• Business

    Κωστής Χατζηδάκης για το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ: Στόχος να βρεθεί άμεσα δίκαιη λύση

    Εργασίας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών


    «Το πρόβλημα στο ΕΛΑΠΕ  και στις εισπράξεις του ΕΤΜΕΑΡ προέκυψε από τότε που προέκυψε ο κορονοϊός και μειώθηκε η ζήτηση ενέργειας και μαζί οι εισπράξεις του ΕΤΜΕΑΡ», θύμισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Τονίζεται ότι το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου πληρώνονται οι ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) υπολογίζεται τουλάχιστον στα 240 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΝ έχει υποχρέωση να λάβει απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς η Κομισιόν επισημαίνει στην τελευταία έκθεση εποπτείας ότι «αποτελεί ανησυχία για το μέλλον», εννοώντας ότι υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης για στροφή στην πράσινη ενέργεια αλλά και ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση.

    Μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελληνική Οικονομία μπροστά στην Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης» και αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο υπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα στο ΕΛΑΠΕ δημιουργήθηκε από τότε που προέκυψε ο κορονοϊός και μείωσε τις εισπράξεις του ΕΛΑΠΕ. Σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη σημαντικές αλλαγές «προχωράμε σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας του συστήματος ενέργειας, το target model, οι ΑΠΕ για μας είναι προτεραιότητα και έχουμε κάνει πολλές θεσμικές αλλαγές και ως κλάδος έχουν μια επικερδή δραστηριότητα τόνισε. Υπάρχουν δεσμεύσεις του κράτους απέναντί τους και υπάρχουν και δάνεια και μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία δεν θα μπορούσε να μη λάβει υπ’ όψιν αυτά τα δεδομένα».

    Τόνισε ωστόσο: «Θέλω, όμως, να μπουν όλοι στα παπούτσια μου και να σκεφτούν τι θα έκαναν στη θέση μου; Να πάμε στους καταναλωτές και να τους πούμε, την εποχή που η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες, ότι είμαστε εμείς οι μόνοι που δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν την πραγματικότητα και επιβαρύνουμε τους καταναλωτές; Κάτι τέτοιο θα ήταν σε αρμονία με την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική; Ή μήπως ο κορονοϊός δεν υπάρχει; Ή έχει πλήξει μόνο την Ελλάδα; Ως υπουργός, τους λαμβάνω υπ’ όψιν μου όλους», σημείωσε, «όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές και τα 10 εκατ. των Ελλήνων. Είμαι υπόλογος σε μια κοινωνία 10 εκατομμυρίων πολιτών».

    Ο υπουργός τόνισε ότι στη σημερινή εποχή της πανδημίας, που είναι έκτακτες συνθήκες, πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι για να περάσουμε απέναντι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι θα κάνατε στη θέση μου; Θα βάζατε να καλύψουν την τρύπα οι καταναλωτές σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο;».

    “Δεν θα αιφνιδιάσουμε”, σημείωσε. “Θα κάνουμε διάλογο”. “Ήδη ξεκίνησα με τον κ. Χαντάβα (Πρόεδρο της ΡΑΕ) και θα συνεχίσω με όλους τους εμπλεκόμενους για να βρεθεί λύση, στη βάση του ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε. Υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, υπάρχουν έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας και θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να βρούμε δίκαιες λύσεις, γνωρίζοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει. Λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εικόνα της Ελλάδος αλλά ούτε και στην κοινωνία”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ