• Business

    Peanuts: Μόνο 4 δισ ευρώ για δάνεια σε επιχειρήσεις για το 2016. Ποιος θα προλάβει ;


    Σε χαμηλή πτήση παραμένουν οι προσδοκίες για χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες ακόμη και μετά την αξιολόγηση. Οι συνθήκες βελτιώνονται μεν αλλά όχι σε βαθμό που να επιτρέπουν στο τραπεζικό σύστημα να στηρίξει καίρια την οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς παρά τις θριαμβολογίες που ακολούθησαν την αξιολόγηση. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις για φέτος μπορούν να φθάσουν το πολύ τα 4 δισ.ευρώ και να κατευθυνθούν κατά βάση στις επιχειρήσεις, αφού από τους ιδιώτες δεν εκδηλώνεται παρά μικρή ζήτηση για δάνεια. Φυσικά το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό (Peanuts σύμφωνα με την αγγλική ορολογία)

    Τα budget των αρχών του έτους, όταν ακόμη ήταν ζωντανή η προσδοκία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους πρώτους μήνες του 2016, έκαναν λόγο για περισσότερα των 6 δισ.ευρώ φέτος με την προοπτική ακόμη και αύξησης του προϋπολογισμού αυτού.

    Στη συνέχεια, οι προσδοκίες προσγειώθηκαν όσο καθυστερούσε η διαπραγμάτευση και πλέον τα 4 δισ.ευρώ νέων δανείων φαίνονται εύλογα, αν και πάλι εξαρτώνται από την σταθερότητα του επόμενου διαστήματος.

    Κάθε παλινωδία της κυβέρνησης και κάθε ένδειξη αστάθειας «κόβει» τόσο από τη ζήτηση όσο και από την προσφορά των τραπεζών. Τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν στο mononews ότι η απόφαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη η οποία θα επιτρέψει μέσω του περίφημου waiver στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν φθηνότερη ρευστότητα, δεν σημαίνει διεύρυνση της δυνατότητας χρηματοδότησης.

    Το όφελός της είναι στην ουσία στην κερδοφορία των τραπεζών και μαζί με την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα QE, όπου και πάλι είναι περιορισμένη η δυνατότητα συμμετοχής, ανέρχεται σε 400 με 500 εκ.ευρώ.

    Η ευκαιρία των τραπεζών να αποκαταστήσουν την ρευστότητά τους είναι η αποκατάσταση των καταθέσεων, εξέλιξη που ακόμη και αν όλα πάνε καλά, θα χρειαστεί χρόνο. Καθώς ήδη στο πρώτο τετράμηνο «χάθηκαν» περί τα 2,5 δισ.ευρώ για να υπάρχει αύξηση της καταθετικής βάσης, θα πρέπει να υπερκαλυφθούν αυτές οι απώλειες και να επιστρέψουν και πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να καταγραφεί μια αισθητή άνοδος της τάξης των 5 δισ.ευρώ.

    Στην παρούσα φάση, λειτουργεί ένας φαύλος κύκλος: όσο δεν αυξάνεται έστω και λίγο η καταθετική βάση, δεν είναι δυνατόν να αποφασιστεί μια χαλάρωση των capital controls που θα συμβάλει περαιτέρω στην άνοδό τους. Για παράδειγμα, η απελευθέρωση του «νέου χρήματος» δηλαδή κεφαλαίων που βρίσκονται σε θυρίδες ή σεντούκια ώστε αν επανέλθουν στο σύστημα, να μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, προϋποθέτει τη σταθεροποίηση και άνοδο των καταθέσεων και άρα θέλει επίσης χρόνο.

    Όφελος στο επίπεδο των καταθέσεων αναμένεται να έχουν οι τράπεζες από την εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ.ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ.ευρώ μπορεί να μείνει στο σύστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ti-tha-kani-me-200-ek-evro-o-lampros-papakonstantinou/49232

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ipo-piesi-i-angeliki-fragkou-anazita-lisi-refstotitas/48707



    ΣΧΟΛΙΑ