tallon, η οποία έχει ιδρυθεί από το Φιλήμονα Αντωνόπουλο, θα διακρατήσουν το υπόλοιπο μειοψηφικό ποσοστό.

    Η νέα «παλέτα» δραστηριοτήτων

    Η υψηλή τεχνογνωσία της Tallon θα προσδώσει στοχευμένα οφέλη στη Motor Oil, η δραστηριότητα της οποίας επεκτείνεται πλέον πέραν του παραδοσιακού και συνάμα εμβληματικού τομέα της διύλισης και εμπορίας υγρών καυσίμων. Στη διευρυμένη εταιρική ‘’παλέτα’’ περιλαμβάνονται και οι επιχειρηματικοί τομείς, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Ανακύκλωσης, των Αποβλήτων, του Ηλεκτρισμού και του Φυσικού αερίου, της αξιοποίησης ακινήτων, της προσφοράς υπηρεσιών, της ευρύτερης αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων, αλλά και τις τράπεζες. Στην τελευταία περίπτωση είναι εμφανές ότι θα ενταχθεί η εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) που θα γίνει μέσω θυγατρικής κατά 100% της Motor Oil.

    Ήδη και όπως ανέφερε ο Πέτρος Τζανετάκης, η Motor Oil είναι σε θέση να μπαίνει με ρεύμα και φυσικό αέριο στα σπίτια. Αναπληρώνοντας έτσι το κενό που λόγω κρίσης δημιούργησε η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης. Κρίσιμος μοχλός στις εξελίξεις αυτές ήταν η εξαγορά από τη Motor Oil του 90% της ενεργειακής NRG από τον όμιλο Αλέξανδρου Χανδρή, μέσω της οποίας εισήλθε στη λιανική αγορά εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, συνδυαστικά και με το φυσικό αέριο. Πλέον, μια οικογένεια σε ένα τυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας( όπου η προμήθεια πετρελαίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους ενοίκους) μπορεί να επιλέξει τη Motor Oil ως λύση για τις αυτονομημένες ανάγκες θέρμανσης, είτε με την ατομική χρήση του φυσικού αερίου, είτε με την ηλεκτρική ενέργεια.

    Βαρδής Βαρδινογιάννης. CEO Motor Oil

     Πέραν τούτων, η Motor Oil έχει κάνει ανοίγματα στα Logistics με την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Revoil, ενώ στο μεταφορικό τομέα έχει συμφωνηθεί η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ από το σταθμό της Κορίνθου  μέχρι τα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων, με δικά της έξοδα. Σε αδρές γραμμές οι πολύπλευρη κινητικότητα της Μότορ-Όιλ έρχεται να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελληνική αγορά, όπου βεβαίως η διύλιση και το εμπόριο υγρών καυσίμων παραμένει το «βαρύ πυροβολικό» από άποψη μεγεθών και επιχειρηματικής δράσης. Άλλωστε στα 17 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν γίνει πάνω από 1,3 δις επενδύσεις για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου και για την ενίσχυση του δικτύου της λιανικής καυσίμων.

    Η κοινωνική προσφορά και το Λύρειο ίδρυμα

    Ταυτόχρονα με την επιχειρηματική δράση, η Motor Oil έχει και μια πολύ έντονη κοινωφελή δραστηριότητα. Μάλιστα στη χθεσινή απόφαση της διεύρυνσης του εταιρικού σκοπού της, εντάχθηκε και ‘’η ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών στόχων της εταιρείας, με αυτούς της κοινωνικής προόδου και αλληλεγγύης.’’ Γεγονός που καθιστά ευχερέστερη την υλοποίηση της ειλημμένης απόφαση της εταιρείας, συμφερόντων του ομίλου Βαρδή Βαρδινογιάννη, για να αποκαταστήσει πλήρως το Λύρειο παιδικό ίδρυμα , στη πυρόπληκτη Ανατολική Αττική.  Δίνοντας παράλληλα την ευχέρεια και για άλλες, ανάλογες κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις περιπτώσεις που κριθεί ότι απαιτούνται.

    Ρίσκο χαμηλότερο από αυτό της χώρας

    Από τη άλλη πλευρά και σε ότι χρηματιστηριακή της εικόνα, η Motor Oil είναι μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες η οποία πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της αβεβαιότητας που μαστίζει την ελληνική αγορά. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα επίπεδα των 2,3 δις ευρώ , η μετοχή καταγράφει άνοδο 14,1% σε ορίζοντα τριμήνου, παρά το γεγονός των τάσεων… αποθέρμανσης που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες. Περίπου το 77% της ελεύθερης διασποράς των μετοχών της Motor Oil ( που ανέρχεται εν συνόλω στο 53,6%) είναι σε διεθνή χαρτοφυλάκια, κυρίως αγγλοσαξονικής προέλευσης. Ουσιαστικής σημασίας είναι επίσης και το γεγονός της σημαντικής αποκλιμάκωσης του ρίσκου της εταιρείας στα μάτια των διεθνών επενδυτών. Οδηγός και πυξίδα για αυτό, αποτελεί η πορεία του διεθνούς ομολόγου, που ενώ εκδόθηκε με επιτόκιο 3,25% έχει τώρα απόδοση στα επίπεδα του 2,5%. Σε μια περίοδο κατά την οποία το ρίσκο της χώρας, όπως αυτό καταγράφεται από τα κρατικά ομόλογα, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Motor Oil: Εγκρίθηκε από την ΓΣ η απόκτηση μεριδίου μετοχών της Tallon

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Motor Oil: Πούλησε το 50% της Μ&Μ Gas στον Μυτιληναίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Motor Oil: Εγκρίθηκε η εξαγορά της NRG από την Επιτροπή Ανταγωνισμού



    ΣΧΟΛΙΑ