• Business

    Παρασκήνιο στο Καστέλι. Πώς η ΓΕΚ Τέρνα και ο Περιστέρης φέρνουν για business μια από τις ισχυρότερες ινδικές εταιρίες

    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα


    Παντελώς απούσα από την ελληνική αγορά είναι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ινδική οικονομία, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία ινδική επιχείρηση που να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Όμως αυτό φαίνεται πως αλλάζει τώρα, και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ΓΕΚ Τέρνα (με επικεφαλής τον Γιώργο Περιστέρη).

    Όπως γράφαμε πρόσφατα στο mononews.gr, η ΓΕΚ Τέρνα έκανε την έκπληξη και κατέθεσε προσφορά για την ανάληψη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, ενός έργου με προϋπολογισμό 850 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά όχι μόνη της: η προσφορά είναι κοινοπρακτική με τον ινδικό όμιλο GMR, ένα όνομα που σε πολλούς ίσως να μη λέει πολλά, όμως πρόκειται για ένα πραγματικό κολοσσό – είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης και λειτουργίας αεροδρομίων στον κόσμο, με ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ειδικότερα, ο όμιλος GMR λειτουργεί τρία αεροδρόμια, δύο στην Ινδία (μεταξύ αυτών και το διεθνές αεροδρόμιο Indira Gandhi στο Νέο Δελχί) και ένα στις Φιλιππίνες. Ο ινδικός όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της ενέργειας, με παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τα 2.500 MW σήμερα, ενώ έχει επίσης δραστηριότητες στην κατασκευή οδικών έργων, την εκμετάλλευση ορυχείων και την αστική ανάπτυξη.

    Με αυτόν τον κολοσσό στο πλευρό της, λοιπόν, η ΓΕΚ Τέρνα φιλοδοξεί να πάρει το μεγάλο έργο της κατασκευής και διαχείρισης του αεροδρομίου στο Καστέλι, με προϋπολογισμό που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δίνοντας τέλος σε ένα κουραστικό σίριαλ με 11 (ναι, έντεκα!) αναβολές της διαγωνιστικής διαδικασίας και γεννώντας ελπίδες για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου.

    Πρόκειται για μία ακόμα στρατηγική συνεργασία της ΓΕΚ Τέρνα με έναν μεγάλο ξένο όμιλο, μετά τη συνεργασία της εταιρείας με την Qatar Petroleum International και την ENGIE στον Ήρωνα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ η York Capital Management. Είναι άλλωστε αυτή και η λογική του Γιώργου Περιστέρη, να συνεργάζεται με μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και το κύρος της ΓΕΚ Τέρνα.

    Αν όλα πάνε καλά και το έργο πράγματι υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, θα υπάρξει ενδεχομένως και ένα παράπλευρο… κέρδος για την ελληνική οικονομία: το «άνοιγμα» της αγοράς της Ινδίας στην Ελλάδα, που δεν αποκλείεται να φέρει και άλλες επενδύσεις από την Ινδία στη χώρα μας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έλληνες γιατροί: η μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό. Ποιες χώρες προτιμούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπύρος Λάτσης: Τραπεζικοί μπελάδες στο Λουγκάνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ