• Business

    Πετρέλαιο-φυσικό αέριο: Προσφορές από δύο κοινοπραξίες για τις έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

    • NewsRoom


    Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και οι πολυεθνικές Total, ExxonMobil και REPSOL συμμετέχουν στις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων, ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

    Αντίθετα, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον η Energean, από την αίτηση της οποίας ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την περιοχή του Ιονίου.

    Σήμερα έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύμφωνα με την ΕΔΕΥ οι προτάσεις είναι:

    Α. Κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και

    Β. Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.

    «Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων.Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Ι. Μπασιάς δήλωσε χθες ότι είναι εφικτό η διαδικασία αξιολόγησης να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο.

    Σημειώνεται ότι η REPSOL που κατέθεσε την πρόταση για το Ιόνιο από κοινού με τα ΕΛΠΕ, είναι συνέταιρος της Energean στις λοιπές παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας.

    Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί. Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.

    Σημειώνεται ότι αφού γίνουν οι παραχωρήσεις και μετά το πέρας των τριών πρώτων ετών, δηλαδή την α’ φάση, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν νέοι ενδιαφερόμενοι και επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με εκείνες που έχουν αναλάβει τις έρευνες.



    ΣΧΟΛΙΑ