• Business

    Πέθανε ο επιχειρηματίας Σωκράτης Καλκάνης: Το story of life του mister «King George»

    • NewsRoom


    Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου King George Σωκράτης Καλκάνης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 80χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρός στην οικία του, στα Καλύβια Αττικής. Αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα.

     Ο Σωκράτης Καλκάνης σφράγισε με τη ζωή του την νυχτερινή Αθήνα της δεκαετίας του ’70 και του ’80.

    Γόνος μιας ιστορικής οικογένειας ξενοδόχων καθώς η μητέρα του, η δραστήρια κοσμική, Καίτη Καλκάνη, είχε φτιάξει το σπουδαίο King George.

    Ένα μοναδικό boutique hotel στο κέντρο της Αθήνας, το «αντίπαλον δέος» του «Μεγάλη Βρετάνια, που σημάδεψε πολλές δεκαετίες καθώς εκεί γίνονταν μοναδικά ρεβεγιόν και μασκέ πάρτι.

    Η αθηναϊκή ελίτ της δεκαετίας του ’60 ζούσε ένα μοναδικό παραμύθι στους εκπληκτικούς χώρους του King George, εκεί που η «αφρόκρεμα» της εποχής «προσκυνούσε» την οικοδέσποινα Καίτη Καλκάνη στα φημισμένα bals de tête που διοργάνωνε.

    Την είχαν χαρακτηρίζει «ιέρεια του chic» αλλά και μετρ των δημοσίων σχέσεων αφού η ίδια φιλοξένησε μαχαραγιάδες, σουλτάνους, την Γκρέις Κέλι, τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, την εντυπωσιακά όμορφη ηθοποιό Τζέιν Μάνσφιλντ, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Τζον Κένεντι με την Τζάκι, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ευάγγελο Αβέρωφ και άλλους.

    Ο γιος της, Σωκράτης Καλκάνης, συνέχισε την παράδοση της μητέρας της, αναλαμβάνοντας το ξενοδοχείο. Και από εκεί περνούσαν όλοι οι γνωστοί ηθοποιοί, μόδιστροι, τραγουδιστές και επιχειρηματίες της εποχής.

    Billy Bo, Λάουρα ντε Νίγκρις, Ζωή Λάσκαρη, Ντίμης Κρίτσας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ κι όλη η επιχειρηματική ελίτ της εποχής, ξεφάντωσαν στους χώρους του ξενοδοχείου της οικογένειας.

    Ελενα Ναθαναήλ, Σωκράτης Καλκάνης, Μπίλι Μπο
    Ελενα Ναθαναήλ, Σωκράτης Καλκάνης, Μπίλι Μπο

    Και ο Σωκράτης Καλκάνης ένας δοτικός οικοδεσπότης, γενναιόδωρος, φιλόξενος κι ευγενής σαν… πρίγκιπας. Οσοι τον γνώρισαν εκείνη την εποχή μιλούν ως έναν εξαιρετικά όμορφο και κοσμοπολίτη επιχειρηματία.

    Αυτός ήταν, λοιπόν, που προσπάθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, να δημιουργήσει έναν μοναδικό πεντάστερο τουριστικό προορισμό στην Αλθέα της Αγίας Μαρίνας.

    Το έργο έμεινε στα… μπετά, η ιδιοκτησία πέρασε στα χέρια τραπεζών για να καταλήξει τελικά τα προηγούμενα 24ωρα στους Αμερικανούς που έχουν πολλά σχέδια.

    H ερωτική φωλιά του Ανδρέα και της Δήμητρας

    Όμως, το story of life του Σωκράτη Καλκάνη δεν σταματά στην Αγία Μαρίνα, ούτε στα ξέφρενα πάρτι στο King George, στο πολυτελές διαμέρισμά του στη Βουλιαγμένη ή στη βίλα του στο Λαγονήσι.

    Εγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τις στενές σχέσεις που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη, μια εποχή που κανείς δεν γνώριζε για τη σχέση τους και πολύ πριν από το Χέρφιλντ και το διάσημο πλέον νεύμα του Ανδρέα στη σκάλα του αεροπλάνου.

    Οι κακές γλώσσες της εποχής λένε ότι ο Καλκάνης «κάλυπτε» την παράνομη σχέση του τότε πρωθυπουργού, παραχωρώντας τη βίλα στο Λαγονήσι για τα μυστικά ραντεβού τους, μια βίλα που φέρεται να έγινε για καιρό η «ερωτική φωλιά» τους.

    Ο «mister King George» αναγκάστηκε το 1988 να δώσει λόγω των υπέρογκων χρεών στην Τράπεζα Κρήτης, το ξενοδοχείο στον τραπεζίτη και επιχειρηματία Γιώργο Κοσκωτά, αλλά έμπλεξε στο τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που ακολούθησε.

    Για τον άλλοτε πλούσιο κοσμικό Αθηναίο, με την τεράστια περιουσία, τα πολυτελή σπίτια και τους διάσημους φίλους, ξεκίνησε ένας δρόμος χωρίς γυρισμό.

    Φεύγει και από το πολυτελές διαμέρισμά του στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου, παίρνοντας κάποια από τα μοναδικά έπιπλα κι έργα τέχνης που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του.

    Το όνομα του Σωκράτη Καλκάνη ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της «δίκης του αιώνα» με κατηγορούμενους τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Τσοβόλα, τον Κουτσόγιωργα κ.λπ.

    Η πώληση του King George

    Μια χαριστική ρύθμιση, όπως έλεγαν τότε οι κατήγοροι και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν αυτή που ενέπλεξε τον Καλκάνη στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών, ο μακαρίτης Δ. Τσοβόλας είχες υπογράψει χαριστική ρύθμιση υπέρ του Καλκάνη από την οποία το δημόσιο ζημιώθηκε 90 εκατ. δραχμές.

    Σύμφωνα με τις καταθέσεις ο Καλκάνης πέτυχε η Ιονική Τράπεζα να αγοράσει από δική του εταιρεία την έκταση στη Ρόδο που κατασκευάστηκε το Χίλτον ενώ φέρεται να ζήτησε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον Κοσκωτά να αγοράσει το King George και το προσύμφωνο πώλησης είχε ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 1987. Και η εφορία ρύθμισε σε πολλές δόσεις τα χρέη του κ. Καλκάνη.

    Το δικαστήριο αποφάσισε τότε να αθωώσει τον Ανδρέα αλλά καταδίκασε τον Δημήτρη Τσοβόλα για τη ρύθμιση των χρεών του Σ. Καλκάνη σε εξαγοράσιμη φυλάκιση 2,5 ετών.

    Παρ’ ότι ο Καλκάνης είχε πλέον χάσει τη λάμψη του, δεν χάθηκε εντελώς από την κοσμική Αθήνα, όμως, οι εποχές ήταν διαφορετικές.

    H υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

    Το όνομά του μπλέκεται σε μια ακόμη σοβαρή υπόθεση, αρχαιοκαπηλίας αυτή τη φορά καθώς ο Σωκράτης Καλκάνης, γνωστός συλλέκτης μοναδικών έργων τέχνης κι όχι μόνο (πολλά εκ των οποίων ήταν παλιότερα στο King George) συλλαμβάνεται με άλλα 8 άτομα γιατί στη βίλα του στο Λαγονήσι είχε αγαλματίδιο της Ελληνορωμαϊκής εποχής, αξίας 1 εκατ. ευρώ.

    Όμως, πολλοί έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Καλκάνη μιλώντας για άδικο διασυρμό του και για μνημειώδεις γκάφες των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο άγαλμα, ο «σάτυρος» ήταν σε γνώση του ελληνικού κράτος από το 1899, πέρασε νόμιμα στην κατοχή του πατέρα του Σωκράτη Καλκάνη και βρίσκονταν σε κοινή θέα στο King George από το οποίο είχαν παρελάσει και φωτογραφηθεί δεκάδες πολιτικοί.

    Η ζωή του Σωκράτη Καλκάνη μοιάζει με παραμύθι, με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Είχε πλούτη, πάθη, έρωτες, ταξίδια και μοναδικές εμπειρίες ακόμη και στο περίφημο Studio 54 στις ΗΠΑ.

    Είχε, όμως, και μια επώδυνη καθοδική πορεία, εμπλοκή σε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις.

    O Σ. Καλκάνης την εποχή της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας
    O Σ. Καλκάνης την εποχή της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας

    Ο Ψινάκης και το ελικόπτερο

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι διηγήσεις του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Γιώργου Παυριανού, ο οποίος ήταν φίλος με τον Καλκάνη. Μια από αυτές τις ιστορίες που έχει διηγηθεί είναι από το μακρινό καλοκαίρι του 1986 στο σπίτι του Καλκάνη στη Βουλιαγμένη.

    Γράφει ο Παυριανός με έναν μοναδικό τρόπο για μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί:

    «Ξύπνησα το πρωί από μια τρομερή φασαρία. Ελικόπτερα Απάτσι πετούσαν πάνω από την πλαζ, βομβαρδιστικά αεροπλάνα διέσχιζαν τον ουρανό, πολεμικά πλοία στη θάλασσα δημιουργούσαν ένα πανδαιμόνιο άνευ προηγουμένου.

    “Τι συμβαίνει; Μας την έπεσαν οι Τούρκοι;” ρωτάω τον Σωκράτη που έχει σηκωθεί από νωρίς και έχει αρχίσει τα τηλεφωνήματα για τις δουλειές του. ”

    Είναι ναυτική άσκηση. Μου τηλεφώνησε ο Ηλίας Ψινάκης, είναι φαντάρος και παίρνει μέρος. Μου είπε πως όταν τελειώσει, θα έρθει από εδώ να φάμε και να παίξουμε καμιά μπιρίμπα”.

    “Ωραία, αφού η πατρίδα είναι στα χέρια του Ηλία, είμαστε ήσυχοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!” λέω και ξεσπάμε σε γέλια.

    “Ο Δημήτρης κοιμάται ακόμα. Θέλεις να πάρουμε το πρωϊνό μας στο μπαλκόνι, να παρακολουθήσουμε και τη ναυμαχία της Βουλιαγμένης;” με ρωτάει ο Σωκράτης. “Δεν έχω καλύτερο!”

    Το λεγόμενο «ξενοδοχείο της Χούντας»

    Πίνουμε τους χυμούς και τους καφέδες μας, τρώμε τα αυγουλάκια μας και τις μαρμελάδες μας και συγχρόνως σαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες παρακολουθούμε την άσκηση. Γίνεται ένα απίστευτο πανδαιμόνιο, ουρλιάζουν οι σειρήνες από τα πλοία, τα μαχητικά αεροπλάνα σκίζουν τον αέρα, ο θόρυβος από τα ελικόπτερα μας ξεκουφαίνει.

    ” Τι γίνεται χρυσή μου;” ρωτάει ο Μάο που εμφανίζεται στην μπαλκονόπορτα αγουροξυπνημένος. “Ξεκίνησε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;” Και ξαφνικά τον βλέπουμε να κοιτάει ψηλά, να γουρλώνει τα μάτια και να δείχνει ένα ελικόπτερο στον ουρανό. “Μωρή! Μωρή! Αυτό έρχεται κατά πάνω μας!” λέει έντρομος και μπαίνει φοβισμένος μέσα στο διαμέρισμα!

    Γελάμε στην αρχή αλλά μετά βλέπουμε ότι έχει δίκιο. Ενα ελικόπτερο φεύγει από τον σχηματισμό και αρχίζει να πλησιάζει επικίνδυνα κοντά στο σπίτι. Φτάνει πάνω από το μπαλκόνι μας, κατεβαίνει, κατεβαίνει, ο αέρας από τους έλικες σκορπίζει δεξιά κι αριστερά χαρτοπετσέτες, τσόφλια από αυγά, αποτσίγαρα και φρυγανιές.

    Έχει φτάσει 10 μέτρα από πάνω μας, “Ελάτε μέσα! Ελάτε μέσα!” μας φωνάζει έντρομος ο Δημήτρης, σηκωνόμαστε και είμαστε έτοιμοι να μπούμε μέσα, όταν, ένας στρατιώτης σκύβει από το ελικόπτερο και αρχίζει να φωνάζει: “Σωκράτηηη! Παύρηηη!”. Σηκώνουμε τα μάτια, κοιτάμε καλύτερα και τι να δούμε;

    Τον Ψινάκη φαντάρο, να κρατιέται με το ένα χέρι από την πόρτα του ελικοπτέρου και με το άλλο να μας χαιρετάει!

    Ο τρελός είχε βάλει τον πιλότο να έρθει πάνω από το μπαλκόνι μας, για να μας κάνει έκπληξη!

    “Να! μωρή τρελή, να! να μη στα χρωστάω, με κοψοχόλιασες!” λέει ο Δημήτρης και τον μουτζώνει. Εμείς έχουμε μείνει κόκκαλο. Δεν το πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε. “Θα σας δω αργότερα! Φιλάκιααα!” φωνάζει ο Ηλίας και το ελικόπτερο απομακρύνεται. Ομως δεν ήρθε
    τελικά.

    Μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε ότι έφαγε 20 μέρες φυλάκιση, αυτός και ο πιλότος, γιατί απομακρύνθηκαν από την άσκηση και χάλασε ο σχηματισμός των ελικοπτέρων. Πάλι καλά που δεν τους έστειλαν στρατοδικείο».

    Διαβάστε επίσης

    ΑΑΔΕ: Άμεση ενημέρωση από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για παραβάσεις πρατηρίων



    ΣΧΟΛΙΑ