• Ενέργεια

    Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος: Τα μυστικά τους «όπλα» στη μάχη για την ενέργεια


    Αγώνα δρόμου για την επόμενη μονάδα φυσικού αερίου που θα μπει στο σύστημα και για την κυριαρχία στην «επόμενη μέρα» της αγοράς της ενέργειας δίνουν οι ιδιώτες παραγωγοί ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Μυτιληναίος που, επιστρατεύοντας ο καθένας τα δικά του πλεονεκτήματα, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το αποδοτικότερο επενδυτικό πλάνο ώστε να κερδίσουν τον ανταγωνισμό.

    Το στοίχημα είναι ποιος από όλους θα καταφέρει πρώτος να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην αγορά και να εκμεταλλευτεί την πρόβλεψη της ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ της χώρας και το μειούμενο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ.

    Υπενθυμίζουμε ότι χάρη στη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τις αρκετά κρύες χειμερινές καιρικές συνθήκες και την επακόλουθη ανάκαμψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση στη χώρα  σημείωσε άνοδο κατά 4,6% τον Δεκέμβριο.

    Το 2018, όμως, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο,  η οριακή τιμή του συστήματος σημείωσε άνοδο κατά 10% (κατά μέσο όρο) το 2018 στα 60,3 ευρώ / MWh, χάρη στην αύξηση της τιμής των τιμών του φυσικού αερίου (με τη σειρά του λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου) . Στην πραγματικότητα, το Δεκέμβριο η Οριακή Τιμή Συστήματος σημείωσε άνοδο 27% από πέρσι στα 71,25 / MWh, σύμφωνα με στοιχεία, βελτιώνοντας τα περιθώρια των εταιρειών.

    Η μάχη με το χρόνο και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα

    Χρονικό προβάδισμα στον αγώνα για την επόμενη μονάδα παραγωγής ενέργειας, σήμερα έχει η Μυτιληναίος που ήδη έχει πάρει την άδεια για τη μονάδα φυσικού αερίου 650MW που θα ξεκινήσει να κατασκευάζει στον Άγιο Νικόλαο, μόλις εξασφαλίσει τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Ωστόσο ήδη έχει λάβει την τελική απόφαση επένδυσης (FID) και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το έργο και το νέο εργοστάσιο  θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022.

    Στο «σπριντ» που είναι ταυτόχρονα και μάχη στρατηγικής ακολουθεί ο όμιλος Κοπελούζου που έκανε αίτηση στη ΡΑΕ το Δεκέμβριο του 2018 για μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο  δυναμικότητας 660 MW, στην Αλεξανδρούπολη, ακολούθησε η ΤΕΡΝΑ με αίτηση για χορήγηση Άδειας Παραγωγής για μονάδα φυσικού αερίου   καθαρής ισχύος 660 MW, η οποία θα αναπτυχθεί στην Κομοτηνή και ο Όμιλος Καράτζη (ιδιοκτήτης και της ηλεκτρικής εταιρείας ΚΕΝ) που επίσης έχει καταθέσει αίτηση για αντίστοιχη μονάδα συνδυασμένου κύκλου 665 MW στο νομό Λάρισας.

    Ωστόσο σύμφωνα με  εκτιμήσεις της  ηλεκτρικής αγοράς, ανάλογα με το ρυθμό απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων, η αγορά «χωράει» μόνον μία ή έστω δύο νέες μονάδες αερίου με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και η τελική επενδυτική απόφαση από κάθε ένα όμιλο θα ληφθεί ανάλογα με το πώς θα έχει διαμορφωθεί η αγορά τη δεδομένη στιγμή,  τις εξελίξεις στα λιγνιτικά, στη ζήτηση ρεύματος, στις διασυνδέσεις αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των projects.

    Το ποιοι θα επικρατήσουν εξαρτάται από τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια και τα πλάνα των εταιρειών, την ταχύτητα που θα εξασφαλίσουν την άδεια και θα λάβουν την επενδυτική απόφαση και την αποδοτικότητα της μονάδας που θα εξασφαλίσουν με βάση τη θέση και τις συνέργειες που μπορούν να έχουν. Προβάδισμα όσον αφορά την καθετοποίηση και τα πλεονεκτήματα που δημιουργεί η ταυτόχρονη παρουσία στη λιανική και η δυνατότητα κατασκευής της μονάδας από τον ίδιο τον όμιλο έχουν οι δύο εισηγμένοι όμιλοι Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ.

    Μυτιληναίος

    Η εταιρεία όπως ενημέρωσε χθες τους αναλυτές έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για να προχωρήσει με ένα προγραμματισμένο 650MW η οποία και θα κατασκευαστεί από την ομάδα κατασκευής του ίδιου του ομίλου / EPC, δηλ. τη θυγατρική της Metka. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζει σημαντικές συνέργειες στον όμιλο και μείωση κόστους.

    Σημειώνεται ότι η μονάδα θα  βρίσκεται δίπλα στις υπάρχουσες κύριες ενεργειακές εγκαταστάσεις του ομίλου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.  Η ΡΑΕ, έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου, αφού η εταιρεία προηγήθηκε κατά ένα χρόνο από τους ανταγωνιστές της και πλέον περιμένει  μόνο τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις και τις άδειες οικοδομής για να ξεκινήσει το έργο, κάτι που αναμένεται το 2019.

    Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του ομίλου (οι άλλοι δύο είναι η Μεταλλουργία και η Κατασκευή / EPC, αντίστοιχα), αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% των εσόδων και το 27% του EBITDA το 2018. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου είναι 870MW και το μερίδιο αγοράς στην παραγωγή ενέργειας περίπου 12,5%.  Σήμερα ο Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας , 2ος μετά τη ΔΕΗ.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    O όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκανε αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Στόχος του ομίλου είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής το 2020 και η μονάδα να λειτουργεί 36 μήνες μετά. Η στρατηγική αυτή απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  δείχνει η εταιρεία που κυριαρχεί σήμερα στον τομέα τον ΑΠΕ θέλει να έχει ισχυρή παρουσία και στις μονάδες βάσης.   Αυτή  τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1300MW και θερμικών μονάδων περίπου 600MW, ενώ με την ολοκλήρωση του νέο εργοστασίου το 2023 θα διαθέτει 1250 MW θερμικά και 2000 MW ΑΠΕ, που σημαίνει ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο παραγωγής θα ξεπερνά τα 3GW.

    Η νέα μονάδα σχεδιάζεται στην Κομοτηνή κοντά  στις  νέες πηγές προμήθειας, όπως ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία σε ανταγωνιστικό κόστος.

    Στα πλεονεκτήματα του ομίλου είναι η καθετοποιημένη παρουσία του στην αγορά καθώς, όπως και η Μυτιληναίος, διαθέτει κατασκευαστικό όμιλο για την άμεση και μειωμένου κόστους υλοποίηση του έργου και παρουσία στη λιανική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ – λιγνιτικά: Δύο οι προσφορές – Χωρίς αιρέσεις από τη Μυτιληναίος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ