• Business

    Αττικός Ηλιος: Εκχώρηση απαιτήσεων σε εταιρείες του ομίλου Μαντωνανάκη

    • NewsRoom
    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)

    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)


    Στην εκχώρηση απαιτήσεων που έχει εγείρει κατά της ΕΤΑΔ σε άλλες εταιρείες του ομίλου Μαντωνανάκη προχώρησε η «Αττικός Ηλιος», βάσει των αποφάσεων γενικών συνελεύσεων, που συνήλθαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019.

    Στις 25 Νοεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Αττικός Ηλιος» αποφάσισε την κατάρτιση εξασφαλιστικής εκχώρησης, με την οποία εκχωρεί στη μητρική της, «Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ηλιος Α.Ε.» («Ηλιος Α.Ε.»), το 20% απαιτήσεων που έχουν επιδικαστεί τελεσίδικα με την τελευταία απόφαση  και το 95% των επίδικων απαιτήσεων.

    Τι εκχωρείται

    Το ύψος των απαιτήσεων που έχουν κριθεί τελεσίδικα ανέρχεται σε περίπου 57 εκατ. ευρώ, ενώ οι επίδικες προσεγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ. Για κάποιες εξ αυτών αναμένονται αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου ώς τις 15 Ιανουαρίου, ενώ για μία αναμένεται απόφαση ώς τις 24 Φεβρουαρίου.

    Οι εκχωρήσεις θα γίνουν στο σύνολό τους προς εξασφάλιση της «Ηλιος Α.Ε.» από την οφειλή τόκων και κεφαλαίου της «Αττικός Ηλιος Α.Ε.» προς την «Ηλιος Α.Ε.». Σημειώνεται ότι η «Ηλιος Α.Ε.» έχει καλύψει δύο ομολογιακά δάνεια που εξέδωσε η «Αττικός Ηλιος» το 2007, ποσού 109,4 εκατ. ευρώ το πρώτο και 15 εκατ. ευρώ το δεύτερο.

    Πρόκειται για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται με καταβολές δόσεων και τόκων, λόγω της προσωρινής αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η «Αττικός Ηλιος», μετά και τη συνεχιζόμενη αντιδικία της με την ΕΤΑΔ Α.Ε.

    Σύμβαση δανείου

    Επιπροσθέτως, στις 9 Δεκεμβρίου, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Αττικός Ηλιος» αποφάσισε την κατάρτιση σύμβασης δανείου με την «Αργολικός Ηλιος». Με τη σύμβαση εκχωρείται απαίτηση, ύψους 600.000 ευρώ στην «Αργολικός Ηλιος».

    Η απαίτηση αποτελεί τμήμα της συνολικής αποζημίωσης κατά της ΕΤΑΔ, η οποία εκδικάστηκε υπέρ της «Αττικός Ηλιος» με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

    Επίσης, εκχωρούνται οι τόκοι που θα παραχθούν από τη σύναψη του δανείου καθ’ όσον το επιδικασθέν ποσό είναι μονιμότοκο από τις 28 Νοεμβρίου 2018. Το δάνειο θα είναι έντοκο με επιτόκιο 5% ετησίως με εξόφληση κεφαλαίου και τόκων στη λήξη του.

    Η «Αργολικός Ηλιος» αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την εταιρεία «Αττικός Ηλιος» καθώς η μητρική του ομίλου «Ηλιος Α.Ε.» κατέχει το 37,95% της πρώτης και το 75,34% της δεύτερης ενώ οι δύο εταιρείες έχουν κοινό διοικητικό συμβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ