• Business

    Παραγωγοί Ανανεώσιμων στον Κωστή Χατζηδάκη: Δώστε μας τις μελέτες να σας κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις

    Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης


    Την ανάγκη να πραγματοποιεί ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ουσιαστικό διάλογο και όχι προσχηματικό αλλά και να δώσει τα δεδομένα των μελετών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  που ετοιμάζει το υπουργείο στους εκπροσώπους του κλάδου, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, ζήτησαν οι φορείς  που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τον υπουργό Ενέργειας, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Σύνδεσμοι ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛEΤΑEΝ και εκπρόσωποι των εταιρειών Τέρνα Ενεργειακή, EDF, Iberdrola και ENEL και στόχος ήταν να ενημερωθούν επισήμως για τις προθέσεις του υπουργού και να του προτείνουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανεύρεσης λύσης στο πρόβλημα του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ που φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.

    Μετά τη συνάντηση, πληροφορίες ανέφεραν, ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου των ΑΠΕ δεν καθησυχάστηκαν, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαδικασία και γι αυτό ζήτησαν να δημοσιοποιήσει το υπουργείο, τα στοιχεία και τις μελέτες στη βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ. Για παράδειγμα, τόνισαν ότι πρέπει να έχουν τη  μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ και να εμπλακούν και στη μελέτη που εκπονεί ο  ΔΑΠΕΕΠ, γιατί μόνο αν έχουν πρόσβαση σ’ αυτά τα στοιχεία που δεν  είναι δημόσια και θα μπορέσουν να συζητούν στην ίδια βάση.
    Επίσης ζήτησαν να κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές σκέψεις και προτάσεις του ΥΠΕΝ. Από την πλευρά του ΥΠΕΝ δεν έγινε κανένα σχόλιο για τη συνάντηση.

    Απουσιάζει η επίσημη ενημέρωση

    Οι Σύνδεσμοι και οι Εταιρείες που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό ζήτησαν αυτή την συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις του υπουργείου, με επίσημο τρόπο, διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν δηλώσεις, ομιλίες,  συνεντεύξεις και διάφορα ρεπορτάζ στον Τύπο, αλλά ακόμα καμία επίσημη  ενημέρωση για το πώς σκέφτεται το υπουργείο να χειριστεί το θέμα με το έλλειμμα  του ΕΛΑΠΕ.
    Οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ  θα ήθελαν να συνδράμουν με ιδέες και προτάσεις σε έναν διάλογο που, όπως τονίζουν, πρέπει να είναι ουσιαστικός κι ειλικρινής κι όχι προσχηματικός, σε έναν διάλογο  χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.

    Όπως εξηγούν είναι σημαντικό η Πολιτεία να δείξει σεβασμό στις υποχρεώσεις  που έχει αναλάβει έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των  εγγυήσεων μιας συντεταγμένης Πολιτείας που οφείλει να έχει συνέπεια και  συνέχεια και τονίζουν “Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα; ”

    Τι είπαν στον υπουργό

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ τόνισαν ότι ο διάλογος πρέπει να έχει ως βάση την αλήθεια, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα στο λογαριασμό δεν δημιουργήθηκε μόνο από την πανδημία αλλά και από την απόφαση του υπουργού να στηρίξει τη ΔΕΗ με μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Επιχείρηση. Στις αιτίες του προβλήματος, σημείωσαν, ήταν και η  μειωμένη  Οριακή Τιμή Συστήματος και άλλων ευθέων ή εμμέσων επιπτώσεων της πανδημίας στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Υποστήριξαν ότι για να έχει πιθανότητες η προσπάθεια  να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (REACT EU), πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό αίτημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να υποστηριχθεί με κάθε μέσο. Ακόμα όμως και ευρωπαϊκά κονδύλια να μην υπάρξουν, είπαν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει π.χ. η Γερμανία.

    Του ζήτησαν επίσης ότι για να γίνει ουσιαστικός διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με εκ των προτέρων στοχοποίηση κι ενοχοποίηση της άλλης πλευράς και χαρακτήρισαν λυπηρό το γεγονός ότι ενοχοποιείται και στοχοποιείται ο κλάδος με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία.

    Μείναμε και επενδύσαμε μετά την κρίση έτσι το εκτιμάτε;

    Υπενθύμισαν το new deal του 2014 και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο και οι οποίες είχαν συνοδευτεί τότε με την ρητή διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Aντίστοιχες πρακτικές, τόνισαν, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    Και θύμισαν ότι μετά το New Deal που προκάλεσε χάος κι οδυνηρές συνέπειες στην επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο με ξεπούλημα έργων, αναστολή επενδύσεων κλπ. ελάχιστοι έμειναν να επενδύουν και να βοηθάνε τη χώρα κι οικονομικά και για να πιάσει τους στόχους για τις ΑΠΕ.

    Κι όλα αυτά ενώ ήδη ο κλάδος έχει επιδείξει σημαντικό κι υγιή ανταγωνισμό και συνδράμει ουσιαστικά στο κύριο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, που  είναι η εξασφάλιση φθηνότερου ρεύματος.

    Οι προθέσεις του ΥΠΕΝ

    Το νέο σχέδιο σχετικά με τις ΑΠΕ, που ετοιμάζεται να διαμορφώσει το υπουργείο, θα αφορά τόσο τις αποφάσεις για την κάλυψη της τρύπας των 280 εκατ. ευρώ του του ΕΛΑΠΕ, όσο και τον μελλοντικό σχεδιασμό σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες των ΑΠΕ από το 2021 και μετά.

    Οι προθέσεις του υπουργού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι να υπάρξει κάποιου είδους έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ (για την κάλυψη του ελλείμματος του 2020), ή ακόμη  και κάποια μορφή μόνιμου «κουρέματος» σε κάποιες κατηγορίες παλιών συμβάσεων που έχουν καλύψει δάνεια και αποσβέσεις, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να επιβαρύνει βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές ή τη ΔΕΗ.

    Οι σχεδιασμοί αυτοί όμως, έχουν ήδη ξεσηκώσει  θύελλα αντιδράσεων από τους μικρούς και μεγάλου του κλάδου των Ανανεώσιμων, τόσο τις ελληνικές όσο και τις  ξένες εταιρείες, και το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων του υπουργού με όλους του φορείς, ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν οριστικοποιήσεις τις αποφάσεις του.

    Η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη ειδικά από τις  ξένες εταιρείες που θεωρούν ότι μια εκ των υστέρων αθέτηση, για δεύτερη μάλιστα φορά (μετά το news deal του 2014), υπογεγραμμένων συμβάσεων, πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των κυβερνητικών σχεδιασμών και την ελκυστικότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος. Και, όπως τονίζουν, οι «σκέψεις περί επιβολής νέων εισπρακτικών μέτρων για την κάλυψη του ελλείμματος, αποκλειστικά ή κυρίως εις βάρος των παραγωγών ΑΠΕ, π.χ.  περικοπές (έκτακτες ή μόνιμες) στα έσοδα των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, ή άλλα παρόμοια,  θα δυναμιτίσουν το καλό επενδυτικό κλίμα για τις ΑΠΕ που χτίστηκε με τόσο κόπο μετά το περίφημο New Deal. Πέραν του γεγονότος ότι αντίκεινται ευθέως στις διατάξεις περί αποφυγής επιζήμιων αναδρομικών ρυθμίσεων της νέας Οδηγίας 2018/2001 για τις ΑΠΕ».



    ΣΧΟΛΙΑ