• Business

    Περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, νέες κατηγορίες χρήσεων γης και παρεμβάσεις στο Νέο Κανονισμό Δόμησης με νέο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Εκτεταμένες παρεμβάσεις σε Πολεοδομικά – Χωροταξικά θέματα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου να ψηφιστεί από τη Βουλή.

    Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, «στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της οργανωμένης δόμησης και συνακόλουθα στον περιορισμό της εκτός σχεδίου, που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άναρχη δόμηση που επικράτησε για πολλές δεκαετίες και στη δημιουργία των αυθαιρέτων.»

    Μεταξύ άλλων περιορίζεται η δυνατότητα δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου μικρότερα των 4 στρεμμάτων. Αλλαγή σχεδιάζεται στις αρτιότητες για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων. Αντίθετα θα θεσπιστεί η παροχή κινήτρων (αύξηση συντελεστών δόμησης) για όσους χτίζουν σε οργανωμένους υποδοχείς ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι Βιομηχανικές Περιοχές, τα Επιχειρηματικά Πάρκα ή οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

    Το ίδιο νομοσχέδιο θα τροποποιεί τη νομοθεσία (ν.4447/16) αναφορικά με την εκπόνηση των Πολεοδομικών και Χωροταξικών Σχεδίων, στην κατεύθυνση της απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών καθώς και της αποσαφήνισης της σχέσης μεταξύ των διαφόρων τύπων σχεδίων (πχ. μεταξύ Ειδικών και Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων). Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια θα μετονομαστούν σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια σε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, γιατί η σημερινή ονομασία τους δημιουργεί σύγχυση μεταξύ αυτών των σχεδίων και των χωροταξικών πλαισίων.

    Να σημειωθεί σχετικά ότι από τα 12 Περιφερειακά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα τα 7 και μένουν τα 5. Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου σε όσα έχουν εγκριθεί να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο και να εγκριθούν τα υπόλοιπα με βασικές κατευθύνσεις την αποσαφήνιση των διατυπώσεών τους όσον αφορά το βαθμό δεσμευτικότητάς τους και την ενίσχυση της αναπτυξιακής τους διάστασης. Αυτό θεωρείται απαραίτητο, αφού στη μεταμνημονιακή Ελλάδα οι επενδύσεις αποτελούν απόλυτη αναγκαιότητα και έχει γίνει ακόμα πιο κρίσιμο μετά την πανδημία από τον κορονοϊό.

    Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τροποποιήσεις στα υφιστάμενα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις Υδατοκαλλιέργειες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και τη Βιομηχανία, ενώ το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό θα είναι έτοιμο προς θεσμοθέτηση έως το τέλος του 2020.

    Με το νέο νομοσχέδιο προωθείται:

    Αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης: Από 13 σήμερα στο πδ 59/2018, οι κατηγορίες των Χρήσεων Γης περιορίζονται σε 5, όπως περίπου είναι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό. Οι 5 Χρήσεις Γης που θα θεσπιστούν είναι: 1. Οικιστική 2. Κεντρικών Λειτουργιών (εμπόριο, υπηρεσίες, γραφεία κ.λ.π.) – Τουρισμός. 3. Επιχειρηματικές Χρήσεις (μεταποίηση, logistics). 4. Υποδομές (π.χ. Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων) – Κοινόχρηστοι Χώροι και Κοινωφελείς Λειτουργίες. 5. Αγροτικές Χρήσεις.

    – Ολοκλήρωση του θεσμικού Πλαισίου για τη Μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης και τη Ψηφιακή Τράπεζα Γης, ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν, μετά από 30 χρόνια ατελέσφορων προσπαθειών. Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Μεταφορά του Συντελεστή είναι να υπάρχουν Ζώνες Υποδοχής. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και ξεκινά με στόχο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, πρόγραμμα δημιουργίας σε 50 πόλεις Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης. Παράλληλα το ΤΕΕ έχει αναλάβει τη δημιουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου θα την διέπει.»

    Σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος αποτελεί η ανάθεση της αξιολόγησης των Πολεοδομικών Πλαισίων και Χωροταξικών Σχεδίων σε ιδιώτες πιστοποιημένους μελετητές, όπως εξηγεί, «κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ελλάδα για να εγκριθεί ένα Πολεοδομικό Σχέδιο χρειάζεται 12 χρόνια, όταν ο καθαρός χρόνος μελέτης τους δεν υπερβαίνει τους 16 μήνες. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για αυτό, που επιχειρείται να θεραπευτούν με το σχέδιο νόμου ή και με άλλους τρόπους (πχ. βελτίωση των προδιαγραφών), αλλά η βασική είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την παραλαβή και αξιολόγηση των παραδοτέων των μελετητών από τις υπηρεσίες που έχουν σήμερα αυτό το ρόλο. Το outsourcing αυτού του ρόλου, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, θα επιταχύνει κατακόρυφα το χρόνο ολοκλήρωσης των μελετών, πχ. για ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο από 16 σε 2,5 χρόνια. Πολύ μεγάλη θα είναι και η επιτάχυνση των Ειδικών Πολεοδομικών (πρώην Χωρικών) Σχεδίων, που χρησιμοποιούνται τόσο από Δήμους για τον εκσυγχρονισμό παρωχημένων σχεδίων, όσο και από φορείς επενδυτικών σχεδίων για την υποστήριξη της χωροθέτησής τους».

    Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει ακόμη εκτεταμένες παρεμβάσεις στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) περιορίζοντας τις αντιφάσεις που τον χαρακτηρίζουν και διευκολύνοντας την οικοδομική δραστηριότητα σε βιώσιμη κατεύθυνση καθώς και διατάξεις για την προσβασιμότητα στις πόλεις (π.χ. αλλαγή φιλοσοφίας στα πρόστιμα που επιβάλλονται για την κατάληψη των πεζοδρομίων με στόχο την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών σε αυτά).

    Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning).



    ΣΧΟΛΙΑ