• Business

    Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Το Propeller Club γιορτάζει την ελληνοαμερικανική φιλία στο SS Hellas Liberty

    Το Propeller Club of Piraeus διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Hellas Liberty εκδήλωση προς τιμήν της ελληνοαμερικανικής φιλίας στο πλωτό μουσείο SS Hellas Liberty στον Πειραιά, καθώς συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από το Δόγμα Τρούμαν, ενώ τονίστηκε και η σημασία του να σωθεί το ίδιο το Hellas Liberty που κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω υψηλού κόστους συντήρησης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες της ναυτιλίας και της πολιτικής όπως η Ειρήνη Νταϊφά, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο Λεωνίδας Πολέμης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ το παρών έδωσε και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο οποίος δήλωσε στο mononews.gr πως «Η σημασία του ότι η εκδήλωση γίνεται στο Hellas Liberty είναι μεγάλη καθώς το πλοίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλιακής ιστορίας τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ».

    Βουτιά 60% για τη μετοχή της Hanjin

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκε η μετοχή της χρεοκοπημένης νοτιοκορεάτικης ναυτιλιακής Hanjin Shipping, η οποία και πρόκειται να διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Σεούλ σε δύο εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου του 2017. Ειδικότερα, σημείωσε βουτιά της τάξεως του 60%, με τον τίτλο της ναυτιλιακής να αποτιμάται μόλις στα 0,27 δολάρια.

    Ζημίες για τη First Ship στο Q4 του 2016

    Η ναυτιλιακή First Ship Lease Trust (FSL) από τη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2016 κατέγραψε ζημίες ύψους 42,28 εκατ. δολ. – έναντι κερδών ύψους 830.000 δολ. το Q4 του 2015 – έχοντας έρθει αντιμέτωπη με τέλη απομείωσης ύψους 44,1 εκατ. δολ. που αφορούν 8 πλοία του στόλου της. Παράλληλα μειώθηκε και ο κύκλος εργασιών της που διαμορφώθηκε στα 23,18 εκατ. δολ. το 4ο τρίμηνο του ’16, έναντι 25,92 εκατ. δολ. το 4ο τρίμηνο του ’15.

    Νεκρός ναύτης σε ελληνικό containership

    Έχασε τη ζωή του Ουκρανός ναύτης στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Camilla (χωρητικότητας 1.730-teu και κατασκευής 1996) της ελληνικής ναυτιλιακής Regal Agencies Corporation, καθώς υπέκυψε στα εγκαύματα που του προκλήθηκαν από τον ατμό που απελευθερώθηκε από σωλήνα της μηχανής. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Μπαγκλαντές, όσο το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Chittagong.

    «Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της Evergreen με δικαστική απόφαση

    Δικαστήριο αποφάσισε το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Evergreen Holding από την Ταϊβάν – θυγατρική του οποίου είναι τα ναυπηγεία Sinopacific Shipbuilding – εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης του ομίλου με τους πιστωτές του λόγω των υπέρογκων χρεών του που αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια.

    • Πώς διαμορφώθηκε ο Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες την Πέμπτη 23/2

    Για την Πέμπτη 23/2/17, οι δείκτες του Baltic Freight Index κινήθηκαν ανοδικά. Αναλυτικά, διαμορφώθηκαν ως εξής:

    Baltic Freight Index (BDI): 856 (+50)
    Baltic Cape Index (BCI): 1134 (+183)
    Baltic Panamax Index (BPI): 927 (+19)
    Baltic Supramax Index (BSI): 797 (+14)
    Baltic Handysize Index (BSHI): 420 (+10)

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του, εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην ξηρά φορτία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Παππάς: Περιορίστηκαν οι ζημίες για την Star Bulk στο δ’ τρίμηνο 2016

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Κέρδισε μια δίκη, μείωσε και τις ζημίες της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κούστας: Έπεσε «σε ξέρα» λόγω της Hanjin – Πτώση της μετοχής κατά 5,4%



    ΣΧΟΛΙΑ