• Business

    Paulson, CVC, ΒC Partners & Hines: Γιατί τα «μεγάλα πορτοφόλια» θέλουν να επενδύσουν (τώρα) στην Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Του Γιώργου Μανέττα και της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
    Πάνω: Τζον Πόλσον (Paulson & Co) - Άλεξ Φωτακίδης (CVC Capital) Κάτω: Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners) - Πωλ Γομόπουλος (Hines)

    Πάνω: Τζον Πόλσον (Paulson & Co) – Άλεξ Φωτακίδης (CVC Capital) Κάτω: Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners) – Πωλ Γομόπουλος (Hines)


    Αίσθηση προκάλεσε το ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας που εξέπεμψαν κορυφαίοι εκπρόσωποι διεθνών funds, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, στο συνέδριο του Capital Link.

    Ο Τζον Πόλσον της Paulson & Co, ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, o Άλεξ Φωτακίδης του CVC και o Παύλος (Πωλ) Γομόπουλος της Hines αναφέρθηκαν στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η Ελλάδα στην μετά Covid-19 εποχή, τονίζοντας παράλληλα τη βούληση τους να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

    «Η Ελλάδα πλέον έχει μπει στον χάρτη του CVC», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του CVC για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, με δεδομένη την αρνητική συγκυρία και τη σοβαρή συρρίκνωση που αναμένεται να υποστεί το ΑΕΠ τη φετινή χρονιά εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας (σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού φέτος αναμένεται ύφεση 10,5%).

    Γιατί τα «μεγάλα πορτοφόλια» εμφανίζονται να επιθυμούν τόσο έντονα νέες επενδύσεις στην χώρα μας και μάλιστα υπό την παρούσα δυσμενή συγκυρία; Τι άλλαξε; Γιατί βλέπουν τώρα περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη απ’ ό,τι πριν;

    Η απάντηση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής αγοράς στην χώρα. Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο μακροοικονομικό, πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον σε σχέση κάποια χρόνια πριν καθώς και η βούληση της σημερινής διακυβέρνησης να υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει αισθητά τον τρόπο που βλέπουν οι ξένοι την ελληνική αγορά. Και μαζί την προοπτική που «βλέπουν να βγάλουν χρήματα», όταν αποφασίσουν να αποεπενδύσουν ύστερα από κάποια χρόνια, κατά την πάγια πρακτική τους.

    Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, μέτοχος στην Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και την ΕΥΔΑΠ το είπε ξεκάθαρα: «Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένη την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχει μεγάλη διαφορά για τον επενδυτή να επενδύει σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση έχει σταθερή οικονομική πολιτική και καλωσορίζει τους επενδυτές».

    Η καλύτερη συγκυρία για επενδύσεις

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, η οποία απέκτησε πρόσφατα την Forthnet: «Επενδύω στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και πιστεύω ότι σήμερα είναι η καλύτερη συγκυρία για την προσέλκυση επενδύσεων. Υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας, γίνονται μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση επενδύει στο να αλλάξει την εικόνα της χώρας και όλα αυτά δεν είναι μάρκετινγκ. Το βλέπω ότι πραγματικά συμβαίνει και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είχε πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή και πριν την πανδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των μεγάλων ξένων επενδυτών ήταν και η τοποθέτηση του Αλεξ Φωτακίδη του CVC, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη μια σειρά από εμβληματικές εξαγορές στην Ελλάδα (Vivartia, Skroutz, Metropolitan, Υγεία, κα.): «Σήμερα υπάρχει μικρότερο επενδυτικό ρίσκο απ’ ότι τρία με τέσσερα χρόνια πριν».

    Εξίσου θετικά και τα σχόλια του Παύλου Γομόπουλου της Hines: «… η Ελλάδα, απέδειξε την αξία της, με την υπευθυνότητα που αντιμετώπισε την κρίση, βγαίνει ισχυρότερη. Βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία… πλέον είναι μια φιλική χώρα στις επενδύσεις κάτι που γίνεται αντιληπτό. Έχοντας δουλέψει σε ΗΠΑ και Λονδίνο και σε άλλες χώρες πρέπει να πω ότι η στήριξη που αυτή η κυβέρνηση δείχνει στις ξένες επενδύσεις, δύσκολα το βρίσκεις σε άλλες χώρες».

    Ταχύτερη ανάκαμψη, γρηγορότερα κέρδη

    Η αισιοδοξία που εκφράζεται αποτυπώθηκε και στις εκτιμήσεις των παραπάνω επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της χώρας στην μετά Covid-19 εποχή. Σταθόπουλος και Φωτακίδης προέβλεψαν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, με τον κ. Σταθόπουλο να δηλώνει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα έρθουν πολλά νέα κεφάλαια στην χώρα. «Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο εξωτερικό. Στον κλάδο των private equity funds 2 τρισ. δολάρια είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα για επενδύσεις… Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να επωφεληθεί και νομίζω ότι μπορεί…».

    Είναι σαφές πως η επιστροφή στην ανάπτυξη θα προσδώσει υπεραξία και στα περιουσιακά στοιχεία που αποκτούν τα παραπάνω funds. Δεν είναι μυστικό ότι η παρατεταμένη κρίση που βίωσε η ελληνική οικονομία «κατέστρεψαν αξίες και βύθισαν τις αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικά πολύ, σε σχέση με τις δυνατότητες των εταιρειών». Με άλλα λόγια, οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις και συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία στην χώρα θεωρούνται σήμερα σχετικά φθηνά και ως εκ τούτου έχουν τεράστια περιθώρια να παράξουν αξιόλογα κέρδη για όποιον επιλέξει να τοποθετηθεί σε αυτά τώρα.

    «Αγοράζεις σήμερα φθηνά, για να πουλήσεις αύριο ακριβά…», είναι εξάλλου κάτι που ίσχυε πάντοτε στον κόσμο των επενδύσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Νταν Μπρουλέτ: Τώρα είναι η ώρα για αμερικανικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας

    Τζον Πόλσον: Το 2021 θα επεκτείνω τις επενδύσεις μου στην Ελλάδα- Στο επίκεντρο οι τράπεζες

    Αλεξ Φωτακίδης (CVC Capital): «Αναζητούμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα – Η χώρα θα ανακάμψει ταχύτερα από την Ευρώπη»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ