• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Τι προβλέπουν οι αναλυτές μετά τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η επίθεση με drone στα αμερικανικά στρατεύματα στην Ιορδανία και η πρόσφατη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο καυσίμων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή που αποτελεί κλειδί για την παραγωγή ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο.

    Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ομάδα μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες, κάτι που αρνήθηκε η Τεχεράνη, ενώ οι αντάρτες Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο.

    Το bloomberg παρουσιάζει τις εκτιμήσεις αναλυτών για τον αντίκτυπο των τελευταίων εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου:

    Mizuho Bank

    Η αγορά πετρελαίου «έχει εκτεθεί σε σειρά κινδύνων όσον αφορά την προσφορά», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομολόγος για την αγορά της Ασίας εκτός της Ιαπωνίας, στην τράπεζα.

    «Φαίνεται ότι ακόμη και με την όποια χαλάρωση παρατηρούμε στη ζήτηση, η γεωπολιτική διαμορφώνεται έτσι ώστε οι τιμές του πετρελαίου να έχουν περισσότερο ανοδικό κίνδυνο».

    Sanford C. Bernstein

    «Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι αποφασίσουν να λάβουν πιο δυναμικά μέτρα για το Ιράν, όπου οι εξαγωγές αργού έχουν αυξηθεί σε 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Neil Beveridge, αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

    «Οποιαδήποτε εκ νέου αυστηροποίηση των κυρώσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου».

    Rapidan Energy Group

    Η επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα στην Ιορδανία είναι μια «ουσιαστική κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή που θα αναγκάσει την αγορά πετρελαίου να αυξήσει άλλα δύο δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο υπό τον κίνδυνο μετάδοσης των αναταραχών στο Ιράν», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Vanda Insights

    «Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουμε δει το Brent να ανεβαίνει προς τα 90 δολάρια ή υψηλότερα;» επισήμανε η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    «Θα χρειαστεί να υπάρξει άμεσο πλήγμα σε ένα φορτίο πετρελαίου στη Μέση Ανατολή ή σε μία υποδομή παραγωγής πετρελαίου για να εκτοξευθούν οι τιμές».

    Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε έως και 1,5% στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών προτού αντισταθμίσει τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη στα 84 δολάρια το βαρέλι.

    Again Capital LLC

    «Κανένας από τους παίκτες δεν θέλει κανονικό πόλεμο», είπε ο John Kilduff, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας hedge fund.

    «Το πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει, κανένα κοίτασμα πετρελαίου δεν έχει μπει στο στόχαστρο και εξακολουθούμε να βλέπουμε πλοία να περνούν στη Διώρυγα του Σουέζ. Εάν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης της έντασης, οι τιμές θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

    SK Innovation Co.

    Το κόστος ναύλων και ασφάλισης θα αυξηθεί περαιτέρω εάν οι Χούτι συνεχίσουν να στοχεύουν τα πετρελαιοφόρα, δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού διυλιστηρίου SK Innovation στο bloomberg.

    H εταιρεία επισήμανε ότι επί του παρόντος δεν χρησιμοποιεί τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας για την προμήθεια φορτίων πετρελαίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΗΠΑ: Πιθανή επαναφορά κυρώσεων για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας μετά τον νέο αποκλεισμό της Ματσάδο από τις εκλογές

    Østergaard-Nielsen: Ποιος είναι ο μεγιστάνας του πετρελαίου που παραβίασε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

    Πετρέλαιο: Άλμα 3% μετά τις νέες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα νέα για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ