• Business

    Παντελής Μαντωνανάκης: Πώς χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα πήρε από το κράτος 4 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)

    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)


    Mετά την αποκάλυψη του mononews ότι ο Παντελής Μαντωνανάκης ζητά από 3 τραπεζίτες 65 εκατ. ευρώ για δάνεια που υπoστηρίζει ότι δεν του δόθηκαν, άλλη μία υπόθεση που αφορά στον μεγαλοξενοδόχο έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

    Μία περίεργη αν μη τι άλλο υπόθεση, που αφορά στην απόφαση για καταβολή με νόμο του κράτους 4,2 εκατ. ευρώ, για την επένδυση της εταιρείας Αττικός Ήλιος του Ομιλου Μαντωνανάκη, χωρίς εκείνη να διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

    Η υπόθεση αφορά σε μια επένδυση ανάπτυξης συνεδριακού κέντρου στο Λαγονήσι που χρονολογείται το 2003 και είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 2601/1998, η οποία ωστόσο δεν είχε υλοποιηθεί έως τώρα.

    Με ΚΥΑ που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, ορίστηκε η άμεση καταβολή της προκαταβολής – με ποσοστό παρακράτησης 10% – στην εταιρεία «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», του υπολοίπου της α’ δόσης της επιχορήγησης επένδυσης ύψους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η ολοκλήρωση της επένδυσης της εταιρείας «εμποδίστηκε, έως και σήμερα, για λόγους οι οποίοι ανάγονται αποκλειστικά στην διαρκή υπερημερία της Εκμισθώτριας της έκτασης του Λαγονησίου εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε.». Επικαλείται μάλιστα και τις αποφάσεις διαιτητικού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Αττικός Ήλιος κατά της ΕΤΑΔ και του ελληνικού Δημοσίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Αττικός Ήλιος έχει προσφύγει κατά του ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημιώσεις ύψους περίπου 620 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από την επένδυσή της στο Λαγονήσι. Πρόκειται για ένα ποσό που αποτελεί δημοσιονομική βόμβα για τον προϋπολογισμό της χώρας, όπως έχει επισημάνει και η Κομισιόν σε εκθέσεις εποπτείας και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

    Η ειδική διάταξη που προηγήθηκε

    Η εταιρεία Αττικός Ήλιος ωστόσο δεν διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Επομένως για να καταστεί δυνατό να της καταβληθεί το παραπάνω ποσό από το ελληνικό δημόσιο, χρειάστηκε να προηγηθεί μία ειδική διάταξη η οποία και ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

    Συγκεκριμένα στον ν. 4820/2021 (ΦΕΚ Α’ 130/23.07.2021) με τίτλο «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις», στο άρθρο 203 αναφέρεται ότι «επιτρέπεται στον Υπουργό Οικονομικών να διατάσσει την ενέργεια προκαταβολών από τον λογαριασμό του Δημοσίου στις εξής περιπτώσεις:… ια. για ειδικές περιπτώσεις που οι συνθήκες επιβάλλουν την άμεση εκταμίευση ποσών ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των συναρμόδιων Υπουργών».

    Kαθώς προηγούμενη απόφαση, του Μαϊου 2021, έδινε τη δυνατότητα στην Αττικός Ήλιος να συνεχίσει το επενδυτικό σχέδιο του 2003 μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2027, ο Όμιλος Μαντωνανάκη υπέβαλε στο τέλος του καλοκαιριού το αίτημα της καταβολής του επενδυτικού σχεδίου. Έτσι με την ΚΥΑ του Οκτωβρίου που ακολούθησε το τελικό ποσό που ορίζεται ότι της καταβάλλεται με την παρακράτηση του 10% φτάνει περίπου τα 3,78 εκατ. ευρώ.

    Τι ζητά ο Μαντωνανάκης από τους τραπεζίτες

    Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε το mononews, τρία κορυφαία τραπεζικά στελέχη, μεγάλου χρηματοπιστωτικού Ομίλου, αντιμετωπίζουν σήμερα το ενδεχόμενο να καταβάλλουν στον μεγαλοξενοδόχο 65 εκατ. ευρώ.

    Η υπόθεση χρονολογείται το 2000 όταν ο Παντελής Μαντωνανάκης αποφάσισε να εισάγει τις μετοχές της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο, όρισε ως αναδόχους δύο μεγάλες τράπεζες της εποχής και ξεκίνησε την προσπάθεια να προσελκύσει το επενδυτικό κοινό.

    Όταν η Δημόσια Εγγραφή της Ήλιος αποτυγχάνει ο ίδιος αρχικά ζητά από τις τράπεζες να αγοράσουν τις μετοχές του και τελικά έπειτα από διαπραγματεύσεις πείθεται να αποσύρει τις διεκδικήσεις του.

    Μερικά χρόνια αργότερα προσφεύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι δεν του έδωσαν δάνεια ύψους 65 εκατ. τα οποία του υποσχέθηκαν ενώ αποφασίζει να μηνύσει και 3 τραπεζικά στελέχη 20 χρόνια μετά, ζητώντας αποζημίωση.

    Το Δικαστήριο μάλιστα τον δικαίωσε επιδικάζοντας μια πρωτοφανή αποζημίωση στα τραπεζικά στελέχη τα οποία εν συνεχεία προχώρησαν σε εφέσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Αττικός Ηλιος: Εκχώρηση απαιτήσεων σε εταιρείες του ομίλου Μαντωνανάκη

    Μαντωνανάκης: Δεν πληρώνει και η Eurobank βγάζει σε πλειστηριασμό το Grand Resort

     



    ΣΧΟΛΙΑ