• Business

    Παντελής Μαντωνανάκης: Το 2025 η συζήτηση για την καταγγελία των δανείων στον Άρειο Πάγο


    Αναβολή για τον Μάιο του 2025 έλαβε η συζήτηση της αναίρεσης που έχει ασκήσει ο Παντελής Μαντωνανάκης στον Άρειο Πάγο. Η συζήτηση αφορούσε στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 375 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, το αίτημα αναβολής κατέθεσαν οι τράπεζες, εκπρόσωπος των οποίων είναι η Eurobank. Θυμίζουμε πως η αναίρεση έχει ασκηθεί από τον ξενοδόχο κατά απόφασης του Εφετείου, που έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείου.

    H υπόθεση ξεκίνησε με την καταγγελία του δανείου από την εκπρόσωπο των ομολογιούχων, Eurobank, το Μάρτιο του 2019. Σημειωτέον ότι το ομολογιακό είχε εκδοθεί το 2007. Η πρώτη κίνηση Μαντωνανάκη ήταν η άσκηση ανακοπής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, με την οποία αρχικά δικαιώθηκε. Με αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου ακυρώθηκε η επιταγή προς πληρωμή, με το δικαστήριο να δέχεται πως η καταγγελία του ομολογιακού δανείου είναι καταχρηστική και άκυρη. Από την πλευρά τους οι τράπεζες άσκησαν έφεση στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με την οποία απορρίφθηκε η έφεσή τους και έτσι η απόφαση κατέστη τελεσίδικη, με τον ξενοδόχο να δικαιώνεται δις, τουλάχιστον μέχρι τότε.

    Κατόπιν, οι εταιρείες Μαντωνανάκη και όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν παράσχει εγγυήσεις για τα δάνεια ή έχουν συσταθεί εμπράγματα βάρη σε περιουσιακά τους στοιχεία, ήγειραν κατά των τραπεζών αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία ζήτησαν να αναγνωριστεί η ακυρότητα των καταγγελιών των δανείων, καθώς και των σχετικών αποφάσεων των συνελεύσεων των ομολογιούχων. Και αυτές οι αγωγές έγιναν δεκτές, ωστόσο ασκήθηκαν εκατέρωθεν εφέσεις που συζητήθηκαν τον Ιούνιο του 2022 στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Το Εφετείο με τη σειρά του εξαφάνισε την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωνε το Μαντωνανάκη, ενώ κατά αυτής της απόφασης του Εφετείου άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο ο τελευταίος.

    Έπειτα από αυτό το αίτημα αναβολής που έγινε δεκτό, καταδεικνύεται ότι τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα απασχολεί ο φάκελος Μαντωνανάκη τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο.

    Νέα αίτηση ανακοπής καταθέτει ο Μαντωνανάκης

    Την ίδια ώρα, η πλευρά του ξενοδόχου ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση ανακοπής επί του επικείμενου πλειστηριασμού των Elounda Beach και Elounda Bay στην Κρήτη. Έπειτα από την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου, τα δύο ξενοδοχεία βγαίνουν ξανά στο σφυρί στις 15 Μαΐου. Σε περίπτωση που η αίτηση ανακοπής γίνει δεκτή, ο Μαντωνανάκης θα έχει βγει ξανά νικητής – τουλάχιστον κερδίζοντας χρόνο. Υπενθυμίζεται πως το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση του ξενοδόχου, καθώς κρίθηκαν νομικά βάσιμοι λόγοι η εκπρόθεσμη δημοσίευση της Περίληψης Κατασχετήριας Επιταγής – Προγράμματος Αναγκαστικού Πλειστηριασμού Ακινήτων στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων και η καθυστερημένη επίδοση αντιγράφου της στην Ήλιος Α.Ε., που προέβαλε η πλευρά Μαντωνανάκη.

    Μεταξύ άλλων, η αίτηση του ξενοδόχου έκανε λόγο για «συμπαιγνία των τραπεζών με το δημόσιο […] για να αρπάξουν τα οικονομικά της στοιχεία και να της δημιουργήσουν οικονομική ασφυξία».



    ΣΧΟΛΙΑ