• Business

    Avramar: Έπεσαν οι υπογραφές με τις τράπεζες για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

    • Άννα Διανά
    O CEO της Avramar Eugenio Meschini

    O CEO της Avramar Eugenio Meschini


    Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της Avramar μετά την υπογραφή με τις τράπεζες για την ενδιάμεση χρηματοδότηση με την ενεχυρίαση των μετοχών από τις τράπεζες.

    Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη χθες και πλέον με την ενεχυρίαση των μετοχών από τις τράπεζες η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μπαίνει σε πορεία αναζήτησης επενδυτή.

    Πηγές κοντά στην εταιρεία κάνουν λόγο για ενδιαφέρον δύο fund εκ των οποίων το ένα αμερικανικό και το άλλο ευρωπαϊκό.

    Εκτιμάται δε  ότι μετά τις 20 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence με τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στην εταιρεία.

    Η εταιρεία σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Το cash flow της έχει μειωθεί, η παραγωγή της έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%, τα 20 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης εκτιμάται ότι μπορούν να την καλύψουν το επόμενο δίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της αυξάνονται.

    Είναι γνωστό ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Avramar υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δάνεια, ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα οποία εκταμιεύθηκαν σε δόσεις με τελευταία τον Ιούνιο του 2022, η εταιρεία τα έλαβε με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

    Με την ενδιάμεση χρηματοδότηση η  Avramar θα καλύψει ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και των άλλων εταιρειών που εντάσσονται στον όμιλο μέτοχοι του οποίου είναι το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, και το αμερικανικό fund Amerra Capital.

    Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε μείωση πωλήσεων το 2022, τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, στα 399,3 εκατ. ευρώ από 184,1 εκατ. ευρώ  γεγονός που αποδίδεται στις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και στον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Όπως αναφέρεται το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου μειώνοντας τη ρευστότητά τους. Ως εκ τούτου, η διοίκηση αναπροσάρμοσε τις παραδοχές τιμολόγησης και αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που ακολούθησε η διοίκηση εντός του 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική μείωση των λειτουργικών της ταμειακών ροών επηρεάζοντας αρνητικά στη ρευστότητά της.

    Διαβάστε επίσης:

    Epsilon Net: Κατακτά την 1η θέση στα Best Workplaces for Women Hellas 2024

    ΛΑΡΚΟ: Διακόπτεται και επισήμως η λειτουργία της – Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

    Αύξηση 6,5% στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου – €830 τον μήνα για 600.000 εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ