• Business

    Πέραν κάθε πρόβλεψης η ζήτηση για το 30ετές ομόλογο της Κύπρου

    • NewsRoom
    ομολογο κυπρου


    Υπερκαλύφθηκε σήμερα η πρώτη έκδοση του 30ετούς ομολόγου από την Κύπρο, που εξαρχής εμφάνισε υψηλή ζήτηση, γεγονός που αποδεικνύει τον επίσης υψηλό βαθμό προσαρμογής της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων στο μονοπάτι της συνέχισης των χαμηλών επιτοκίων και των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

    Ειδικότερα, οι προσφορές για το 5ετες ομόλογο ξεπέρασαν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προσφορές για το 30ετές υπερέβησαν τα €5,9 δις ευρώ, με την έκδοση να κλείνει στο 0,5 δισ. και 0,75 δισ. αντίστοιχα.

    Σημειώνεται ότι η ζήτηση για το 30ετές ομόλογο της Κύπρου είναι αξιοσημείωτη, δεδομένης και της βοήθειας που χρειάστηκε να λάβει από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, μόλις πέντε χρόνια πριν. Ταυτόχρονα, η απήχηση του ομολόγου είναι ενδεικτική για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία και οι αγορές ομολόγων, αλλά και για τις προοπτικές της ίδιας της Κύπρου, όπως τονίζουν ορισμένοι διαχειριστές χρέους.

    Τη στιγμή που αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πουλήσει πολύ μακροχρόνιο χρέος τα τελευταία χρόνια, η μέση ωρίμανση των κρατικών ομολόγων της Κύπρου ανέρχεται τώρα σχεδόν στα 7,4 χρόνια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Όπως επισημαίνει ένας από τους τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν την πώληση, «Αποτελεί μία έκφανση του σημερινού περιβάλλοντος και δείχνει επίσης πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Κύπρος από τις ημέρες της κρίσης».

    Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι οι αποδόσεις των κυπριακών 10ετών ομολόγων είχαν αυξηθεί νωρίς σήμερα στο 1,61%, επίπεδο υψηλό για ένα μήνα. Ωστόσο, η απόδοση υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, καθώς γίνονταν γνωστές οι λεπτομέρειες σχετικά με τη ζήτηση της έκδοσης, φτάνοντας στο 1,52%. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε στην ψήφο εμπιστοσύνης που επέδειξαν οι επενδυτές.

    Αντίστοιχα, η απόδοση του έως τώρα μεγαλύτερης διάρκειας 15ετούς κυπριακού ομολόγου είχε αυξηθεί στο 2,277%, που είναι υψηλό τριών εβδομάδων, πριν μειωθεί κατά έξι μονάδες βάσης, στο 2,19%.

    Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλότερο αξιόχρεο υποχωρούσαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης μετά την περαιτέρω μείωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που κατέγραψε το ινστιτούτο Ifo, η οποία αποδόθηκε από οικονομολόγο του ινστιτούτου εν μέρει στην αναβολή του Brexit.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν σε απόδοση το 231%»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Αποδόσεις… Παπαρίζου για τα ελληνικά ομόλογα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005 τα 10ετή ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ