• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Ποιοι νέοι κίνδυνοι ακολουθούν την έξοδο της Shell από την Νιγηρία

    • NewsRoom

    Ο CEO της Shell, Wael Sawan


    Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, αναδεικνύει η έξοδος της Shell από τον χερσαίο πετρελαϊκό τομέα της Νιγηρίας, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Αφρικής. Ωστόσο, δημιουργούνται ελπίδες ότι οι τοπικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη μείωση της παραγωγής από το Δέλτα του Νίγηρα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Η Shell, η οποία πρωτοστάτησε στη βιομηχανία πετρελαίου της Νιγηρίας, είναι η πιο εξέχουσα δυτική εταιρεία που βγήκε από το Δέλτα, μια περιοχή που πλήττεται από τη ρύπανση, την κλοπή πετρελαίου και τους βανδαλισμούς σε αγωγούς.

    Αυτά τα προβλήματα εμπόδιζαν για χρόνια τις επενδύσεις, ενώ περιόρισαν την παραγωγή και επηρέασαν τα οικονομικά του κράτους.

    Η πώληση της θυγατρικής της εταιρείας σε πέντε κυρίως τοπικές εταιρείες, στοιχίζεται με τη συνεχιζόμενη τάση ορισμένων δυτικών ενεργειακών εταιρειών να αποεπενδύουν από τα χερσαία κοιτάσματα πετρελαίου της Νιγηρίας.

    Σημειώνεται ότι η Exxon, η ιταλική Eni, η νορβηγική Equinor και η κινεζική Addax, έχουν συνάψει συμφωνίες για πώληση περιουσιακών στοιχείων στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

    “Η Νιγηρία είχε παγιωμένα προβλήματα πολιτικής στον τομέα του πετρελαίου και οι ανησυχίες για την πολιτική του συναλλάγματος, έβαλαν περιορισμούς στις επενδύσεις. Αυτός είναι πιθανώς εν μέρει ο λόγος που έχουμε δει τις μεγάλες εταιρείες να αποχωρούν και να αποεπενδύουν σε κάποιο βαθμό”, δήλωσε ο Andrew Matheny, ανώτερος υπάλληλος οικονομολόγος στην Goldman Sachs.

    «Εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μπόλα Τινούμπου, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάιο δεσμευόμενος να άρει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της κλοπής αργού και του βανδαλισμού αγωγών.

    Ωστόσο, επτά μήνες μετά την προεδρία του, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την εκλογή του, δείχνουν τις αλλαγές στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.

    «Εάν οι εταιρείες εγκαταλείπουν τώρα τις χερσαίες δραστηριότητες για να επικεντρωθούν στις υπεράκτιες, φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νιγηρία», δήλωσε ο Seyi Awojulugbe, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας SBM Intelligence στο Λάγος.

    Ο ρόλος των τοπικών εταιρειών

    Πριν από δέκα χρόνια, το μερίδιο της Shell στην παραγωγή έφτανε τα 300.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) στη Νιγηρία.

    Αυτό μειώθηκε σε 131.000 boed το 2022, κάτι που από η εταιρεία απόδωσε σε δολιοφθορές και κλοπές στο Δέλτα του Νίγηρα.

    Οι ειδικοί του κλάδου ανέφεραν ότι η Shell, η Exxon και άλλες μεγάλες εταιρείες που ήλπιζαν ότι θα εκποιηθούν, δεν τοποθετούσαν πολλά χρήματα στην ανάπτυξη χερσαίων περιουσιακών στοιχείων, επιταχύνοντας την πτώση της παραγωγής.

    «Οι μεγάλες εταιρείες μείωναν τις επενδύσεις στην ξηρά για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Roger Brown, διευθύνων σύμβουλος της Seplat Energy της Νιγηρίας.

    Ανέφερε τον συνδυασμό τοπικών θεμάτων και το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου πρέπει να ανταγωνιστούν για μετρητά με τα περιουσιακά τους στοιχεία σε άλλες περιοχές, όπως η Γουιάνα, η οποίες συχνά φαίνονται πιο ελκυστικές.

    Την ίδια στιγμή, η Seplat εξακολουθεί να αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τη δική της συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου να εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της Exxon στην ξηρά.

    Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός της Νιγηρίας τόνισε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Shell θα εγκριθεί άμεσα μόλις παραληφθούν όλα τα έγγραφα, προσθέτοντας ότι οι τοπικές εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν δράση για να καλύψουν το κενό.

    Ορισμένες τοπικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Seplat, First E&P και Heritage, κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή και να μειώσουν τη ρύπανση σε περιουσιακά στοιχεία που αγοράστηκαν από τη Shell.

    Εντούτοις, άλλες δεν ήταν τόσο τυχερές, όπως η Aiteo Eastern E&P και η Eroton Exploration, που έχουν δυσκολευτεί με διαρροές αγωγών και πετρελαιοκηλίδες.

    Σύμφωνα με τον Richard Bronze, επικεφαλής γεωπολιτικής στην Energy Aspects με έδρα το Λονδίνο, οι τοπικές εταιρείες δεν έχουν το οικονομικό βάρος των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική παραγωγή.

    Παρόλα αυτά, ο Μπράουν επεσήμανε ότι εάν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν επενδύουν, δεν έχει νόημα η πρόσβασή τους σε φθηνότερα κεφάλαια.

    Οι τοπικές τράπεζες, ορισμένοι διεθνείς δανειστές και οι έμποροι πετρελαίου αποτελούν επίσης πηγές μετρητών για τις τοπικές εταιρείες.

    «Θα είναι διαθέσιμο, αλλά δεν θα είναι φθηνό», είπε. «Αλλά σε αυτές τις τιμές του πετρελαίου, οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αναπτυχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπράουν.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Πετρέλαιο: Τι προβλέπουν οι αναλυτές μετά τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

    Protergia: Δωρεάν ψηφιακοί μετρητές- Στην αγορά το VBL που μειώνει το ενεργειακό κόστος για την Αλουμίνιο της Ελλάδος

    Καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ