• Business

    Κώστας Σκρέκας: Το φυσικό αέριο κλειδί στην εξασφάλιση επάρκειας και σταθερότητας στο σύστημα ενέργειας

    Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση η εξασφάλιση επάρκειας και σταθερότητας στο ηλεκτρικό σύστημα που σημαίνει τη στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που αποτελεί το καύσιμο γέφυρα είπε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας νωρίτερα στο 5ο Digital Dialogue στα πλαίσια του συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Πελοποννήσου.

    Σε αυτή την πορεία, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το καύσιμο γέφυρα και από την άποψη αυτή, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει την ενεργή εμπλοκή στα σχετικά σχέδια πηγών και οδεύσεων με την ανάπτυξη μιας σειράς έργων (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, Αποθήκη φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας, αγωγός Eastmed, αναβάθμιση της Ρεβυθούσας) που αφενός προσδίδουν γεωπολιτικά οφέλη στη χώρα καθιστώντας την μέρος του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης και αφετέρου συμβάλλοντας καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης συνολικότερα.

    Αναφερόμενος στον εν εξελίξει διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο Υπουργός ΠΕΝ σημείωσε πως με την επικείμενη είσοδο επενδυτών “πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου”. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αναπτυξιακή διάσταση των σχεδιαζόμενων έργων, καθώς, αποτελούν σημαντικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη. Η έλευση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές θα επιτρέψει την μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Τέλος, αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, όπου το Υπουργείο εξετάζει την εισαγωγή κριτηρίων προτεραιοποίησης στην επιλογή των έργων, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, με σαφή στόχευση, παράλληλα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ